Newsflash
Hi-tech & Gadgets

„Nasul” electronic ajută medicii să identifice momentul în care transplantul pulmonar eșuează

de Florentina Ionescu - sept. 8 2021
„Nasul” electronic ajută medicii să identifice momentul în care transplantul pulmonar eșuează

Potrivit European Lung Foundation, există un dispozitiv asemănător unui „nas” electronic (e-nasul) care poate să depisteze momentul în care un transplant pulmonar eșuează. Acest dispozitiv ar putea fi de mare utilitate pentru medici.

Presa străină scrie despre un „nas” electronic care este capabil să detecteze cu o acuratețe de 86% momentul când un transplant pulmonar începe să eșueze, potrivit unei cercetări prezentate recent la congresul internațional, desfășurat în mediul virtual, al Societății Europene de Boli Respiratorii (European Respiratory Society). 

cum functioneaza nasul electronic sau e-nasul
În imagine, Nynke Wijbenga demonstrează cum funcționează e-nasul sau nasul electronic. Credit foto: Nynke Wijbenga

Potrivit medicalxpress.com, Nynke Wijbenga, doctorand, studentă și technical physician la Erasmus University Medical Center, din Rotterdam, Țările de Jos, a declarat în cadrul congresului că această descoperire le-ar putea permite medicilor să depisteze un stadiu incipient, acel moment când un transplant pulmonar începe să eșueze, problemă cunoscută sub numele de „chronic allograft dysfunction” (CLAD) – disfuncție allografică cronică.

În acest mod, cu ajutorul „nasului” electronic, medicii ar putea oferi tratamentul corespunzător, astfel încât să prevină agravarea problemei. Cu toate acestea, potrivit sursei citate, trebuie să fie efectuate mai multe cercetări înainte ca e-nasul să poată fi folosit în spitale în acest scop.

„Aproximativ 50% dintre pacienții cu transplant de plămân sunt diagnosticați cu disfuncție allografică cronică sau cu respingere cronică a acestui organ în decurs de cinci ani de la transplant. Respingerea cronică rămâne cea mai importantă cauză de deces după transplantul de plămân și, în acest moment, nu există tratament disponibil pentru reversibilitatea acestui obstacol”, a declarat Nynke Wijbenga.

Aceasta a mai spus că, odată ce respingerea cronică a plămânului a fost confirmată, pacienții pot, în medie, să supraviețuiască între unul și cinci ani. Prin urmare, spune ea, este de importanță majoră ca medicii să evalueze dacă pot prezice sau diagnostica disfuncția după un transplant pulmonar la un stadiu incipient, permițând astfel un tratament de succes inițiat precoce.

În prezent, poate dura mai multe luni până la diagnosticarea CLAD. Medicii testează funcția pulmonară la fiecare vizită și o măsoară prin comparație cu „vârful” celei mai bune funcții pulmonare, dobândit după transplant.

Dacă această valoare a funcției plămânilor scade la 80% sau sub pragul de 80%, atunci medicii investighează mai departe pacientul, pentru a exclude cauzele care ar putea răspunde la tratament, cum ar fi o infecție pulmonară care ar putea fi tratată cu antibiotice. Respingerea cronică a organului poate să fie confirmată doar după efectuarea acestor investigații și dacă declinul funcției pulmonare persistă pe o perioadă de trei luni, arată sursa citată.

Nasul electronic sau e-nasul este un dispozitiv mic care conține senzori care detectează substanțe chimice (numite compuși organici volatili – VOC sau volatile organic compounds), care sunt prezenți în cazul a aproape 1% din aerul expirat și care pot varia în funcție de procesele metabolice care au loc în tot organismul sau în unele părți ale corpului, cum ar fi plămânii.

Când pacienții respiră în nasul electronic, senzorii nu doar că detectează tiparele VOC din aerul expirat, dar în același timp corectează rezultatele, pentru a lua în considerare aerul din mediul ambiental care a fost inhalat de pacient. Rezultatele sunt apoi analizate, folosindu-se algoritmi de machine learning (inteligență artificială), iar „amprenta” respirației poate fi apoi folosită pentru a identifica mai multe boli ale plămânilor.

Cât de precis este e-nasul

Nynke Wijbenga și colegii săi au recrutat 91 de pacienți cu transplant de plămân, pentru un studiu desfășurat între lunile iulie și noiembrie 2020. Ulterior, cercetătorii au efectuat măsurători cu ajutorul e-nasului, la fiecare pacient, și au comparat rezultatele obținute cu diagnosticul pe care medicii pacienților l-a pus deja.

În 86% dintre cazuri, cercetătorii au descoperit că nasul electronic a fost capabil să facă diferența între 68 de pacienți care aveau un transplant pulmonar stabil și cei 23 de pacienți care aveau CLAD. Aceste rezultate sugerează că e-nasul este un instrument promițător pentru detectarea CLAD, a conchis doctoranda Nynke Wijbenga.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe