Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Sistem cu AI, antrenat să recunoască anomaliile din celulele colului uterin

de Florentina Ionescu - mar. 18 2021
Sistem cu AI, antrenat să recunoască anomaliile din celulele colului uterin

O metodă ce se bazează pe inteligența artificială poate detecta leziunile precursoare ale cancerului de col uterin.

Prin folosirea inteligenței artificiale (artificial intelligence – AI) și microscopiei digitale mobile, cercetătorii speră să creeze instrumente de screening care pot detecta leziunile precursoare ale cancerului de col uterin în cazul femeilor din medii cu resurse limitate, scrie medicalxpress.com

inteligenta artificiala sistem leziuni precanceroase col uterin

Un studiu realizat de cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia arată acum că screeningurile pe baza inteligenței artificiale ale testelor Babeș Papanicolau efectuate cu scannere portabile au fost comparabile cu analizele efectuate de anatomopatologi. Rezultatele studiului au fost publicate recent în JAMA Network Open.

„Metoda noastră ne permite să descoperim într-un mod mai eficient și să trată leziunile precursoare ale cancerului de col uterin, în special în țările cu venituri mici, acolo unde este un deficit mare de anatomopatologi iscusiți și un deficit de echipamente avansate de laborator”, a declarat autorul studiului Johan Lundin, profesor la departmentul Global Public Health din cadrul Karolinska Institutet.

Pentru acest studiu, cercetătorii au antrenat sistemul cu AI să recunoască anomaliile celulelor din cervix (colul uterin), care, atunci când sunt detectate precoce, pot fi tratate cu succes. Testele Babeș Papanicolau (recoltări de celule de pe cervix) au fost făcute pe 740 de femei dintr-o clinică rurală din Kenya, în perioada septembrie 2018-septembrie 2019.

Mostrele au fost apoi digitalizate prin folosirea unui scanner portabil și uploadate prin intermediul rețelelor mobile într-un sistem pe bază de cloud cu deep-learning. (DLS sau deep-learning system).

Aproape jumătate dintre testele Papanicolau au fost folosite pentru a antrena programul să recunoască diferitele leziuni precanceroase, pe când cealaltă jumătate de teste a fost folosită pentru a evalua acuratețea sistemului.

Evaluarea uneltei bazată pe inteligența artificială a fost apoi comparată cu cea făcută de doi medici anatomopatologi independenți atât pe mostrele digitale, cât și pe mostrele fizice.

Studiul arată că evaluările au fost foarte similare. DLS a avut o sensibilitate de 96-100% în ceea ce privește identificarea pacientelor cu leziuni precanceroase.

Nicio pacientă cu mai multe leziuni grave cu grad ridicat de risc nu a primit o evaluare fals-pozitivă.

În ceea ce privește identificarea rezultatelor testelor Babeș-Papanicolau fără leziuni, DLS a făcut aceleași evaluări ca și anatomopatologii în 78-85% din cazuri, mai scrie sursa citată.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe