Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Medicină personalizată

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 16 septembrie 2022

Algoritmii de inteligenţă artificială ar putea reduce efectele secundare ale medicamentelor.

p2Cercetările publicate în Age and Aging au evaluat un nou instrument conceput pentru a determina care sunt medicamentele mai susceptibile de a produce efecte adverse anticolinergice asupra corpului și creierului.

Aceste complicaţii pot să apară la administrarea mai multor medicamente eliberate pe bază de reţetă sau fără prescripţie medicală, atunci când la nivelul creierului este afectată acţiunea acetilcolinei.

Efectele secundare anticolinergice includ confuzie, vedere înceţoșată, ameţeli. De asemenea, aceste produse pot crește riscul de cădere și pot fi asociate cu o creștere a mortalităţii.

International Anticholinergic Cognitive Burden Tool (IACT) este un instrument dezvoltat pe baza unei tehnici de învăţare automată, ce utilizează date despre procesarea limbajului natural și despre analiza structurii chimice pentru a identifica medicamentele cu efecte anticolinergice.

Evaluarea se face prin atribuirea unui scor bazat pe evenimentele adverse raportate și asocierea cu structura chimică a medicamentului luat în considerare pentru a fi administrat.

În urma cercetărilor și ajustărilor suplimentare, pe baza datelor raportate despre pacienţi, IACT ar putea fi util în prescrierea medicamentelor cu cele mai puţine efecte adverse, în funcţie de profilul pacientului.

Citiți și: Administrarea eficientă a insulinei în DZ tip 1

Etichete: inteligenta artificiala medicamente efecte anticolinergice

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.