Newsflash

Iluziile pierdute ale cardului de sănătate

de Dr. Adrian GROM - sept. 26 2014
Iluziile pierdute ale cardului de sănătate
   În secolul al XVIII-lea, enciclopediştii francezi încercau să elaboreze primul dicţionar al limbii franceze. Definiţia propusă pentru rac suna cam aşa: mic peşte roşu, care merge îndărătelea. Pentru că li s-a părut ceva suspect, au apelat la Buffon, marele naturalist francez, pentru clarificare. Buffon a răspuns imediat: racul nu e peşte, nu e roşu şi nu merge îndărăt. Cu aceste mici excepţii, definiţia dumneavoastră e perfectă.
   Faimosul card de asigurat e un depozitar al miturilor populaţiei şi corpului medical. Dar cel mai bine îl putem defini prin ceea ce nu este. Cardurile de asigurat nu certifică situaţia de asigurat. Cu tot cardul de asigurat în faţă, pacientul poate fi în urmă cu un an cu plăţile. Card are, asigurare nu. Tot trebuie să verific în sistemul informatic unic integrat (SIUI), online, situaţia asigurării, ca în prezent. Acum nu se distribuie celor aflaţi în întârziere cu plăţile. Celor care vor întârzia pe viitor, li se vor lua cardurile? Nu.   Cardurile nu schimbă birocraţia actuală. A scos cineva semnătura asiguratului de pe nenumăratele documente pe care trebuie să le semneze? Nu. A scos cineva toate hârtiile de raportare, toate bifele inutile? Nu.
   Cardurile nu reduc furturile sau dispariţiile de pacienţi. Dacă le-am fi distribuit noi, medicii de familie, sacii vor fi fost repartizaţi de casele de asigurări de sănătate judeţene pe baza listelor actuale de pacienţi. Ca atare, cardurile a cca 150 de înscrişi pe lista mea vor ajunge în alte judeţe şi la alţi medici. Adică 10%, deoarece lună de lună îmi dispar pacienţi de pe listă, pacienţi care nu pleacă la alt medic şi nici din localitate – SIUI îi face pierduţi. În plus, cunoaştem situaţia faimoaselor carneţele albastre: distribuite pe bază de borderou şi sub presiune infernală din partea caselor judeţene; să le ducem asiguraţilor, din poartă în poartă. Deşi am făcut facultate de medicină, nu de curierat. De ce credeţi că situaţia s-ar fi schimbat acum?
   Cardurile nu ne cresc prestigiul. Şi nici adresabilitatea. Vor veni câţiva curioşi, câţiva speriaţi şi toţi pacienţii revendicativi, cei care cred că li se fură banii. Realitatea e că nu se fură, banii sunt atât de puţini în sănătate încât dacă s-ar fura sistematic asistenţa medicală s-ar prăbuşi. Până şi fostul şef al CNAS, Lucian Duţă, a recunoscut că suma pierdută se ridică la 300 de milioane de euro. Adică maximum 6–7%. Orice absolvent de facultate economică din Occident ştie că eradicarea furturilor şi incompetenţei sub 5% din sistem presupune eforturi care costă de două ori mai mult decât sumele recuperate. Aşa cum fiscul trimite scrisori recomandate de 10 lei pentru recuperarea unei diferenţe de 1 leu.
   Cardurile nu conţin date medicale relevante. Toate acestea se află în DES – dosarul electronic al pacientului. Dosar pe care, oricum, îl poţi consulta, pentru că eşti obligat să foloseşti cardul online. Cât priveşte serviciile de urgenţă, era mai simplu să dotezi ambulanţele cu o tabletă care să acceseze direct acest dosar. Tot acolo se găsesc şi alte informaţii birocratice (reţete primite, internări, consultaţii – absolut necesare pentru a respecta toate paragrafele contractului), toate acele fleacuri care te fac să te întrebi dacă nu era mai bine să te faci direct infractor, măcar acolo funcţionează prezumţia de nevinovăţie.
   Cardurile nu opresc medicii să elibereze reţete de două-trei ori aceluiaşi pacient. Informaţia relevantă pentru acest lucru se află în SIPE (serverul pentru reţeta electronică) şi se verifică doar online. Ca şi până acum, pacientul va putea lua reţete de la câţi medici pofteşte. Aţi pomenit ca un singur pacient să plătească aceste reţete imputate de Curtea de Conturi? Nu, medicii le plătesc.
   Cardurile nu opresc intrarea în sistem a celor care nu le au. În primul rând, toţi copii până la 18 ani nu vor avea card. În al doilea rând, distribuirea va continua patru ani. În al treilea rând, distribuirea nu înseamnă şi folosirea lor – dacă acel card nu este iniţializat în sistem, pacientul va veni ca şi până acum. Să mai spunem de codul PIN, de pierdere/furt/distrugere şi alte asemenea mici fenomene care sunt mai frecvente decât îşi imaginează echipa care a elaborat sistemul?
   Cardurile nu... Şi lista ar putea continua, măcar cu miturile populare (acolo sunt banii pe care îi plătesc la sănătate, de pe card îşi trag doctorii banii, fără card nu sunt asigurat şi multe altele).
   De fapt, ce vor face cardurile? Vor adăuga un cititor de carduri la orice medic, vor asigura că acel card se va fi aflat în computerul medicului pentru a-i deconta serviciul. Atât. Măreaţa investiţie la atât se rezumă. La aprobarea decontării serviciului prestat de medic. Scremitur montes...

 

N. red.: Dezbaterea privind cardul de sănătate este veche, dar a fost redeschisă recent, prin contractul încheiat de CNAS cu Poşta Română, pentru distribuirea cardurilor. „Viaţa medicală“ a găzduit, în nr. 37/2014, o opinie semnată de dr. Alina Ioana Dida, medic de familie din Bucureşti. Aşteptăm în continuare şi alte opinii ale celor interesaţi de acest subiect, pe adresa redactia@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe