Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Primul „pancreas artificial” a fost lansat în România

de Florentina Ionescu - ian. 12 2021
Primul „pancreas artificial” a fost lansat în România

A fost lansat primul sistem de tip „pancreas artificial” - advanced hybrid closed loop, în România, pentru persoanele cu diabet tip 1 care folosesc pompe de insulină.

Sistemul MiniMed 780G poate fi utilizat de pacienți cu vârste între 7 și 80 de ani, anticipează necesitățile de insulină și folosește un algoritm avansat (SmartGuard™) care automatizează livrarea 24/7 atât a ratei bazale, cât și a bolusurilor de corecție, la fiecare cinci minute, după cum este necesar, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

sistemul minimed 780G

Medtronic, actor important pe piața globală în tehnologia medicală, lansează sistemul MiniMed™ 780G în România. Acest sistem hybrid closed loop (AHCL) de nouă generație include o nouă funcție de corecție automată a dozajului(1), conectivitate la smartphone și setare reglabilă a obiectivului glicemic la un nivel scăzut de 100 mg/dL.

Pacienții au dificultăți în ce privește controlul glicemic

În ciuda progreselor tehnologice și a utilizării tot mai dese a monitorizării glicemice continue (CGM), multe persoane cu diabet, în special adolescenții, se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește controlul glicemic și provocările zilnice de gestionare a stării lor.

Sistemul MiniMed™ 780G, care este aprobat pentru utilizare la persoanele cu vârsta cuprinsă între 7 și 80 de ani, anticipează necesitățile de insulină și utilizează cel mai avansat algoritm SmartGuard™ al companiei pentru a automatiza livrarea 24/7 atât a ratei bazale, cât și a bolusurilor de corecție, la fiecare cinci minute, după cum este necesar, ajutând mai multe persoane cu diabet să evite cu mai multă ușurință valorile maxime și minime și să își atingă obiectivele glicemice cu mai puțin efort (1,3,4,14,15).

„Lansarea în România a unui nou sistem tip «pancreas artificial» este o veste bună pentru persoanele care folosesc pompe de insulină. Algoritmul nou de autocorecție oferit de acest dispozitiv de nouă generație înseamnă mai multă liniște pentru persoanele care îl folosesc, iar pentru mine, ca medic, un instrument mai eficient pentru a le ajuta. Posibilitatea stabilirii de ținte glicemice personalizate presupune o adaptabilitate sporită a acestui sistem la nevoile fiecărei persoane cu diabet în parte și mai ales ale copiilor, care au o variabilitatea glicemică mai mare decât adulții. Această adaptabilitate este atât de necesară în managementul corect al acestei afecțiuni. Astfel, cu ajutorul tehnologiei, facem încă un pas către asigurarea unei calități optime a vieții pentru persoanele cu diabet din România care folosesc pompe”, a declarat prof. dr. Iulian Velea, președintele Societății Române de Diabet și Endocrinologie Pediatrică (ENDOPED).

Îngrijirea diabetului zaharat insulinodependent a făcut pași enormi în ultimii cinci ani, este de părere dr. Mihaela Vlăiculescu, președintele Asociației „Sprijin pentru Diabet”:

„Participăm la lansarea în țara noastră a primului sistem tip pancreas artificial, denumit «advanced hybrid closed loop», ce presupune, de fapt, o pompă cuplată cu un senzor prin intermediul unui algoritm de inteligență artificială. Acest algoritm controlează funcționarea pompei și livrarea de insulină în funcție de valoarea glicemiei, reducând major numărul interacțiunilor necesare între pacient și pompă. În felul acesta, sistemul ne va ajuta pacienții să obțină nu doar rezultate mai bune ale glicemiei și mai puține hipoglicemii, dar și mai multă libertate și, nu în ultimul rând, un somn mai liniștit”.

Calitatea vieții pacienților, vizibil îmbunătățită

Ines Nerina Râmbu, pacient cu diabet și vlogger, este entuziasmată de acest dispozitiv medical și povestește că de-a lungul anilor a încercat modele diferite de pompe de insulină, fiecare dintre ele fiind un ajutor real în terapia diabetului zaharat:

„Este peste puterile mele de a descrie entuziasmul pe care îl simt în fața acestei realizări medicale pentru că știu cât de complexă și dificilă este viața trăită cu diabet. Efortul constant al pacienților de a-și păstra în limite normale valorile glicemiilor este de multe ori copleșitor, de aceea mereu am căutat cele mai eficiente modalități de a-mi ușura munca. Calitatea vieții este direct proporțională cu echilibrul în glicemii. Pe parcursul anilor am experimentat și am încercat modelele anterioare de pompe de insulină Medtronic, fiecare venind ca un ajutor real în terapia cu insulină. Cred cu tărie că Minimed 780G este dovada vie că tehnologia și medicina evoluează frumos împreună și că viitorul pacienților cu diabet va fi unul mult mai luminos, tocmai pentru că vom ajunge să fim mai mult atenți la bucuriile vieții, și mai puțin la grija glicemiilor”.

Algoritmi inteligenți în folosul pacienților

Lansarea sistemului MiniMedTM 780G este cel mai recent exemplu cu privire la modul în care Medtronic folosește algoritmii inteligenți pentru a îmbunătăți rezultatele pacienților și a simplifica deciziile persoanelor care suferă de diabet, exploatând nivelul avansat de date științifice al companiei și capacitățile inteligenței artificiale, a explicat Carolina Martin, Senior Director în inovarea terapiei din cadrul Diabetes Group Medtronic, responsabilă pe zona Europei, Orientului Mijlociu și Africii (EOMA):

„De la pompa inteligentă la penul inteligent, grație achiziției recente a Companion Medical, portofoliul nostru oferă soluții inovatoare bazate pe tehnologie pentru persoanele aflate în diferite stadii în parcursul terapeutic al diabetului”.

Opțiuni personalizate pentru alerte

Sistemul MiniMedTM 780G include conectivitate Bluetooth, permițând utilizatorilor să urmărească ușor informațiile date de pompă și CGM prin opțiuni personalizate pentru alerte și tendințele glicemiei în timp real.

În plus, informațiile sunt partajate automat și în siguranță cu aparținătorii persoanelor care folosesc acest sistem, precum și și profesioniștii din domeniul sănătății, datorită aplicației CareLinkTM Connect.

Ce reprezintă Time in Range (TIR)

Time in Range se referă la procentul de timp pe care oamenii cu diabet de tip 1 îl petrec în intervalul glicemic optim de 70-180 mg/dL (3,9-10 mmol/L).

Scopul gestionării diabetului este de a crește timpul petrecut în acest interval sănătos și de a minimiza nivelurile ridicate și scăzute ale glicemiei, ceea ce poate duce la complicații imediate și pe termen lung, cum ar fi deteriorarea vaselor de sânge - crescând riscul de boli coronariene, atac de cord și accident vascular cerebral.

Deteriorarea vaselor de sânge poate duce, de asemenea, la pierderea vederii, boli de rinichi și probleme neurologice. Tehnologiile avansate asociate diabetului, cum ar fi pompele cu senzori și sistemele cu buclă închisă, cu livrare automată de insulină și algoritmi terapeutici predictivi pot contribui la:

  • reducerea efortului pacienților prin ajustarea automată a cantității de insulină administrată pe baza datelor (7) CGM
  • reducerea fricii de hipoglicemie (8,9)
  • menținerea la nivelul obiectivelor în ceea ce privește TIR-urile și HbA1c (7,8,10-13)

Notă autor:

Note:
1 Trimitere la Ghidul Utilizatorului - funcția SmartGuard™. Este necesar un anumit grad de interacțiune cu utilizatorul.
2 Această recomandare a pacientului corelează un caz de răspuns al unei persoane la tratament. Cazul este autentic, tipic și dovedit. Cu toate acestea, răspunsul individului nu oferă nicio indicație, ghid, siguranță sau garanție cu privire la răspunsul pe care îl pot avea alți pacienți la tratament. Răspunsul pe care îl au alți pacienți la tratament ar putea fi diferit. Răspunsurile la tratamentul discutat pot varia și chiar variază și sunt specifice fiecărui pacient. Vă rugăm să vă consultați cu specialistul din domeniul sănătății pentru o listă completă de beneficii, indicații, precauții, rezultate clinice și alte informații medicale importante care țin de terapia sau produsele discutate. Vă rugăm să consultați manualele dispozitivului pentru informații detaliate cu privire la instrucțiunile de utilizare, indicații, contraindicații, avertismente, precauții și posibile evenimente adverse. Pentru informații suplimentare, contactați reprezentantul local Medtronic.
3 Date Medtronic la dosar. Studiu pivot (vârsta 14-75). N=157. 2020; 16 locații din SUA
4 Carlson, A.L. et al. 97-P-Safety and glycaemic outcomes of the MiniMed™ AHCL System in subjects with T1D. A 80-a Conferință Internațională ADA, iunie 2020, Chicago
5 Collyns .O. et al. 199-OR-Improved glycaemic Outcomes with MiniMed™ AHCL Delivery. A 80-a Conferință Internațională ADA, iunie 2020, Chicago
6 Bergenstal R. et al. Fuzzy Logic Automated Insulin Regulation (FLAIR). Presented during the symposium ‘The Next Generation of Automated Insulin Delivery Systems for Persons with Type 1 Diabetes’. A 80-a Conferință Internațională ADA, iunie 2020, Chicago
7 Bekiari E. et al. Artificial pancreas treatment for outpatients with type 1 diabetes: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2018;361:k1310
8 Nørgaard K. et al. Routine sensor-augmented pump therapy in type 1 diabetes: the INTERPRET study. Diabetes Technol Ther. 2013;15(4):273‐280
9 Bosi E et al. Efficacy and safety of suspend-before-low insulin pump technology in hypoglycaemia-prone adults with type 1 diabetes (SMILE): an open-label randomised controlled trial. Lancet Diabetes Endocrinol. 2019;7(6):462‐472
10 Beato-Víbora PI. et al. Impact of Sensor-Augmented Pump Therapy with Predictive Low-Glucose Suspend Function on Glycemic Control and Patient Satisfaction in Adults and Children with Type 1 Diabetes. Diabetes Technol Ther. 2018;20(11):738‐743
11 Karageorgiou V. et al. Effectiveness of artificial pancreas in the non-adult population: A systematic review and network meta-analysis. Metabolism. 2019;90:20‐30
12 Weisman A. et al. Effect of artificial pancreas systems on glycaemic control in patients with type 1 diabetes: a systematic review and meta-analysis of outpatient randomised controlled trials. Lancet Diabetes Endocrinol. 2017;5(7):501‐512
13 Duffus SH. et al. Increased proportion of time in hybrid closed-loop "Auto Mode" is associated with improved glycaemic control for adolescent and young patients with adult type 1 diabetes using the MiniMed 670G insulin pump. Diabetes Obes Metab. 2020;22(4):688‐693
14 Battelino T, et al. Clinical targets for continuous glucose monitoring data interpretation: recommendations from the International Consensus on Time in Range. Diabetes Care 2019; 42(8): 1593-1603.
15 Linii directoare AAD https://www.diabetes.org/a1c

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe