Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Un microscop hibrid aduce diagnosticarea cancerului în era digitală

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 7 februarie 2020, ora 11:55

Un microscop hibrid ar putea să introducă biopsia digitală în practica medicală.

Cercetătorii de la University of Illinois at Urbana-Champaign au adăugat o caracteristică cu infraroșu la microscopul optic standard, permițând astfel efectuarea unor biopsii digitale. Este vorba de „pete” ce apar pe imagine, fără adăugarea unor substanțe de contrast sau substanțe chimice în mostra de țesut. 

microscop biopsie digitala cancer

Prin adăugarea acestei capabilități de infraroșu în utilizarea microscopului optic, cercetătorii de la University of Illinois at Urbana-Champaign speră să aducă diagnosticarea cancerului în era digitală.

Prin combinarea măsurătorilor în infraroșu cu imaginile optice de înaltă rezoluție și cu ajutorul unor algoritmi, oamenii de știință au creat biopsii digitale care sunt corelate îndeaproape cu tehnicile tradiționale în anatomopatologie, scrie medicalxpress.com.

Grupul de cercetători a fost coordonat de Rohit Bhargava, profesor de bioinginerie și director al unui centru de cercetare în cancer. Echipa a publicat recent rezultatele în jurnalul „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

O mai bună înțelegere a bolii

Avantajul acestui tip de biopsie digitală este, potrivit lui Rohit Bhargava, că nu este necesară colorarea zonelor cu pete și că pot fi măsurate atât modul de organizare al celulelor, cât și chimia acestora. Profesorul Bhargava mai spune că măsurarea chimiei din spatele celulelor tumorale și măsurarea micromediului în care se află acestea poate duce la o mai bună înțelegere a diagnosticului cancerului și la o mai bună înțelegere asupra bolii. 

microscop hibrid biopsie

Noile tehnologii, precum microscopia cu infraroșu pot măsura compoziția moleculară a țesutului tumoral, oferind măsurători calitative care pot face distincția mai clară între tipurile de celule.

Din păcate, microscoapele cu infraroșu sunt costisitoare, însă echipa profesorului Bhargava a creat un microscop hibrid, adăugând un laser cu infraroșu și niște lentile speciale pentru microscop, la o cameră foto. Hibridul acesta măsoară atât informațiile obținute prin infraroșu, cât și o imagine optică de înaltă rezoluție cu un microscop ușor.

Sursa foto: Unsplash.
Credit foto: University of Illinois at Urbana-Champaign

Etichete: microscop biopsie cancer diagnostic diagnostic cancer

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC