Newsflash
Industria farmaceutică

11 spitale au rămas fără stocuri de imunoglobulină

de Florentina Ionescu - iun. 8 2021
11 spitale au rămas fără stocuri de imunoglobulină

O companie farmacetică trage un semnal de alarmă, explicând că o nouă criză a imunoglobulinei ar putea avea loc în România.

Besmax Pharma Distribution (BPHD) avertizează public asupra unei noi crize a imunoglobulinei în țara noastră, criză care riscă să fie mai severă decât cea înregistrată în 2017, se arată într-un comunicat de presă remis redacției. 

cheaguri de sange vaccin ema

Astfel, în săptămâna 31 mai – 6 iunie 2021, BPHD a primit solicitări de urgență de la un număr de 11 spitale rămase fără stocuri de imunoglobulină normală, după ce distribuitorii cu care aveau contract au notificat că nu mai pot asigura livrările.

Printre cele 11 spitale se află: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Obstretică și Ginecologie Prof. Dr. Panait Sârbu, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, „Marie S. Curie”, Spitalul Clinic de Copii „Dr Victor Gomoiu”, Spitalul de Pediatrie Ploiești, Spitalul Clinic Județean Constanța.

„Am reușit pentru moment să furnizăm cantitățile de imunoglobulină solicitate, dar e improbabil că vom reuși acest lucru și în perioada următoare, dacă rămânem, la fel ca și în 2017, singurul distribuitor care va livra spitalelor imunoglobulină umană normală cu administrare intravenoasă”, precizează reprezentanții BPHD în același comunicat.

La începutul anului 2021, BPHD a informat Ministerul Sănătății cu privire la riscul de discontinuitate în aprovizionarea spitalelor românești cu imunoglobulină umană normală cu administrare intravenoasă, în condițiile în care că majoritatea distribuitorilor de pe piața românească au redus treptat cantitățile livrate.

„Am arătat atunci că există o problemă globală a plasmei umane, materia primă din care se fabrică imunoglobulina, în condițiile în care, de la debutul pandemiei COVID-19, s-a înregistrat o scădere cu 30% a colectării de plasmă normală la nivel mondial. Din păcate, demersurile noastre de la începutul anului au fost ignorate până acum, iar ceea ce vedem astăzi este consecința acestui dezinteres pentru o problemă gravă, cu care România s-a mai confruntat în trecut, cu consecințe mortale pentru persoanele care au nevoie de tratament cu imunoglobulină”, potrivit sursei citate.

Reprezentanții companiei Besmax Pharma Distribution precizează în acest context că prețul maxim de decontare a imunoglobulinei, impus în România de autorități, este cu 30% mai mic decât prețul mediu din Uniunea Europeană, fiind cu peste 7% mai mic decât prețul de transfer solicitat de producători distribuitorilor români.

În același comunicat, se atrage atenția că este evidentă nevoia unei politici de preț mai flexibile pentru a asigura livrările în condiții de criză (la nivel mondial producția de imunoglobulină este mai mică decât cererea, spun cei de la BPHD), cât și nevoia acută a demarării colectării de plasmă normală în România, aceasta fiind soluția europeană adoptată de țările care își pot astfel asigura necesarul de imunoglobulină (Austria, Cehia, Germania, Ungaria). 

„Reafirmăm nevoia unui dialog urgent între Ministerul Sănătății, distribuitorii de imunoglobulină din România și asociațiile de pacienți, pentru a se ajunge la o soluție înainte ca situația să se deterioreze grav. Pacienții români dependenți de imunoglobulină nu trebuie să mai treacă prin riscurile și frica din 2017, când au fost privați de un medicament vital pentru ei”, conchid reprezentanții companiei.

Situația, în atenția MS

Situația imunoglobulinei (Ig) este în atenția Ministerului Sănătății (MS), iar în ultima perioada se află în evaluare și strictă monitorizare la nivelul structurii de specialitate - Direcția politica medicamentului, a dispozitivelor și tehnologiilor medicale, se arată într-un comunicat de presă al MS, remis astăzi redacției.

Începând din luna aprilie, Ministerul Sănătății:

- a solicitat deținătorilor autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) din România planul de livrări pentru anul 2021;

- a solicitat Casei Naționale de Asigurări de Sănătate consumul pe ultimii doi ani a Ig pentru o comparație cu stocurile disponibile și a celor transmise de distribuitori în planul de livrări;

- a solicitat reprezentantului Besmax Pharma Distribution SRL detalii referitoare la distribuitorii cu care acesta colaborează în vederea îndeplinirii obligației de serviciu public. În răspunsul primit se menționează aspectul modalității de calcul a prețului de producător pentru aceste produse, invocându-se o creștere de către producătorul Kedrion cu 5% a prețului de vânzare către România. Prin urmare, alocarea de cantități suplimentare în 2022 va fi posibilă la un preț care depășește cu aproximativ 7% prețul maximal actual din Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România;

-  a solicitat punct de vedere de la comisiile de specialitate cu privire la posibilitatea de acoperire a nevoilor actuale de tratament ale pacienților din România cu Ig disponibile astăzi pe piața din România, răspunsul fiind unul favorabil în legătură cu acest aspect.

„Urmare a informațiilor obținute, urmează întâlniri cu reprezentanții producătorilor pentru discuții punctuale și actiuni cu privire la disponibilitatea Ig pentru pacienții din România”, precizează MS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe