Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Training pentru instruirea profesioniștilor din sănătate în domeniul AI

de Florentina Ionescu - apr. 26 2021
Training pentru instruirea profesioniștilor din sănătate în domeniul AI

EIT Health, o organizație non-profit care funcționează în domeniul inovației în sănătate, lansează un nou training pentru instruirea profesioniștilor din sănătate în domeniul Inteligenței Artificiale (AI).

Instituția încurajează furnizorii europeni de servicii medicale să adopte AI și noi tehnologii, după ce pandemia a evidențiat fragilitatea sistemelor de sănătate, se arată într-un comunicat de presă remis redacției. 

training inteligenta artificiala

EIT Health a lansat un nou raport pe tema Inteligenței Artificiale, realizat de propriul Think Tank (2). Este subliniată astfel nevoia urgentă a unei revoluții tehnologice post-pandemie, nevoia interacțiunii dintre om și mașinării, precum și a dezvoltării abilităților digitale de bază, pentru a împiedica dificultățile sistemelor de sănătate europene în următorul deceniu.

Fără schimbări structurale și trasformaționale majore, sistemele de sănătate vor deveni nesustenabile, iar promisiunea europeană a furnizării asistenței medicale universale va fi amenințată.

Utilizarea AI poate salva viitorul sănătății în fața aceastei probleme urgente și poate facilita automatizarea sarcinilor de rutină, repetitive și administrative pentru profesioniștii din domeniul sănătății, ajutându-i să se elibereze de aproximativ 70% din timpul alocat acestor sarcini.

Bazându-se pe o serie de mese rotunde care explorează subiectul „Forța de muncă din domeniul sănătății și transformarea organizațională cu ajutorul AI”, noul raport al EIT Health identifică o serie de domenii de interes care trebuie abordate la nivel european și național, în special în contextul pandemiei de COVID-19, pentru a maximiza potențialul AI și al tehnologiei în sănătate.

„Rezultatele Raportului Think Tank AI relevă mesaje clare și consecvente cu privire la modul în care putem dezvolta AI și tehnologia în cadrul sistemelor medicale europene. Știm deja că AI are potențialul de a transforma asistența medicală, dar trebuie să lucrăm rapid și în colaborare pentru a integra această tehnologie în structurile medicale europene actuale. Provocarea pandemiei a contribuit fără îndoială la accelerarea creșterii, adoptării și extinderii AI, întrucât părțile implicate s-au luptat pentru a oferi îngrijire medicală atât rapidă cât și de la distanță. Cu toate acestea, acest demers trebuie continuat, pentru a ne asigura că beneficiile pentru sistemele de sănătate vor produce efecte pe termen lung și pentru a sprijini aceste sisteme să se pregătească pentru viitor - lucru care ne va aduce beneficii tuturor”, a declarat Jan-Philipp Beck, CEO EIT Health.

Recomandările-cheie ale EIT Health includ: îmbunătățirea colaborării și schimbului de bune practici în întreaga Europă, dezvoltarea rețelelor și infrastructurilor existente pentru a sprijini integrarea AI, îmbunătățirea educației și a competențelor profesionale, precum și dezvoltarea modelelor financiare bazate pe valoare care încorporează AI și promovează economia costurilor pe termen lung.

La nivel european mai larg, EIT Health face demersuri pentru o infrastructură de date mai robustă în Europa, pentru a se asigura că statele membre și sistemele de asistență medicală pot partaja date, permițând altfel experților să urmărească patologii, să diagnosticheze mai rapid și să dezvolte soluții noi și îmbunătățite bazate pe AI.

Îmbunătățirea competențelor profesioniștilor din domeniul sănătății este crucială acum mai mult ca niciodată

Experții și comunitățile medicale sunt de acord că subiectele despre tehnologii inovatoare precum Inteligența Artificială (AI) lipsesc încă din planul de studiu al majorității programelor de medicină academică, dar ar fi foarte binevenite de către tinerii profesioniști pentru a avansa în acest domeniu.

Progresele în AI și tehnologie pot avea un imens beneficiu pentru sistemele actuale de sănătate și permit lucrătorilor din prima linie să petreacă mai mult timp pentru îngrijirea pacienților.

Datele EIT Health și McKinsey and Company, publicate în 2020 (3), au evidențiat faptul că automatizarea AI poate ajuta la atenuarea deficitului de forță de muncă, la accelerarea cercetării și dezvoltării tratamentelor ce salvează vieți, precum și la reducerea timpului petrecut pentru sarcinile administrative.

