Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Metodă ieftină de diagnostic pentru afectarea retinei, cu smartphone-ul

de Florentina Ionescu - mai 26 2020
Metodă ieftină de diagnostic pentru afectarea retinei, cu smartphone-ul

Examinarea oftalmologică cu ajutorul telefoanelor inteligente ar putea ajuta la depistarea modificărilor incipiente ale retinei, în condițiile în care retinopatia diabetică este cea mai frecventă cauză de orbire la adulți.

Acest lucru este arătat în cadrul unui studiu nou, efectuat de oamenii de știință de la University of Bonn, împreună cu colegii lor de la Sankara Eye Hospital Bangalore din India. Rezultatele studiului au fost publicate recent în jurnalul „Ophthalmology”, scrie medicalxpress.com.

retina diagnostic telefon inteligent camera

Specialiștii spun că aceasta ar fi o alternativă de screening cu un potențial foarte mare, mai ales că multe persoane cu diabet trăiesc în țări cu un sistem de sănătate cu resurse puține. Prin urmare, screeningul retinei la diabetici nu este de regulă posibil în aceste țări.

De aceea, oamenii de știință cred că acest obstacol ar putea fi depășit prin folosirea unor dispozitive care sunt create pentru scopuri complet diferite, iar cel mai bun exemplu este telefonul inteligent sau smartphone-ul. Dispozitivele acestea sunt surprinzător de utile pentru diagnosticarea afecțiunilor retinei, iar studiu citat indică beneficii în această direcție.

Cum ajută telefoanele inteligente

În acest studiu, cercetătorii au comparat patru abordări diferite pentru a „îmbogăți” oftalmoscoapele cu un smartphone standard cu rază medie de acțiune (în captarea imaginilor). Nu toate telefoanele inteligente au îndeplinit rolul la fel de bine.

„Cele mai bune rezultate în testul nostru au fost obținute printr-un adaptopr cu niște lentile adiționale, care este atașat la smartphone. Acesta a permis ca aproape 80% dintre ochii care aveau modificări ale retinei să fie detectați, chiar și în stadii incipiente. Leziunile avansate ale retinei au putut chiar să fie diagnosticate în acest mod în 100% din cazuri”, a declarat dr. Maximilian Wintergerst de la Departmentul de Oftalmologie de la University Hospital Bonn.

Oamenii de știință au instruit optometriștii de la Sankara Eye Hospital din Bangalore pentru efectuarea acestui studiu. În medie, optometriștii aveau nevoie de unul sau două minute pentru fiecare examinare a ochilor. Acest lucru implica documentarea modificărilor observate în retină, prin filmarea fundului de ochi cu camera unui telefon inteligent.

Coautorul acestui studiu, profesorul dr. Robert Finger de la Departmentul de Oftalmologie de la University Hospital Bonn, consideră că aceste capacități ar fi cele care fac metoda de diagnosticare atât de atrăgătoare.

„Acest lucru înseamnă că examinarea ochilor poate fi efectuată de persoane nespecialiste pregătite (în prealabil – n. red.). Imaginile sunt trimise apoi prin conexiunea la internet către medicul oftalmolog, pentru diagnostic”, a explicat prof. dr. Robert Finger.

Un alt coautor, dr. dr. Mahesh P. Shanmugam de la Sankara Eye Foundation India, subliniază că această modalitate de examinare oculară este promițătoare, în sensul că ea crește eficiența screeningului pentru modificările apărute la retină, la pacienții cu diabet.

Care este următorul pas

Cercetătorii dezvoltă în prezent o aplicație, în colaborare cu colegii lor de la Sankara Eye Foundation din India. Această aplicație va face posibile și alte lucruri, printre care crearea unui dosar electronic criptat pentru fiecare pacient pe care a fost utilizat smartphone-ul în examinarea ochilor. Aplicația nu doar că stochează imaginile, dar în același timp și concluziile medicului care le-a revizuit.

Mai mult, cercetătorii lucrează acum la o pre-evaluare automată a imaginilor captate, prin folosirea inteligenței artificiale. În astfel de metode, un software, adică un program învață să recunoască modificările patologice ale retinei, în mod independent de baza de date alcătuită din mii de imagini ale retinei pacienților.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe