Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Leac pentru sedentarism

de Stud. Andra-Elena DUMITRANA - iun. 4 2015
Leac pentru sedentarism
   „Pentru o viaţă sănătoasă, faceţi mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi“, ne învaţă un spot publicitar, la nici două minute după reclama la te miri ce ofertă de burgeri. Şi viaţa noastră continuă nestingherită. A continuat aşa şi după ce au fost introduse mesajele şi imaginile şocante pe pachetele de ţigări, darămite după această propoziţie inofensivă. Ba, mai mult, sunt şanse considerabile ca prima ieşire să fie acolo unde putem profita de oferta la burgeri, nu la centrul de închirieri biciclete. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a surprins atitudinea şi în cifre: în 2010, 81% din adolescenţii de 11–17 ani şi 23% din adulţii de peste 18 ani nu au fost suficient de activi fizic. Femeile îi „înving“ pe bărbaţi la inactivitate cu 7%, iar ţările cu buget ridicat pe cele cu buget redus – cu peste 10%. Ghidurile cu soluţii umplu bibliotecile virtuale, bicicletele care se pot închiria gratis stau în rastel. Aşa se face că, în 2014, potrivit OMS, 1,9 miliarde de oameni erau supraponderali, din care 600 de milioane obezi.
   În umbra acestui pre­zent, o echipă multidisciplinară de oameni de ştiinţă din Australia aduce o lumină în viitorul nostru cu o aplicaţie Facebook menită să ne scoată din casă. Active Team este numele aplicaţiei-pilot care se bazează pe puterea prieteniei de a creşte cantitativ şi calitativ activitatea fizică a fiecăruia dintre noi. Cum funcţionează? Compatibilă cu iPhone, iPad şi iPod touch, aplicaţia le permite utilizatorilor să îşi provoace prietenii de pe Facebook să fie activi fizic cu ajutorul unui pedometru care contorizează numărul de paşi al membrilor echipei respective. Se naşte, aşadar, o rivalitate amuzantă şi sănătoasă. Utilizatorii îşi pot trimite cadouri virtuale pentru a se felicita sau încuraja şi pot, totodată, să comunice. Interfaţa te câştigă din prima, dat fiind că îţi propune să te gândeşti la paşii tăi ca la ore, kilograme şi dolari. Ore adăugate vieţii tale, kilograme de grăsime arse, dolari economisiţi pe transport.
   De ce funcţionează? Un studiu-pilot de opt săptămâni realizat în Australia de Sud a demonstrat că, în comparaţie cu grupurile de prieteni care nu folosesc Active Team, în cele care o folosesc, activitatea fizică săptămânală a crescut cu aproape trei ore/membru. Creatorul aplicaţiei, dr. Carol Maher, crede că succesul este dat de faptul că se sprijină pe experţi din domenii ca marketing, social media şi design grafic, care au dezvoltat proiectul după felul în care oamenii foloseau deja Facebook.
   Realitatea aplicaţiilor pentru sănătate este cel puţin tristă, după cum atrage atenţia Shanton Chang, specialist în comportament online. Există peste 98.000 de astfel de aplicaţii, dar foarte puţine au rezultate clinice sau au fost testate pentru eficienţă clinică. Tot el este de părere şi că tehnologia informaţiei este cel mai probabil una din căile majore prin care vom coordona multe aspecte ale bunăstării societăţii în viitor. Intuind parcă acest ultim adevăr, Carol Maher va desfăşura anul acesta un studiu randomizat pe patru-cinci sute de participanţi, pentru a înţelege de ce a avut succes aplicaţia şi pentru a verifica dacă Active Team este fezabilă.
   O astfel de aplicaţie nu schimbă marele adevăr din statisticile OMS: activitatea fizică regulată, moderată sau intensă poate reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet, cancer de colon şi sân şi depresie, sedentarismul fiind identificat ca al patrulea factor de risc pentru mortalitatea globală. O aplicaţie ca Active Team schimbă, mai în glumă, mai în serios, doar calea: „Pentru o viaţă sănătoasă, folosiţi Active Team“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe