Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Platformă de informare pentru pacienții cu HIV, în contextul COVID-19

de Florentina Ionescu - mai 25 2020
Platformă de informare pentru pacienții cu HIV, în contextul COVID-19

UNOPA - Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA a lansat o platformă de informare și suport pentru pacienții cu HIV, în contextul pandemiei de COVID-19.

Pacienții cu HIV din România s-au confruntat în ultimele două luni cu dificultăți majore în contextul generat de pandemia de COVID-19. Accesul acestora la tratament și analize specifice a fost mult îngreunat, multe dintre serviciile medicale dedicate nu au fost disponibile, iar legatura cu medicul curant s-a rupt aproape complet, în condițiile în care spitalele de boli infecțioase unde erau tratați în mod obișnuit, s-au transformat integral în spitale de primă linie în lupta împotriva COVID-19, se arată într-un comunicat remis redacției.

platforma pacienti hiv sida despre coronavirus covid19

Pe fondul acestor provocări, UNOPA și-a intensificat eforturile de susținere a pacienților cu HIV, monitorizând cu atenție accesul acestora la tratament și făcând eforturi pentru rezolvarea problemelor cu care pacienții se confruntă.

Informații corecte pentru pacienții cu HIV

UNOPA derulează în această perioadă un proiect de informare și consiliere prin care își propune să aducă în atenția persoanelor care trăiesc cu HIV informații corecte, științifice, din surse autorizate, privind măsurile speciale pe care trebuie să le adopte pentru a evita infectarea cu noul coronavirus, precum și riscurile aferente în cazul în care dezvoltă COVID-19.

Pe website-ul www.unopa.ro a fost creată o secțiune specială cu informații actualizate despre noul coronavirus și impactul asupra comunității persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA. Totodată proiectul oferă pacienților sprijin în vederea depășirii obstacolelor legate de accesul la tratamentul și serviciile medicale specifice infecției cu HIV.

Vor fi periodic diseminate informații prin intermediul rețelelor de socializare și al grupurilor de pacienți din mediul online și, de asemenea, se vor organiza evenimente digitale prin care medicii infecționiști vor intra în dialog direct cu pacienții și activiștii din domeniul HIV/SIDA.

„Încă de la începutul pandemiei, pacienții seropozitivi din România au fost supuși unor încercări majore, inclusiv prin transformarea spitalelor în care ei beneficiau în mod obișnuit de tratament în spitale principale pentru tratamentul COVID-19. Chiar dacă au fost direcționați către alte spitale, acolo au fost refuzați, cu o teamă dublă, de infecția cu HIV si de infecția cu noul coronavirus. Proiectul de față se adaugă întregii activități a Federației UNOPA, care, pe lângă informarea pacienților și sprijinirea dialogului acestora cu medicii, oferă servicii de consiliere telefonică sau online, servicii de suport pentru pacienți, monitorizarea accesului pacienților la tratament și servicii medicale”, a declarat Iulian Petre, director executiv al UNOPA.

Potrivit comunicatului UNOPA, deocamdată nu exisă dovezi privind o rată mai mare de infectare cu SARS-CoV-2 (noul coronavirus) sau un curs diferit al bolii COVID-19 la persoanele cu HIV față de persoanele HIV-negative. Conform datelor colectate de Fundația NEAT ID, 497 de pacienți cu HIV din Europa au fost infectați cu noul coronavirus, aproximativ 50% dintre aceștia au necesitat spitalizare, iar 51 de pacienți și-au pierdut viața.

În România, au fost înregistrate până în prezent 4 cazuri de COVID-19 în rândul celor peste 16.500 de pacienți cu HIV, se arată în comunicatul Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe