Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Un dispozitiv montat pe încheietură ajută persoanele cu autism

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 11 iulie 2022, ora 11:23

Un mic aparat din categoria „wearables”, numit ESSENS, funcționează la încheietura mâinii celui care îl poartă, pentru a reduce mișcările nedorite asociate cu autismul.

Persoanele cu tulburări din spectrul autist (TSA) și cu dizabilitate intelectuală se confruntă adeseori cu mișcări involuntare, care le afectează capacitatea de a îndeplini mai multe sarcini. Un nou dispozitiv, însă, ar putea să ajute aceste persoane, reducând mișcările nedorite, prin faptul că vibrează la încheietura celui care îl utilizează, scrie newatlas.com

dispozitiv miscari involuntare vibratii autism

Cunoscut sub denumirea de ESSENS, micul dispozitiv ce poate fi purtat la încheietură este dezvoltat prin intermediul unui parteneriat între Universitat Politècnica de València din Spania, Koynos Cooperativa, plus companiile  Itera Engineering și Ingesis Automatización. Numele său este de fapt un acronim pentru Estimulación (ES) Sensorial (SENS) sau „stimulare senzorială”.

Purtat la mână ca o brățară, dispozitivul emite niște stimuli vibraționali de amplitudine joasă, dar de frecvență înaltă, pe spatele încheieturii persoanei care îl poartă.

El funcționează împreună cu o aplicație de mobil, care este folosită pentru a programa tiparul și programul unor vibrații cu lungimi de ordinul milisecundelor.

La modul ideal, aparatul de la încheietură s-ar activa doar atunci când încep să se producă mișcări involuntare, dar din păcate setările lui pentru a îndeplini acest task s-au dovedit a fi o provocare, arată sursa citată.

„Mișcările nedorite trebuie să fie definite de niște parametri pentru a programa acest dispozitiv. Pentru a putea obține acest lucru, pacientul trebuie să petreacă timp într-un scaun pentru ca mișcările lui/ei să fie monitorizate. Acest lucru este extrem de dificil de realizat pentru persoanele cu TSA și dizabilități intelectuale”, a declarat dr. Cristina Santamarina de la Universitat Politècnica de València, care conduce această cercetare împreună cu dr. Vicente Cloquell.

În cadrul unui test realizat cu această tehnologie, un grup mic de copii, cu vârste cuprinse între șase și zece ani – dintre care toți aveau fie TSA, fie dizabilități intelectuale, a folosit dispozitivul pentru a a vea parte de trei minute de stimuli vibraționali. Aceste sesiuni, după cum au descoperit cercetătorii, au redus semnificativ sau chiar au eliminat mișcările involuntare ale participanților, temporar.

Etichete: copiii cu autism autism tulburare de spectru autist dizabilitati intelectuale wearables dispozitiv

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.