„Există o nevoie urgentă nu numai de a atrage, educa și reține mai mulți profesioniști în domeniul sănătății, ci și de a ne asigura că timpul lor este utilizat acolo unde are cea mai mare valoare adugată - îngrijirea pacienților. Cu toate acestea, pentru introducerea și scalarea soluțiilor bazate pe AI va fi nevoie de noi activități și noi abilități. Una dintre cele mai mari provocări va fi crearea unei forțe de muncă care să dispună de competențele necesare pentru a interacționa cu tehnologia și pentru a utiliza soluții de AI. Vor apărea tot mai multe noi roluri la intersecția medicinei cu „data science“ și vor fi necesari designeri specializați în interacțiunile om-computer pentru procesul de luare a deciziilor clinice - acest lucru va ajuta la fluxurile de lucru care integrează inteligența artificială. Printre altele profesioniștii din domeniul sănătății vor petrece mai mult timp ajutând computerul; de exemplu, vor trebui să susțină algoritmii pentru a avea o acuratețe mai mare. Acest lucru este important în special în țările emergente, unde ritmul general al inovației este moderat. De aceea, împreună cu GE Healthcare și alți parteneri EIT Health dorim să reducem decalajul de competențe. Astfel, pentru încă un an consecutiv, vom instrui sute de specialiști în domeniul asistenței medicale cu cunoștințe, competențe și abilități practice bazate pe AI. Programa este ușor de urmărit, chiar și pentru persoanele care nu sunt calificate în programare sau în medicină avansată. În plus, trainingul este gratuit pentru participanții care provin din țările EIT RIS”, subliniază Monika Toth, manager de program la EIT Health InnoStars RIS. 

HelloAI RIS Online este un training online pentru studenți și cercetători de la facultățile de medicină, inginerie și afaceri care sunt interesați să lucreze în domeniul sănătății și doresc să afle mai multe despre tehnologiile AI. În ultimii trei ani au fost instruiți peste 800 de participanți. Cursul este dezvoltat de GE Healthcare și susținut de Royal Institute of Technology Stockholm și Technical Institute Leitat.

Din 2021, Universitatea din Maastrict, Universitatea din Debrecen și acceleratorul HealthVentureLab se vor alătura programului care, sub umbrela EIT Health, vor contribui la crearea unui ecosistem valoros bazat pe tehnologie AI pentru talentele europene interesate.

„Inteligența Artificială poate conduce la un diagnostic mai rapid și mai precis - și are potențialul de a elibera din programul cadrelor medicale, timp ce poate fi folosit pentru o interacțiune mai bună cu pacientul. Ne-am angajat să sprijinim noua generație de profesioniști din domeniul medical în această misiune”, a spus prof. dr. Mathias Goyen, director medical EMEA, GE Healthcare, unul dintre principalii lectori si coordonatori ai programului. 

date furnizate
Date furnizate de GE Healthcare despre participanții la HelloAI RIS Online în 2020

Privind în perspectivă, EIT Health va continua să joace un rol cheie în creșterea abilitaților și recalificarea forței de muncă din domeniul sănătății.

Cheia acestui lucru va fi facilitarea transparenței și colaborării atât de necesare între inovatori și practicieni, care va sprijini scalarea cu succes a tehnologiilor bazate pe AI în întreagul domeniu de sănătate la nivel european, precum și implicarea factorilor de decizie politică în schimbările legislative necesare.

Pentru a afla mai multe despre EIT Health Think Tank și pentru a citi integral raportul, vă rugăm să vizitați: https://thinktank.eithealth.eu/

Pentru înscrieri la trainingul HelloAI RIS Online, puteți accesa următorul link: https://helloaionline.com/

Important:

  • Economia globală ar putea crea 40 de milioane de noi locuri de muncă în sectorul sănătății până în 2030, dar până la acel moment va exista un deficit mondial de 9,9 milioane de medici, asistenți medicali și moașe, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (1).
  • Un nou raport EIT Health atrage atenția asupra necesității urgente de a investi în AI și digitalizare pentru a îmbunătăți sistemele de sănătate din întreaga Europă.
  • EIT Health salută inițiativa de dezvoltare a cadrului legislativ pentru schimbul de date și solicită continuarea demersurilor, pentru a realiza pe deplin beneficiile AI.
  • Profesioniștii din domeniul sănătății din România se pot înscrie acum la HelloAI RIS Online, un training online gratuit pentru instruire în domeniul inteligenței artificiale. Termenul limită pentru înscriere este 28 mai.

Notă autor:

Referințe:
1 Strategia Globală privind Resursele Umane în Sănătate: Forța de muncă 2030 (Global Strategy on Human Resources for Health: Workforce 2030), Organizația Mondială a Sănătății, https://www.who.int/hrh/resources/pub_globstrathrh-2030/en/
2 https://thinktank.eithealth.eu/
3 EIT Health și McKinsey & Company (2020). “Transformarea domeniului medical prin AI: impactul asupra forței de muncă și organizațiilor” [online] Disponibil la: https://eithealth.eu/wp-content/uploads/2020/03/EIT-Health-and-McKinsey_Transforming-Healthcare-with-AI.pdf

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe