Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Studiu: „Dr. Google” greșește aproape întotdeauna

de Florentina Ionescu - mai 19 2020
Studiu: „Dr. Google” greșește aproape întotdeauna

Multe persoane apelează la motorul de căutare Google pentru a se diagnostica și pentru a-și evalua simptomele și caută pe „Dr. Google” sfaturi medicale. Doar în o treime din cazuri, "doctorul" nimerește diagnosticul.

Potrivit unei cercetări de la Universitatea Edith Cowan (ECU), publicată recent în „Medical Journal of Australia”, verificarea simptomelor online dă rezultate cu acuratețe în aproape o treime din situații, scrie medicalxpress.com.

studiu cautari pe google simptome medicale

Studiul de la ECU a analizat 36 de platforme pentru dispozitivele mobile de verificare a simptomelor pe internet și a descoperit că acestea produc diagnosticul corect ca prim rezultat al căutării în doar 36% din cazuri. Totodată, diagnosticul corect ca prim rezultat apare în primele trei rezultate doar în 52% din situații.

În plus, cercetarea a arătat și că sfaturile oferite de astfel de platforme de pe internet pentru verificarea simptomelor referitoare la când ar trebui utilizatorul să ceară îngrijiri medicale ori sfatul unui medic au fost corecte în 49% din cazuri.

Se estimează că acele căutări pe Google care au legătură cu domeniul sănătății ajung la aproape 70.000 la fiecare minut, iar potrivit sursei citate, aproape 40% dintre australieni caută informații despre sănătate în mediul online pentru a se trata singuri.

„Deși poate fi tentant să folosim aceste unelte pentru a afla ce anume ne-ar putea cauza simptomele, în majoritatea timpului, rezultatele căutărilor nu sunt de încredere și în cel mai rău caz pot fi periculoase”, a declarat autorul principal al studiului, Michella Hill de la ECU.

Platformele online de verificare a simptomelor le cer utilizatorilor să facă o listă cu simptomele înainte de a le prezenta diagnosticele posibile. Triajul sfaturilor medicale se referă la dacă utilizatorul ar trebui să vadă un medic sau să meargă la spital – sau cât de repede ar trebui să se întâmple acest lucru.

Potrivit autorului studiului, uneltele online care verifică simptomele oferă o falsă senzație de siguranță. Michella Hill spune că noi toți am fost la un moment dat vinovați de a fi ipohondri în mediul online sau „cyberchondriacs”:

„Tealitatea este că aceste site-uri și aplicații ar trebui analizate cu foarte mare atenție, pentru că nu privesc imaginea de ansamblu – ele nu știu istoricul medical sau alte simptome ale utilizatorului. În cazul persoanelor care nu au cunoștințe medicale, este posibil ca acestea să creadă că sfaturile care li se oferă în mediul online sunt corecte sau că afecțiunea lor nu este atât de gravă când, de fapt, este posibil să fie”.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe