Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Telefoanele inteligente ar putea detecta diabetul

de Florentina Ionescu - aug. 18 2020
Telefoanele inteligente ar putea detecta diabetul

Cercetătorii de la University din California, San Francisco, au dezvoltat un „biomarker digital” care ar putea folosi camerele smartphone-urilor pentru a detecta diabetul de tip 2.

Această metodă are un potențial uriaș și ar putea oferi o alternativă cu costuri scăzute, care poate fi folosită acasă, la instrumentele de screening care se fac în clinici și spitale.

smartphone poate detecta diabetul

„Capacitatea de a detecta o boală precum diabetul, care are atât de multe consecințe severe, prin folosirea unui test nedureros, pe baza telefoanelor inteligente, aduce cu sine atât de multe posibilități”, a declarat autorul co-senior, dr. Geoffrey H. Tison, profesor asistent de cardiologie, despre studiul publicat recent în „Nature Medicine”.

Potrivit medicalxpress.com, care îl citează pe medicul Geoffrey H. Tison, ideea de bază ar fi ca o unealtă ca aceasta să fie de ajutor în identificarea persoanelor cu un risc mai mare de a dezvolta diabet, „iar în cele din urmă să ajute la scăderea prevalenței cazurilor nediagnosticate de diabet”, spune medicul.

Cercetătorii au mai spus că instrumentele de screening care pot fi concepute cu ușurință, folosind o tehnologie deja existentă în smartphone-uri, ar putea crește rapid capacitatea de a detecta diabetul.

Ce înseamnă biomarker digital

În dezvoltarea acestui biomarker, cercetătorii au emis ipoteza că o cameră video de la smartphone ar putea fi folosită pentru a detecta deteriorările vasculare datorate diabetului zaharat, prin măsurarea unor semnale numite fotopletismografie. Aceasta este o opțiune pe care majoritatea dispozitivelor mobile, inclusiv ceasurile inteligente și brățările de fitness, pot să o dobândească.

Potrivit studiului publicat în „Nature Medicine”, cercetătorii de la universitatea menționată anterior au obținut trei milioane de înregistrări de date de la 53.870 de pacienți care au folosit o aplicație de mobil numită Azumio Instant Heart Rate (pe iPhone) și care au declarat că au fost diagnosticați cu diabet de un profesionist din domeniul medical. Informațiile acestea au fost apoi folosite pentru a dezvolta și valida un algoritm de deep-learning, pentru a detecta prezența diabetului folosind semnalele de fotopletismografie măsurate de smartphone. O fotopletismogramă este, de fapt, o măsurătoare volumetrică a unui organ, obținută optic.

Per total, algoritmul acesta a identificat corect prezența diabetului în aproape 81% dintre pacienți, din două seturi separate de date. Când algoritmul a fost testat în cadrul unui set adițional de date ale unor pacienți înrolați în clinici, acest instrument a identificat în mod corect 82% dintre pacienții cu diabet.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe