Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Pancreas bionic în DZ1

de Dr. Diana Andronache - oct. 7 2022
Pancreas bionic în DZ1

Utilizarea unui pancreas bionic a fost asociată cu o scădere mai mare a nivelului hemoglobinei glicozilate, comparativ cu îngrijirea standard, în rândul adulţilor și copiilor cu diabet zaharat de tip 1.

poza1

Conform recomandărilor actuale, valoarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) trebuie să fie mai mică de 7%, însă acest obiectiv este îndeplinit la prea puţini dintre pacienţii cu diabet zaharat. Sistemele automate și semiautomate de eliberare a insulinei au potenţialul de a ajuta pacienţii să îndeplinească acest obiectiv.

Sistemele hibride cu buclă închisă care automatizează parţial administrarea de insulină necesită introducerea mai multor date de către utilizator. Dozele de insulină în timpul mesei sunt ajustate în funcţie de numărul de carbohidraţi consumaţi, iar uneori, terapia eficientă depinde de dozele de corecţie introduse de utilizator pentru tratarea hiperglicemiei.

De asemenea, poate fi necesară o perioadă de încălzire, timp în care sistemul adună informaţii despre dozele de insulină care sunt controlate de utilizator, înainte ca automatizarea să fie iniţiată.

Dispozitivul de tip pancreas bionic iLEt nu utilizează informaţii despre regimul de insulină anterior al pacientului, este iniţializat numai pe baza greutăţii corporale și automatizează calculul și administrarea dozelor de insulină imediat după introducerea datelor privind greutatea corporală, fără perioadă de încălzire. Conţinutul în carbohidraţi al meselor este estimat calitativ („obișnuit pentru mine”, „mai mult” sau „mai puţin”), comparativ cu o masă obișnuită de tipul respectiv (mic dejun, prânz sau cină). Algoritmii pancreasului bionic care determină dozele de insulină au fost proiectaţi să se adapteze continuu la nevoile de insulină ale pacientului.

Control glicemic bun

În New England Journal of Medicine au fost publicate rezultatele unui studiu multicentric, randomizat, care a evaluat profilul de eficacitate și de siguranţă al pancreasului bionic în rândul adulţilor și copiilor cu vârsta de 6 ani sau mai mult, cu diabet zaharat tip 1 (DZ1), comparativ cu îngrijirea standard. Datele obţinute arată că utilizarea configuraţiei de administrare a insulinei numai cu pancreasul bionic a fost asociată cu un nivel mai scăzut de hemoglobină glicozilată, un nivel mediu mai scăzut al glicemiei, o creștere cu 2,6 ore pe zi a timpului petrecut în intervalul-ţintă al glicemiei și mai puţin timp într-o stare de hiperglicemie, fără o creștere a incidenţei hipoglicemiei.

Nivelul mediu al HbA1c la 13 săptămâni a scăzut de la 7,9% la momentul iniţial la 7,3% în grupul pancreas bionic și nu s-a modificat în grupul cu îngrijire standard. Diferenţa medie ajustată a nivelului de HbA1c între grupuri a fost de -0,5 puncte procentuale. Evenimentul advers cel mai frecvent în grupul pancreas bionic a fost hiperglicemia, care a fost adesea atribuită setului de perfuzie. Nu au fost episoade de cetoacidoză diabetică în niciunul dintre grupuri.

 


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2205225

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe