Newsflash
Hi-tech & Gadgets

O aplicație de mobil testează viteza de coagulare a sângelui

de Florentina Ionescu - feb. 14 2022
O aplicație de mobil testează viteza de coagulare a sângelui

Experții au creat o aplicație de smartphone care poate, cu ajutorul vibrațiilor, să testeze o singură picătură de sânge pentru a determina cât de bine se coagulează.

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au dezvoltat un nou test pentru a determina coagularea sângelui care utilizează o singură picătură de sânge și un motor ce determină vibrația telefoanelor inteligente (smartphone) și o cameră foto, scrie medicalxpress.com

aplicatie mobil coagulare sange testare studiu
Foto de Đức Trịnh de la Unsplash

Sistemul include o bucată de plastic ce se atașează de telefonul mobil, care conține o mică „cupă” pentru sânge, sub camera foto a telefonului inteligent.

Cheagurile de sânge se formează în mod natural, fiind un mod de a stopa sângerarea atunci când cineva este rănit. Însă cheagurile de sânge (sau trombii) la acei pacienți cu probleme medicale, cum ar fi anumite boli ale inimii, pot duce la AVC sau la infarct miocardic. De aceea sunt prescrise medicamente anticoagulante, așa cum este Warfarina, pentru ca sângele acestor pacienți să se coaguleze mai greu. 

Hemofilia dobândită - o boală rară, dar cu evoluție potențial fatală 

Recent, însă, cercetătorii de la Universitatea din Washington au dezvoltat un nou test pentru determinarea gradului de coagulare a sângelui, care folosește o singură picătură de sânge și un motor ce determină vibrația telefoanelor inteligente, precum și camera foto a unui astfel de dispozitiv. Sistemul include o piesă din plastic ce se atașează telefonului, iar această piesă are o mică zonă, ca o cupă, sub camera foto a telefonului mobil, scrie sursa citată.

Persoana care vrea să se testeze adaugă o picătură de sânge în acea cupă mică, care conține o particulă mică de cupru și o substanță chimică ce dă startul procesului de coagulare a sângelui.

Apoi motorul răspunzător de vibrația telefonului mobil agită cupa în care se află picătura de sânge, în timp ce camera foto monitorizează mișcările particulei, care încetinește și apoi încetează să se mai miște, pe măsură ce trombul sau cheagul de sânge se formează. 

Heparina, nerecomandată în tulburările de coagulare 

Cercetătorii au arătat că această metodă intră în raza de acuratețe a instrumentelor standard din acest domeniu de testare. Echipa de experți a publicat aceste rezultate în 11 februarie a.c., în revista „Nature Communications”.

„Pasul creativ pe care noi îl facem aici este că arătăm că, prin folosirea unui motor ce creează vibrațiile telefonului inteligent, algoritmii noștri pot face același lucru (n.red. – pentru a monitoriza cât timp durează ca un cheag de sânge să se formeze), doar că [spre deosebire de metoda tradițională] algoritmii o fac cu o singură picătură de sânge. Obținem o acuratețe similară cu cele mai bune tehnici disponibile”, a declarat autorul senior al studiului, Shyam Gollakota, profesor de la Universitatea din Washington, de la „Paul G. Allen School of Computer Science & Engineering”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe