Newsflash
Cultură

Iași: dr. Florin Chirculescu, printre autorii incluși pe lista scurtă a Premiului Național de Proză

de Florentina Ionescu - apr. 26 2023
Iași: dr. Florin Chirculescu, printre autorii incluși pe lista scurtă a Premiului Național de Proză

Anul acesta, se împlinesc 30 de ani de la debutul literar al lui Florin Chirculescu, romancier şi medic chirurg, autorul romanului „Solomonarul”.

Juriul de la Iași a votat şi a stabilit lista scurtă a finaliştilor celei de-a XX-a ediţii a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”. Lista a fost dată publicității în 21 aprilie a.c.

Dintr-o listă de zece autori, juriul a votat primele cinci cele mai bune cărţi de proză românească apărută în anul anterior. Printre acestea se află și romanul medicului chirurg Florin Chirculescu, „Solomonarul” (publicat la editura Nemira).  

Citiți și: Eminescu, prezentat ca un personaj literar 

florin-chirculescu-solomonarul

Eli Bădică, coordonatoarea colecției n’autor de literatură română contemporană de la editura Nemira, spune despre dr. Florin Chirculescu (foto) că este „Un scriitor care n-are echivalent în ficțiunea română contemporană”. 

florin_chirculescu

Juriul de la „Ziarul de Iaşi” a hotărât ca pe lista scurtă să rămână (sursa):

  • Florin Chirculescu - Solomonarul, Editura Nemira,
  • Bogdan-Alexandru Stănescu - Abraxas, Editura Polirom,
  • Petre Barbu - Vremea tatălui, Editura Polirom,
  • Lilia Calancea - Sînt oare un călău?, Editura Polirom,
  • Mihai Buzea - Frunza, Editura Polirom. 

„Anul acesta, se împlinesc 30 de ani de la debutul literar al lui Florin Chirculescu (care a semnat, până de curând, cu pseudonimul Sebastian A. Corn, printre altele), chirurgul toracic erudit și rafinat, preocupat de mizele mari ale literaturii. Un scriitor care n-are echivalent, de altfel, în ficțiunea română contemporană. Nominalizările recente la cele mai importante premii din țară ― cum ar fi Premiile Radio România Cultural, Premiile Observator Cultural ș.a.m.d. ―, împreună cu decernarea, în martie 2023, a Premiului Vasile Voiculescu în cadrul Galei Medic pentru România, organizată de Colegiul Medicilor din România, nu fac decât să confirme toate acestea. De curând, a fost anunțată și lista scurtă a celei de-a XX-a ediții a Premiului Național de Proză Ziarul de Iași, o distincție cu tradiție, prestigiu și un juriu de încredere. Printre cele cinci cărți finaliste se numără și Solomonarul (n’autor, Nemira, 2022), chestiune care certifică și recunoaște din start valoarea literaturii lui Florin Chirculescu, ceea ce nu poate decât să mă și să ne bucure.“, a declarat pentru „Viața Medicală” Eli Bădică, coordonatoarea colecției n’autor de literatură română contemporană de la Editura Nemira. 

Medicul şi scriitorul Florin Chirculescu a venit la „Dialoguri fără mască” 

Reamintim că Florin Chirculescu (chirurg toracic) s-a născut la București în 1960. A debutat cu proză scurtă în anul 1993, în revista SF JSF. El lucrează în Spitalul Universitar de Urgenţă București (SUUB). Este medic primar Chirurgie Toracică și Doctor în Științe Medicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe