Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Screening ECG cu ajutorul inteligenţei artificiale

de Dr. Diana Andronache - feb. 19 2021
Screening ECG cu ajutorul inteligenţei artificiale

Sindromul de QT lung este o tulburare electrică a inimii ce se caracterizează printr-o prelungire tranzitorie sau permanentă a intervalului electrocardiografic QT.

p2Este o afecţiune subdiagnosticată, asociată însă cu un risc crescut de complicaţii cardiace precum sincopă, torsada vârfurilor și/sau moarte cardiacă subită secundară fibrilaţiei ventriculare. Intervalul QT corectat (QTc) estimează intervalul QT la o frecvenţă cardiacă standard de
60/min.

Acest lucru permite compararea în timp a valorilor QT cu diferite ritmuri cardiace, îmbunătăţind astfel identificarea pacienţilor cu risc crescut de aritmii. În practica clinică, evaluarea și monitorizarea intervalului QTc se realizează cu ajutorul electrocardiografiei cu 12 derivaţii, utilizându-se formule de calcul standard (Bazett, Fridericia, Framingham, Hodges).

Cu ajutorul unui software bazat pe inteligenţă artificială, a fost dezvoltat un dispozitiv electrocardiografic mobil (ECGm) pentru smarthphone, care poate identifica intervalul QTc semnificativ prelungit.

Algoritmii de interpretare ECG au fost formaţi pe baza unei reţele neuronale profunde, cu ajutorul căreia au fost prelucrate informaţiile obţinute de la un eșantion format din 538.000 de pacienţi.

Ulterior, a fost realizat un studiu prospectiv în care au fost incluși 686 de pacienţi cu boli cardiace genetice, iar rezultatele obţinute sunt promiţătoare.

Astfel, ECGm are capacitatea de a detecta o valoare a
intervalului QTc ≥500 ms, având o sensibilitate de aproximativ 80% și o specificitate de aproximativ 95%. Această modalitate de screening poate avea un impact clinic important.

 


Notă autor:

1. https://bit.ly/2ZkYnly
2. https://www.medscape.com/viewarticle/945484

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe