Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Microscoape portabile, utile în imagistica măduvei spinării

de Florentina Ionescu - mar. 31 2023
Microscoape portabile, utile în imagistica măduvei spinării

Cercetătorii de la Institutul Salk au dezvoltat, recent, două microscoape portabile pentru a obţine imagini mai bune, în timp real, privind activitatea celulelor în zone inaccesibile ale măduvei spinării – la șoareci, în timp ce aceștia se mișcă.

Deși se știe că măduva spinării îndeplinește un rol esenţial în transmiterea semnalelor durerii, înţelegerea oamenilor de știinţă despre cum are loc acest proces la nivel celular a fost limitată. În prezent, însă, cercetătorii de la Institutul Salk au creat microscoape portabile, obţinând astfel informaţii mai bune cu privire la tiparul cu care se transmit semnalele în interiorul măduvei spinării, la șoareci. 

Mamelon reconstruit cu ajutorul unui polimer 

Microscoape portabile Credit foto  Salk Institute
 Credit foto: Salk Institute

 

Această tehnologie nouă – un adevărat progres în domeniu – a fost detaliată în două lucrări de cercetare publicate, în martie a.c., în Nature Communications și în Nature Biotechnology. Ea va ajuta oamenii de știinţă să înţeleagă mai bine mecanismul de la baza senzaţiilor și a mișcării, atât în contextul în care pacientul este sănătos, cât și în cel de boală.

„Aceste noi microscoape portabile ne permit să vedem activitatea nervilor asociată cu senzaţiile și cu mișcările, în regiuni și la viteze inaccesibile altei tehnologii de înaltă rezoluţie”, a declarat autorul principal, Axel Nimmerjahn, director al Waitt Advanced Biophotonics Center.

Noile dispozitive schimbă în mod fundamental studierea sistemului nervos central, a mai spus el.

Oferă o rezoluţie mare

Odată ce au fost asamblate complet, microscoapele portabile  au aproximativ 7x14x20 de milimetri și cântăresc 2,96 grame. Ele asigură o imagine de înaltă rezoluţie, un contrast mare și o imagine în multiple culori, în timp real.

Noua tehnologie poate fi combinată cu un implant ce conţine o microprismă și care poate fi amplasat în apropierea ţesuturilor regiunii de interes. Microprisma crește adâncimea imaginii, astfel încât celulele care nu erau accesibile pot fi văzute pentru prima dată. 

Harta contracţiilor uterine, obţinută în timp real 


Notă autor:

https://medicalxpress.com/news/2023-03-wearable-microscopes-advance-spinal-cord.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe