Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Simplitate surprinzătoare

de Dr. Aurel F. MARIN - apr. 9 2015
Simplitate surprinzătoare
   Ne gândim, adesea, că beneficiile majore pentru sănătate vor veni de la tehnologiile cele mai avansate, cu materiale inovatoare şi designuri futuriste. Ce ar avea ele în comun? Costurile ridicate şi complexitatea deosebită. Principial, lucrurile chiar aşa stau, dar nu ar trebui să gândim în alb şi negru. Tehnologiile avansate pot fi de o simplitate desăvârşită, materialele utilizate dintre cele mai banale, iar designul complet neatrăgător. Chiar şi fără aura de film SF însă, un dispozitiv poate fi surprinzător prin efectul său şi conceptul inovator pe care se bazează.
   Un astfel de dispozitiv este prezentat în primul număr din aprilie al prestigioasei reviste Nature. Folosind un concept simplu şi materiale câtDispozitivul exoscheletic pasiv (stânga sus) cuprinde secţiuni rigide, ataşate sub genunchi şi de picior, şi flexibile, la nivelul gleznei. Ambreiajul pasiv (stânga jos) nu are componente electronice, ci este acţionat mecanic se poate de obişnuite, conceptul pus în practică de un grup american aduce îmbunătăţiri celei mai evoluate maşinării biomecanice pe care o cunoaştem: corpul uman.
   Despre ce este vorba? De reducerea consumului metabolic pe care îl presupune mersul biped, utilizând în acest scop un dispozitiv ce se fixează la nivelul membrului inferior şi care nu are nevoie de vreo sursă proprie de energie. Aparatul exoscheletic se fixează pe gambă şi acţionează în paralel cu musculatura purtătorului, în timpul locomoţiei, unde descarcă forţa de contracţie în perioada de relaxare şi astfel scade consumul metabolic. Mecanismul este foarte simplu: un ambreiaj este legat de un arc care se întinde şi se relaxează odată cu mişcările gleznei, ajutând direct la relaxarea muşchilor gambei şi la scăderea tensiunii în tendonului lui Ahile. Economia energetică este, în medie, de 7,2% (5–10%) la persoanele sănătoase, la mersul normal.
Ambreiajul angrenează arcul în paralel cu tendonul lui Ahile al purtătorului    Importanţa invenţiei prezentate în Nature nu constă doar în faptul că un dispozitiv pasiv are un efect similar unora active acţionate electric, ci şi în economia energetică pe care o realizează asupra unei maşinării avansate şi perfecţionate – organismul uman – în sensul economiei energetice maximizate.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe