Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Periaj dentar cu ajutorul microroboţilor

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 2 septembrie 2022

În viitor, periajul dinților ar putea fi automatizat prin utilizarea unor microroboţi, care vor peria dinţii în mod personalizat, arată noi cercetări de la Universitatea din Pennsylvania.

brush-g08c385cfb_1280
Foto: Pixabay

Oamenii de știinţă au folosit câmpuri magnetice pentru a asambla nanoparticule în structuri robotice minuscule, asemănătoare unei perii, cu ajutorul cărora vor fi îndepărtate cu precizie biofilmele și alte substanţe lipicioase de pe suprafaţa dinţilor. Biofilmele sunt compuse din celule microbiene prinse într-o matrice extracelulară care se atașează ferm pe o varietate de suprafeţe.

Nanoparticulele din oxid de fier din componenţa dispozitivului pot activa peroxidul de hidrogen, pentru a ajuta la distrugerea bacteriilor și la degradarea biofilmelor. Echipa de cercetători înglobează această tehnologie într-un prototip prietenos, atractiv pentru consumatori, pe care speră să îl definitiveze în termen de un an.

Însă probabil că vor fi necesari câţiva ani de testare înainte ca roboţii să fie pregătiţi pentru utilizare comercială. Potrivit cercetătorilor, această tehnologie, odată dezvoltată, ar putea veni în ajutorul persoanelor cu dizabilităţi, vârstnice sau care nu au capacitatea manuală de a avea grijă de sănătatea orală.

Citiți și: Mandibulă din titan

Etichete: periaj dinti roboti

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.