Newsflash
Hi-tech & Gadgets

O mână de ajutor

de Stud. Andra-Elena DUMITRANA - mai 7 2015
O mână de ajutor
   Cea mai importantă cauză de morbi­ditate şi dizabilitate pe termen lung din Europa este accidentul vascular cerebral, potrivit Asociaţiei europene de stroke (ESO); nu mai puţin de 40% din pacienţi au nevoie de reabilitare activă. Din perspectiva managementului modern al pato­logiei vasculare cerebrale, pacienţii trebuie transferaţi cât de repede posibil acasă, monitorizaţi zilnic şi stimulaţi într-o atmosferă multidisciplinară şi motivaţională.
   Aceste ultime obiective pot fi acum realizate mai uşor cu ajutorul unui proiect inovator, SCRIPT (Supervised Care and Rehabilitation Involving Personal Tele-Robotics), care răspunde nevoilor de reabilitare, accelerând însă procesul clasic, de cele mai multe ori lung şi anevoios. Este vorba practic de prototipul unei mănuşi telerobotice care îmbracă fiecare deget al mâinii, articulaţia şi antebraţul utilizatorului. Mănuşa este prevăzută cu senzori, cu ajutorul cărora se conectează la o serie de jocuri video. Misiunea ei? Va reduce poziţia vicioasă a mâinilor pacienţilor cu AVC, prin exerciţii repetitive, care să redea mişcarea şi să refacă musculatura. Dispozitivul poate fi folosit cu succes doar de pacienţii cu un control voluntar rezidual al muşchilor, deoarece sistemul este unul pasiv; a fost creat şi un prototip activ, pentru care forţa de deschidere a mâinii era ajustată electromecanic, dar cel pasiv s-a dovedit nu doar mai uşor de folosit, ci şi mai benefic. Prototipul a fost testat pe 34 de pacienţi, care au exersat acasă în jur de 100 de minute pe săptămână. „La o parte din ei au fost observate îmbunătăţiri clinice semnificative ale funcţiei mâinii şi ale braţului“ explică dr. Farshid Amirabdollahian, coordonatorul proiectului derulat de Universitatea din Hertfordshire, UK.
   Dată fiind asocierea dintre robotică şi joacă, e lesne de apreciat atmosfera motivaţională astfel indusă. Momentan au fost create Sea Shell, Super Crocco şi Labyrinth, trei jocuri interactive care provoacă utilizatorii la mişcări de variate tipuri (flexie, extensie, pronaţie, supinaţie). Graţie noului dispozitiv, şi pacienţii cu AVC le pot exersa, fără presiunea specifică unei şedinţe de reabilitare medicală clasică, în care atenţia lor ar fi concentrată în special pe mişcări şi mai puţin pe scopul lor. Cu SCRIPT, scopul este unul amuzant: cine ar fi crezut că te poţi trata făcând un crocodil să sară? Jocurile se aleg în funcţie de nevoile şi preferinţele fiecărui pacient şi se asociază un feedback personalizat: performanţa utilizatorului e contorizată, iar acesta primeşte obiective pe termen scurt şi lung, precum şi mesaje motivaţionale pe tot parcursul exerciţiilor. Astfel, recuperarea devine şi motivantă, nu doar confortabilă.
   Mănuşa robotică facilitează transferul rapid al pacientului către domiciliu, pentru că, mai presus de toate, îi oferă utilizatorului independenţă. Atât faţă de programul terapeutului, cât şi faţă de cel al membrilor familiei, pentru care îngrijirea pacientului post-AVC poate reprezenta o adevărată provocare, schimbând brusc şi radical traiul de zi cu zi. Mulţumită senzorilor, utilizatorul este în permanenţă supravegheat online de un terapeut, cu care poate interacţiona prin mesaje scrise sau audio, astfel că ideea de a documenta zilnic evoluţia pacientului este 100% realizabilă. Vizitele medicale scad ca frecvenţă, autonomia utilizatorului creşte, iar terapeutul poate trata mai mulţi pacienţi simultan. Imediat după autentificarea pe o platformă online, o listă a tuturor utilizatorilor se desfăşoară sub ochii lui. Sunt menţionate detalii precum: nume, vârstă, scorurile jocurilor, aprecierea pacientului asupra stării sale (folosind un cod de culori sau emoticoane), durata totală a sesiunilor din săptămâna respectivă, noile mesaje etc.
   Primele rezultate obţinute cu SCRIPT au apărut într-un articol publicat în decembrie 2014 în revista Robotica (publicaţia oficială a Federaţiei internaţionale de robotică). Cercetarea a costat cinci milioane de dolari, iar echipa din care fac parte specialişti din Marea Britanie, Olanda, Italia şi Germania lucrează de trei ani la crearea prototipului. Dar rezultatele sunt pe măsura aşteptărilor. Deşi prototipul mănuşii telerobotice răspunde la unele dintre cele mai importante recomandări terapeutice ale ESO, echipa din spatele SCRIPT ştie că mai sunt multe de îmbunătăţit. Rezultatele încurajatoare i-au determinat să anunţe un termen de doi ani până la varianta finală pe care, la un preţ mai mic de 10.000 de dolari, o văd ca pe o opţiune medicală accesibilă spitalelor de stat. În planurile de viitor ale aceleiaşi echipe intră şi o orteză care să ajusteze asistenţa şi rezistenţa actualului prototip, accesoriu ce ar permite pacienţilor să se provoace pe ei înşişi în timpul terapiei.
   Mărturisesc că, anul trecut, când am ales secţia de reabilitare medicală pentru practica de vară, am făcut-o mai ales cu gândul că voi avea mai mult timp liber, nicidecum pentru a trece printr-un proces medico-revelator. Mă bucur că m-am înşelat. Am înţeles, de la prima vizită medicală, că ideea de management multidisciplinar trebuie să se fi născut pe o secţie de recuperare, dar şi că boala poate fura şi personalitatea oamenilor, nu doar o funcţie motorie sau o sensibilitate. Este secţia unde diferenţa finală o face voinţa pacienţilor de a se recupera. De aceea, nu pot decât să mă bucur că visul unei terapii motivaţionale pentru acasă prinde viaţă sub ochii noştri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe