Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Implanturi printate 4D, pentru cancerul mamar

de Florentina Ionescu - sept. 15 2023
Implanturi printate 4D, pentru cancerul mamar

Cercetătorii de la Queen’s University din Belfast au dezvoltat anul acesta implanturi mamare personalizate, printate 4D, ce pot fi folosite în managementul și tratamentul cancerului de sân.

Imprimarea 4D reprezintă, în esenţă, producerea unor obiecte dinamice printate 3D, realizate din așa-numitele „materiale smart”, care pot să își modifice caracteristicile și morfologia. Aceste schimbări pot fi programate și prevestite cu acurateţe. Modificările sunt controlate de stimuli externi, precum variaţiile apărute în pH, temperatură, umiditate ori câmp magnetic. 

Folosind această tehnologie a implanturilor inteligente, o echipă de cercetători* a reușit să producă implanturi mamare cu multiple întrebuinţări, care pot fi programate pentru a-și modifica dimensiunea și a se fixa mai bine în ţesutul pacientelor. 

Datorită acestei caracteristici, implanturile smart permit personalizarea tratamentului și îmbunătăţirea aspectului sânului. Mai mult, implanturile printate 4D pot contribui la eliberarea substanţelor medicamentoase folosite în chimioterapie exact acolo unde este nevoie de ele. Cercetarea ce a avut în vedere noul tip de implant a fost publicată în jurnalul Science Direct**. 



*https://www.qub.ac.uk/News/Allnews/featured-research/queens-researchers-4d-printed-implants-breast-cancer.html
**https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378517323005744?via%3Dihub
https://3dprintingindustry.com/news/researchers-4d-print-personalized-smart-implants-to-treat-breast-cancer-224307/


Notă autor:

Foto: Queen’s U University din Belfast

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe