Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Un senzor al transpirației ar putea monitoriza, în viitor, pacienții cu COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 19 aprilie 2021, ora 14:06

Dispozitive experimentale care pot fi purtate de pacienți ar putea fi utilizate pentru a monitoriza furtuna citokinică în boala COVID-19.

Un „senzor de transpirație” din categoria dispozitivelor care pot fi purtate ar putea, într-o bună zi, să ajute la monitorizarea pacienților cu COVID-19 și cu alte boli, pentru debutul unei furtuni citokinice, scrie Reuters

senzor monitorizare transpiratie covid-19

Furtuna citokinică reprezintă creștere bruscă a proteinelor inflamatorii, prevestind o reacție excesivă a sistemului imunitar, cu potențial fatal, spun cercetătorii.

Citokinele sunt măsurate, de regulă, la nivelul sângelui, însă ele pot fi măsurate și prin transmirație, dar doar în transpirația „pasivă”, deci nu acel tip de transpirație care se produce în urma efortului.

„Marea provocare este că nu transpirăm atât de mult, în special în mediile în care există aer condiționat”, a declarat Shalini Prasad de la Universitatea Texas din Dallas.

În dispozitivul ce seamănă cu un ceas purtat la încheietură pe care echipa condusă de Shalini Prasad îl dezvoltă, cantități minuscule de transpirație pasivă trec printr-o bandă dotată cu un senzor, atașat de un cititor electronic. Acel cititor detectează orice proteine inflamatorii și trimite datele către o aplicație de smartphone.

„În special acum, în contextul COVID-19, dacă ai putea să monitorizezi citokinele pro-inflamatorii și să vezi dacă valorile lor au un trend ascendent, ai putea trata pacienții cât mai precoce, chiar înainte ca aceștia să dezvolte simptome”, a declarat Shalini Prasad, care și-a prezentat lucrarea recent, la o întâlnire virtuală a American Chemical Society.

Cercetătorii plănuiesc să testeze inițial dispozitivul în cazul pacienților cu infecții respiratorii care nu intră la categoria COVID-19, cum ar fi gripa.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: dispozitiv COVID-19 transpiratie furtuna citokinica citokine aplicatie de smartphone smartwatch smartphone

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.