Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Scanner de la patiserie, folosit în depistarea cancerului

de Florentina Ionescu - ian. 19 2022
Scanner de la patiserie, folosit în depistarea cancerului

Un scanner bazat pe inteligența artificială, folosit în scanarea produselor din aluat, ajută acum oamenii de știință să lupte împotriva cancerului.

Un sistem bazat pe inteligența artificială, cu care a fost dotat un scanner nou, poate să diferențieze peste 50 de tipuri de produse din aluat și tipuri de pâine. Acest sistem este în prezent utilizat în domeniul sănătății, pentru a detecta celulele canceroase, scrie www.ces.tech

inteligenta artificiala sistem produse de patiserie, produse panificatie
Fotografie creată de iSAW Company, de la Pexels

Din ce în ce mai multe domenii descoperă modul în care inteligența artificială poate îmbunătăți anumite procese și poate ajuta la depășirea anumitor provocări.

În Japonia, o metodă ingenioasă de folosire a inteligenței artificiale în patiserie a inspirat un medic să caute mijloace pentru a adapta acest sistem astfel încât să detecteze celulele canceroase, arată sursa citată.

Diferențierea între o gogoașă și o chiflă a fost punctul de plecare

Pentru ca vânzătorii să nu mai fie nevoiți să memoreze sute de tipuri de produse de patiserie și de panificație, fără etichete și fără coduri de bare și fără a se întârzia procesul de vânzare/cumpărare, un lanț de magazine a apelat la o companie specializată în inteligența artificială (IA), pentru a automatiza procesul. 

Scaunul cu rotile intră în era digitală: are senzori și este controlat printr-o aplicație 

Astfel a rezultat un sistem bazat pe IA, care putea scana produsele din aluat pe o tavă, putea să identifice fiecare produs unic de patiserie și să identifice prețul său corect, făcând tot acest proces mai igienic. Setările inițiale și mecanismul de feedback în cadrul acestui sistem a permis angajaților acelui lanț de magazine să specifice produsele sau să corecteze IA astfel încât să aibă un nivel cât mai mare de acuratețe.

Astfel, BakeryScan are mai multe funcționalități pentru a ghici când anume un produs de patiserie s-a copt sau dacă este unul dintre produsele puse în vânzare. BakeryScan a creat eficiență pe mai multe planuri și le-a permis magazinelor ce oferă produse de patiserie și de panificație să exploreze mai multe varietăți.

Un medic inspirat de... pâine

Văzând la jurnalul de știri informațiile despre BakeryScan, în 2017, un medic de la Kyoto’s Louis Pasteur Center for Medical Research a realizat cum, la microscop, unele celule canceroase seamănă foarte mult cu unele produse de patiserie și de panificație pe care le scana acest sistem cu inteligența artificială.

Acum, oamenii de știință au creat un sistem specializat, intitulat Cyto-AiSCAN. Acesta folosește aceleași tehnologii care descoperă diferențele dintre o gogoașă și o pâine cu cremă, pentru a identifica celulele canceroase din sistemul urinar cu o acuratețe de 99%. 

Aplicație de mobil pentru beneficiile angajaților, adaptată contextului pandemic 

Prin faptul că măsoară nucleul celulelor urinare și prin faptul că identifică anumiți factori la nivel vizual, mecanismele de învățare profundă (deep learning) pot determina dacă acea celulă este sau nu canceroasă. 

În timp, Cyto-AiSCAN poate să analizeze un întreg panel de celule la microscop de-odată în loc să analizeze fiecare celulă, individual, accelerând dramatic procesul de diagnosticare și ajutând medicii să trateze pacienții în mod mult mai eficient decât în trecut.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe