Newsflash
Hi-tech & Gadgets

VIDEO: Un robot poate diagnostica artrita reumatoidă în doar 15 minute

de Florentina Ionescu - nov. 29 2022
VIDEO: Un robot poate diagnostica artrita reumatoidă în doar 15 minute

Un robot complet automatizat reușește să diagnosticheze artrita în decurs de minute.

Artrita reumatoidă poate fi descoperită mai precoce și poate fi monitorizată cu ajutorul lui ARTHUR, un robot capabil să efectueze o ultrasonografie în mod automat în decurs de 15 minute, scrie innovationorigins.com

robot ultrasonografie artrita reumatoida

Durerea, umflarea și redoarea în articulații sunt simptome asociate cu artrita reumatoidă (AR). Este o boală cronică ce cauzează inflamație, în special în articulațiile mai mici. Din cauza numărului mic de medici specialiști reumatologi, poate dura luni bune până când pacientul este evaluat pentru o posibilă AR. Acum, însă, un robot automatixat le dă medicilor o mână de ajutor pentru a rezolva această problemă. 

Ce este un spital „smart”? 

RoPCA, o companie ce face parte din University of South Denmark (SDU) și din Odense University Hospital (OUH) din Denmarca, a dezvoltat robotul ARTHUR. Acesta este primul robot complet automatizat pentru scanarea artritei la nivelul țesuturilor. El efectuează o ultrasonografie în 15 minute și, prin faptul că oferă instrucțiuni audio și scrise, el ghidează pacientul în timpul procesului, arată sursa citată.

Cuvântul „ARTHUR” este o combinație a cuvintelor „Arthritis”, „Ultrasound” și „Robot” (în traducere: artrită, ultrasonografie și robot). El este rezultatul a trei ani de cercetare și dezvoltare. Compania RoPCA a fost fondată în anul 2019, după ce a primit un grant de la o companie daneză din domeniul energetic.

Potrivit unui raport al OMS din 2019, organizația spunea că vor fi 2,1 miliarde de persoane cu vârsta de 60 de ani și peste ce vor suferi de artrită reumatoidă, până în anul 2050. În consecință, se știe că numărul de persoane diagnosticate cu AR va crește. Astfel, ARTHUR poate să ajute medicii chiar începând din prezent, pentru că a primit certificarea CE (Conformitè Europeenne), iar acum este gata de a fi folosit în spitale.

„Este primul robot din lume care face asta. Listele de așteptare sunt prea lungi, astfel că pacienții sunt lăsați să sufere din cauza durerilor luni întregi. Așa că noi ne-am gândit dacă artroscopia și stadializarea activității bolii în AR ar putea fi automatizate”, a declarat dr. Søren Andreas Just, cofondator al RoPCA și cercetător clinic la OUH.

Cum funcționează

Stând pe un scaun chiar lângă robot, utilizatorul (adică pacientul) își așază mâna pe un dispozitiv cu ecran tactil. Un cititor de cod de bare identifică pacientul prin intermediul cardului său de asigurări de sănătate. Toate acestea în timp ce robotul continuă să ofere informații atât prin intermediul ecranului, cât și prin intermediul vocii sale, spunând chiar cum va folosi gelul pe mâna pacientului.

Folosind o cameră de filmat, ARTHUR face o scanare inițială pentru a identifica mâna și locurile unde se află articulațiile. După aceea poate să înceapă ultrasonografia. Brațul robotic examinează 11 articulații de la fiecare mână, una câte una. Odată ce scanarea prin intermediul ecografiei este încheiată, ARTHUR analizează fiecare imagine pentru a găsi semne ale artritei și măsoară prevalența acestor semne, apoi trimite un raport medicului și stochează aceste informații în dosarul medical electronic al pacientului.

„În timpul procesului acesta, algoritmii lui ARTHUR verifică dacă scanările au calitatea pe care ar trebui să o aibă. Robotul poate să recunoască dacă anumite trăsături nu sunt reprezentate adecvat pe imaginea mâinii obținută de pe urma ultrasonografiei. În acest caz, robotul îi cere pacientului să facă o altă scanare ecografică a acelei articulații”, a explicat Johannes Schaeferhoff, CEO al companiei RoPCA.

Pacienții nu simt nicio diferență atunci când articulațiile mâinilor lor sunt scanate cu ajutorul robotului, în comparație cu ultrasonografia realizată de un medic reumatolog.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe