Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Un nou dispozitiv pentru detectarea virusului Zika

de Dr. Diana Andronache - aug. 5 2022
Un nou dispozitiv pentru detectarea virusului Zika

A fost dezvoltat un nou instrument care poate fi atașat de un smartphone, cu scopul de a testa în cel mai scurt timp prezenţa virusului Zika într-o singură picătură de sânge.

p3Virusul Zika este un virus ARN monocatenar din genul Flavivirus, care determină la om o boală infecţioasă virală, febra Zika. Infecţia cu virusul Zika este transmisă de ţânţari.

Deși boala este în general asimptomatică sau provoacă simptome ușoare la adulţi, aceasta poate cauza tulburări de dezvoltare la nou-născuţi dacă mamele lor sunt infectate precoce în timpul sarcinii.

Într-un studiu recent publicat, cercetătorii de la Universitatea Illinois
Urbana-Champaign au utilizat amplificarea izotermă mediată prin buclă pentru a detecta virusul în probele de sânge. Astfel, un cartuș care conţine reactivii necesari pentru a detecta virusul este introdus în instrumentul ce poate fi atașat de un smartphone.

Pacientul adaugă o picătură de sânge, iar un set de substanţe chimice acţionează asupra probei de sânge. Un încălzitor de sub cartuș ridică temperatura până la 65 de grade, iar al doilea set de substanţe chimice amplifică apoi materialul genetic viral. Lichidul din interiorul cartușului are fluorescenţă verde strălucitor dacă proba de sânge conţine virusul Zika. Durata testului este de 25 de minute.

Citiți și: Beneficiile IRM avansată în amiloidoza cardiacă

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe