Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Mandibulă din titan

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 2 septembrie 2022

Cercetătorii din Ţările de Jos au scanat imagistic caracteristicile anatomice ale unui pacient și au imprimat 3D o versiune de mandibulă din titan, pe care ulterior au implantat-o cu succes.

Cancerul oral se poate dezvolta în orice zonă a cavităţii orale sau oro-maxilo-faciale. Pentru a gestiona acest tip de afecţiune, uneori poate fi necesar ca osul mandibulei să fie îndepărtat printr-o intervenţie chirurgicală dacă formaţiunea tumorală se află la acest nivel. Ulterior, înlocuirea mandibulei este esenţială pentru ca o persoană să poată vorbi, mânca și consuma din nou lichide.

Restabilirea acestei abilităţi presupune reconstrucţia mandibulei cu ajutorul unui fragment osos prelevat din altă parte a corpului, cum ar fi de la nivelul membrului inferior.

Rezultatul astfel obţinut nu este la fel de durabil – se soldează cu ruperea protezei în aproximativ 40% dintre cazuri – și nici estetic, osul neputând fi adaptat pentru a se potrivi formei mandibulei.

Oamenii de știinţă propun acum o alternativă mai puţin invazivă, dar mai rezistentă, prin utilizarea unui alt material – titanul. Cercetătorii din Ţările de Jos au scanat imagistic caracteristicile anatomice ale unui pacient și au imprimat 3D o versiune de mandibulă din titan, pe care ulterior au implantat-o cu succes.

Această tehnică a fost deja extinsă pentru a fi utilizată în crearea implanturilor și pentru alte părţi ale feţei și craniului.

Citiți și: Periaj dentar cu ajutorul microroboţilor

Etichete: cancer oral mandibula implanturi

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.