Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Studiul bolilor pulmonare pe un sistem alveolar artificial

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 16 septembrie 2022

Un grup de cercetători a creat un model de sistem alveolar care imită procesul de respiraţie al unui plămân uman și permite vizualizarea tiparelor de flux alveolar.

p3Aceștia au dezvoltat un cip care include tuburi dispuse similar cu bifurcaţiile arborelui bronșic. Stratul superior al cipului este realizat dintr-un polimer flexibil, turnat în tuburi mici, care imită structura alveolară. Stratul inferior este format din sticlă, pentru a permite cercetătorilor să vizualizeze fluxul de fluid prin tuburi.

Mai departe, pentru a imita respiraţia, a fost conceput un sistem în care gazul era presurizat într-o manieră sinusoidală și pompat în jurul tuburilor flexibile. Acest lucru a ajutat la crearea unui ciclu de respiraţie, cu inspir și expir. Pentru a studia modelele de curgere în sistem, au fost adăugate mici sfere roșii de polistiren în fluidul care curge prin tuburi.

Astfel, a fost posibilă fotografierea mișcărilor fluidului în timp ce este împins prin tuburi de aparatul de respiraţie artificială. Cu acest model, cercetătorii și-au propus să studieze modificările tiparelor de flux alveolar ce apar în cadrul afecţiunilor pulmonare, precum emfizemul și BPOC.

Citiți și: Diagnosticarea bolii Parkinson pe baza simţului olfactiv

Etichete: sistem alveolar cip respiratie artificiala BPOC

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.