Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Unde nu ajunge medicul, ajunge aplicația

de Stud. Andra-Elena DUMITRANA - feb. 11 2016
Unde nu ajunge medicul, ajunge aplicația
     Bolile cardiovasculare cauzează 60% din decesele petrecute anual în România. Media europeană este de 48%. O încercare de a ameliora această statistică sumbră a fost prezentată în cadrul unei conferințe organizate la București la 1 februarie, după o lansare anterioară la Iași. Este vorba de Programul de autodiagnostic al hipertensiunii arteriale (PA HTA), inițiat de Societatea Română de Cardiologie (SRC) și Grupul de lucru pentru hipertensiune arterială.
     Medicii au vrut să creeze un program de prevenție primară care să atace cei patru factori de risc ai bolilor cardiovasculare: hipertensiunea arterială, fumatul, sedentarismul și hipercolesterolemia. Toți sunt controlabili prin educarea populației.
     PA HTA se bazează pe o aplicație online ce poate fi descărcată gratuit, de la www.tensiuneamea.ro, pe computer sau telefon. Pune puterea în mâinile pacienților și ajunge acolo unde medicii nu au timp să o facă. Autodiagnosticarea la domiciliu are cea mai bună valoare predictibilă dintre cele disponibile, au explicat inițiatorii programului. Apoi, tot ca să explice avantajele aplicației, dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie, a făcut un calcul simplu. România are opt milioane de hipertensivi și douăsprezece milioane care nu știu că au HTA sau nu au, dar au nevoie totuși de control. Un medic de familie ar avea nevoie de 50 de zile pe an, în care să lucreze câte opt ore pe zi, pentru a măsura corect  tensiunea arterială tuturor pacienților.
     Prof. dr. Daniela Bartoș, președinta Grupului de lucru pentru HTA, a amintit și că doar unu din cinci pacienți tratați este tratat în mod corespunzător. Principala problemă este lipsa de educație a populației, iar corpul medical își asumă  partea sa de vină: medicii nu au mereu timpul și disponibilitatea să vorbească fiecărui pacient așa cum ar trebui pentru ca aceștia să adopte anumite modificări ale stilului de viață.
     Despre cum funcționează aplicația și care sunt facilitățile ei a vorbit pe larg coordonatorul programului, dr. Emma Weiss (București), cea care a făcut legătura dintre personalul medical și autorul IT din Iași. În primul rând, pentru a accesa aplicația, este nevoie de un cont, care este generat doar după ce sunt lăsate data nașterii, sexul și acordul ca valorile înregistrate să fie folosite pentru statistică. Dr. Tatu-Chițoiu a dezvăluit că atunci când se vor strânge o mie de utilizatori, se vor colecta datele statistice necesare pentru a determina prevalența HTA în rândul celor care folosesc aplicația.
     Primul pas este „Automăsurarea rapidă“ care constă în trei măsurători după regulile scrise și/sau audio-video, cu un tensiometru electronic cu manșetă pentru braț. Aplicația trimite și către o listă de tensiometre validate clinic, actualizată  în permanență.
     Dacă tensiunea este normală, aplicația afișează un mesaj de felicitări, fără ca acesta să se traducă în „Vă culcați pe o ureche pentru douăzeci de ani“. Este însoțit de sfatul de a verifica tensiunea la șase luni-un an. În schimb, dacă tensiunea nu este în limite normale, se trece la pasul doi: „Monitorizări pe șapte zile“. Pacientul suspect de HTA este încurajat să își măsoare tensiunea de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de o săptămână, înainte de a se prezenta la medic. La final, rezultă un tabel cu indicații personalizate, care îi este bineînțeles util și medicului de familie, a cărui munca va fi ușurată astfel.
     Cum pentru noi obiceiuri e nevoie de perseverență, platforma vine și cu posibilitatea de a primi notificări pe mail sau de a seta o alarmă pe mobil pentru a nu rata nicio măsurare. Iar în secțiunea „Contul meu“, datele introduse inițial pot fi modificate (de exemplu, dacă urmezi tratament antihipertensiv).
     Programul „Tensiunea mea“ se dorește util nu doar în educarea populației, ci mai ales în controlul și tratarea precoce a HTA,  fiind cel mai des diagnosticată cu zece ani mai târziu de la debutul afecțiunii și ducând la serioase complicații: atac vascular cerebral, infarct miocardic acut etc.
     Cum generația tânără de astăzi este mai curând sedentară și adeptă a unei alimentații de tip fast-food, apare de timpuriu și discrepanța dintre vârsta biologică și cea vasculară. Ca atare, prevenția trebuie să înceapă cât mai devreme.
    Aplicația „PA HTA Tensiunea mea“ se adresează, întâi de toate, adolescenților și tinerilor adulți. Lor le este cel mai ușor să o acceseze. Medicii spun că se încred în pragmatismul lor și au vrut să le vină cu câțiva pași înainte. Au avut însă parte și de surprize din partea pacienților vârstnici, chiar din mediul rural. Prima a venit de la o pacientă de 87 de ani care i-a întrebat dacă au wireless în spital, a doua de la un domn de 70 de ani, care s-a prezentat cu tabelul rezultat în urma monitorizării tensiunii pe șapte zile. Cardiologii și-au dat astfel seama că numărul celor care ar putea beneficia de acest program este mult mai mare decât cel preconizat inițial. Aplicația are deja mai mult de 350 de utilizatori.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe