Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Senzor implantabil care măsoară gazele din circulație

de Florentina Ionescu - nov. 10 2020
Senzor implantabil care măsoară gazele din circulație

O echipă de cercetători a creat un senzor care poate fi implantat în corp și care este biodegradabil, util pentru monitorizarea stării pacienților în timpul procedurilor medicale.

Potrivit medicalxpress.com, echipa internațională de cercetători a creat un senzor extrem de sensibil și de flexibil, care poate fi implantat în corp, iar după ce pacientul nu mai are nevoie de acest obiect, senzorul se degradează în materiale care sunt absorbite de organismul uman.

dispozitiv biodegradabil de la Penn State
Credit foto: Universitatea Penn State

În cadrul unui studiu, cercetătorii au raportat că au creat designul pentru un senzor flexibil și implantabil care poate monitoriza monoxidul și dioxidul de azot din circulație, monitorizarea acestor gaze fiind o etapă importantă în evaluarea statusului fiziologic.

Echipa de oameni de știință și-a publicat rezultatele revista „NPG Asia Materials”, disponibilă online. Ei au adăugat o trăsătură senzorului pe care l-au creat, făcându-l din materiale care nu doar că sunt implantabile, flexibile, ci și biodegradabile.

„Să spunem că ai o intervenție chirurgicală pe cord, iar monitorizarea din exteriorul corpului s-ar putea să nu fie suficientă pentru a detecta anumite gaze. Ar putea fi mult mai benefic să monitorizăm valorile gazelor de la suprafața inimii sau cele ale organelor interne. Acest senzor de gaze este implantabil și biodegradabil, ceea ce reprezintă o altă direcție a cercetării noastre la care lucrăm acum. Dacă pacientul se recuperează complet în urma unei intervenții chirurgicale, el nu va mai avea nevoie de dispozitiv, lucru care face ca dispozitivele biodegradabile să fie utile”, a declarat Huanyu „Larry” Cheng, profesor în cadrul Department of Engineering Science and Mechanics la Penn State University și afiliat al Institute for Computational and Data Sciences.

Potrivit cercetătorilor din echipa sa, toate componentele sunt biodegradabile în apă sau în fluidele corporale, dar rămân funcționale o perioadă suficientă de timp pentru a capta informațiile referitoare la nivelul gazelor descrise mai sus.

Conductorii dispozitivului sunt din magneziu, iar pentru materialele funcționale au folosit silicon, care este extrem de sensibil la oxizii de azot.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe