Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Mobilitate (şi) pe verticală

Viața Medicală
Dr. Aurel F. MARIN joi, 20 noiembrie 2014
   Săli întregi de procesoare de acum câteva decenii încap astăzi într-un cip modest şi mai toţi avem prin buzunare telefoane mobile tehnologic mai avansate decât rachetele care duceau primii oameni pe Lună. Medicina a beneficiat din plin de tot acest progres tehnologic, de-ar fi doar să amintim cât de banală este azi analiza întregului genom sau cum putem vizualiza procese biologice în detalii ultrastructurale, fără a leza celulele sau mecanismele implicate. Este greu de imaginat că evidenţa şi gestiunea unui număr mare de pacienţi se pot face altfel decât pe calculator (deşi, din practica medicului de familie din România, este greu de închipuit şi că ele se pot face fără sincope de la centru pentru o perioadă decentă de timp), iar medicul care nu ţine pasul cu toate gadgeturile medicale disponibile publicului larg riscă să fie prins în ofsaid de pacienţii care îi cer sfatul despre un dispozitiv sau altul.
  Software sau hardware, micro sau macro, endo sau exo, tot felul de tehnologii îşi fac din ce în ce mai abrupt locul în sănătate, în medicină, în viaţa de zi cu zi. Iată de ce era nevoie de o rubrică nouă, în cadrul căreia să semnalăm acele dispozitive, aplicaţii, invenţii sau inovaţii care cresc calitatea vieţii pacienţilor şi a tratamentului, care pot contribui la obţinerea unor rezultate mai bune în diagnosticul, terapia şi managementul general ale diverselor afecţiuni.
   Ne-a atras atenţia, pentru această primă ediţie, o tehnologie din reabilitarea medicală. Aceasta le permite persoanelor cu dizabilităţi să treacă peste dezavantajele majore ale unui scaun cu rotile obişnuit. Fotoliul rulant Ergo Stand produs de compania taiwaneză Karma Medical Products oferă nu doar mobilitatea asigurată de un motor electric ataşat unui cadru de aluminiu, ci şi posibilitatea de a sta în poziţie verticală. Beneficiile pentru sănătate ale unui astfel de dispozitiv de asistare includ, conform unui document elaborat de Rehabilitation Engineering & Assistive Technology Society of North America (RESNA): independenţă şi productivitate crescute, reducerea incidenţei infecţiilor de tract urinar, menţinerea densităţii minerale osoase, îmbunătăţirea circulaţiei, reducerea tonusului muscular anormal şi a incidenţei escarelor de decubit. Nu trebuie neglijată niciameliorarea psihologică obţinută prin ridicarea pacientului, care asigură egalitatea acestuia cu interlocutorii, la nivelul contactului vizual. Scaunul cu rotile poate trece din poziţia „şezut“ în poziţia „ridicat“ în mai puţin de un minut, prin simpla apăsare a unui buton. De altfel, comenzile sunt simple şi la îndemâna utilizatorului.
   Ergo Stand nu poate fi utilizat decât cu recomandarea medicului, care trebuie să se asigure că pacientul şi-a păstrat mobilitatea articulaţiei şoldului, că extremităţile inferioare sunt stabile şi că structurile osoase sunt indemne. Scaunul rulant este uşor de manevrat, are o autonomie de 16 sau 28 de kilometri, asigurată de două motoare electrice alimentate de baterii reîncărcabile, şi se poate deplasa cu viteze de până la 9 km/h. Avantajele enumerate anterior sunt însă contracarate de un preţ prohibitiv (circa 5.000 de euro), fotoliul rulant prezentat făcând parte din gama superioară de astfel de dispozitive de asistare. Costurile mari – adică accesibilitatea – sunt, fără doar şi poate, unul din cele două mari obstacole în calea utilizării pe scară largă a tehnologiilor avansate. Celălalt este ignoranţa. Pe care ne propunem să o combatem prin această rubrică.

 

Documentarea acestui articol a fost realizată cu sprijinul TAITRA – Taiwan External Trade Development Council.
 

 

Aşteptăm cu interes feedbackul cititorilor la adresa hi-tech@viata-medicala.ro
 

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.