Newsflash
Hi-tech & Gadgets

O brățară inteligentă detectează COVID cu două zile înainte de apariția simptomelor

de Florentina Ionescu - aug. 2 2022
O brățară inteligentă detectează COVID cu două zile înainte de apariția simptomelor

Un sistem din categoria dispozitivelor inteligente portabile (așa-numitele wearables) detectează COVID-19 cu două zie înainte să apară simptomele bolii.

V-ați imaginat vreodată că o brățară ce vă monitorizează semnele vitale în timpul unor activități de tip fitness ar putea detecta COVID-19 cu multe zile înainte să dezvoltați simptomele bolii? Un studiu nou impresionant pretinde că acest lucru este posibil, însă investigațiile preliminare au descoperit că infecțiile ar putea fi detectate cu aproape 48 de ore înainte de apariția simptomelor, scrie newatlas.com

bratara inteligenta detectare covid inaintea aparitiei simptomelor

Cercetarea aceasta a început în prima parte a anului 2020, la scurt timp după declanșarea pandemiei de COVID-19. O echipă de cercetători și-a propus să afle dacă datele de la un dispozitiv portabil, cum ar fi brățările inteligente ar putea să detecteze micile schimbări apărute în semnele vitale ale unei persoane, schimbări care preced debutul bolii COVID-19.

Potrivit sursei citate, aproape 1.000 de participanți tineri au fost recrutați dintr-un studiu observațional în desfășurare și li s-au oferit dispozitive portabile pentru încheietură, cunoscute sub numele de brățară Ava.

Dispozitivul este purtat noaptea și la fiecare 10 secunde el măsura ritmul cardiac, ritmul respirației, temperatura pielii, variabilitatea ritmului cardiac și fluxul sanguin. În general, acest dispozitiv este folosit pentru a monitoriza perioadele de fertilitate, datorită capacităților sale de a urmări în timp real schimbările apărute la aceste cinci parametri ai sănătății.

În decursul studiului cu durata de un an, 11% dintre participanții din această cohortă au fost cazuri de COVID-19 confirmate prin analiză de laborator. Aproape jumătate dintre subiecții cu rezultate pozitive la testarea COVID au avut o lună întreagă de date bune furnizate de brățară, precedând infecția lor, iar astfel i-au ajutat pe cercetători să dezvolte un algoritm care poate să detecteze micile modificări în cele mai incipiente stadii ale bolii.

Modificările notabile din zilele de dinaintea simptomelor de COVID-19 au fost detectate în toate cele cinci măsurători înregistrate de brățara inteligentă purtată de participanți. În special a fost vorba despre modificări ale ritmului cardiac, ale variabilității ritmului cardiac și ale temperaturii pielii de pe încheietura mâinii. Acestea au fost cele mai semnificative trăsături incipiente ale bolii COVID-19, precedând simptomele vizibile.

Un nou algoritm de învățare automată (machine-learning) a fost instruit cu privire la 70% din cohorta de persoane pozitive la testarea COVID-19 și apoi a fost testat pe restul de 30%. În mod remarcabil, algoritmul a depistat cu acuratețe 68% dintre cazurile de persoane pozitive la testarea COVID-19 cu două zile înainte de apariția simptomelor.

Tehnologia de la baza dispozitivelor inteligente portabile este o metodă ușor de folosit, cu costuri mici care le permite oamenilor să își monitorizeze sănătatea și bunăstarea în timpul pandemiei, au concluzionat cercetătorii în cadrul acestui nou studiu.

„Cercetarea noastră arată modul în care aceste dispozitive, cuplate cu inteligența artificială, pot împinge limitele medicinei personalizate și pot detecta boala înainte de debutul simptomelor, având potențialul de a reduce transmiterea virusului în comunități”, au mai spus cercetătorii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe