Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Studiu: „Dr. Google” greșește aproape întotdeauna

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 19 mai 2020, ora 10:25

Multe persoane apelează la motorul de căutare Google pentru a se diagnostica și pentru a-și evalua simptomele și caută pe „Dr. Google” sfaturi medicale. Doar în o treime din cazuri, "doctorul" nimerește diagnosticul.

Potrivit unei cercetări de la Universitatea Edith Cowan (ECU), publicată recent în „Medical Journal of Australia”, verificarea simptomelor online dă rezultate cu acuratețe în aproape o treime din situații, scrie medicalxpress.com.

studiu cautari pe google simptome medicale

Studiul de la ECU a analizat 36 de platforme pentru dispozitivele mobile de verificare a simptomelor pe internet și a descoperit că acestea produc diagnosticul corect ca prim rezultat al căutării în doar 36% din cazuri. Totodată, diagnosticul corect ca prim rezultat apare în primele trei rezultate doar în 52% din situații.

În plus, cercetarea a arătat și că sfaturile oferite de astfel de platforme de pe internet pentru verificarea simptomelor referitoare la când ar trebui utilizatorul să ceară îngrijiri medicale ori sfatul unui medic au fost corecte în 49% din cazuri.

Se estimează că acele căutări pe Google care au legătură cu domeniul sănătății ajung la aproape 70.000 la fiecare minut, iar potrivit sursei citate, aproape 40% dintre australieni caută informații despre sănătate în mediul online pentru a se trata singuri.

„Deși poate fi tentant să folosim aceste unelte pentru a afla ce anume ne-ar putea cauza simptomele, în majoritatea timpului, rezultatele căutărilor nu sunt de încredere și în cel mai rău caz pot fi periculoase”, a declarat autorul principal al studiului, Michella Hill de la ECU.

Platformele online de verificare a simptomelor le cer utilizatorilor să facă o listă cu simptomele înainte de a le prezenta diagnosticele posibile. Triajul sfaturilor medicale se referă la dacă utilizatorul ar trebui să vadă un medic sau să meargă la spital – sau cât de repede ar trebui să se întâmple acest lucru.

Potrivit autorului studiului, uneltele online care verifică simptomele oferă o falsă senzație de siguranță. Michella Hill spune că noi toți am fost la un moment dat vinovați de a fi ipohondri în mediul online sau „cyberchondriacs”:

„Tealitatea este că aceste site-uri și aplicații ar trebui analizate cu foarte mare atenție, pentru că nu privesc imaginea de ansamblu – ele nu știu istoricul medical sau alte simptome ale utilizatorului. În cazul persoanelor care nu au cunoștințe medicale, este posibil ca acestea să creadă că sfaturile care li se oferă în mediul online sunt corecte sau că afecțiunea lor nu este atât de gravă când, de fapt, este posibil să fie”.

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: google cautari internet simptome medicale simptome

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.