Newsflash
Industria farmaceutică

ANMDMR: consumul de levotiroxină a crescut cu 50%

de Florentina Ionescu - mai 6 2020
ANMDMR: consumul de levotiroxină a crescut cu 50%

În condițiile în care levotiroxina este în continuare greu de găsit în farmacii, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a dat publicității informații legate de noile măsuri de gestionare a crizei de Euthyrox.

Deși s-au luat măsuri pentru remedierea problemelor apărute în ceea ce priveste disponibilitatea medicamentului Euthyrox (levotiroxină), ANMDMR primește în continuare sesizări de la pacienții care nu găsesc acest produs în farmacii.

Situația față de aceeași perioadă a anului trecut

Din datele ANMDMR, consumul de levotiroxină a crescut cu până la 50% în perioada ianuarie-februarie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, motiv pentru care Agenția a solicitat companiei care produce acest medicament să suplimenteze cantitățile disponibile pentru piața românească.

criza de euthyrox

În ciuda suplimentarii cantităților puse pe piață în luna aprilie, încă se înregistrează discontinuitate în aprovizionarea farmaciilor, în toată țara, ceea ce impune luarea în continuare de măsuri specifice, se arată în comunicatul Agenției Naționale a Medicamentului.

În perioada următoare, ANMDMR va continua verificările privind respectarea obligației de serviciu public, atât la nivelul companiei care deține autorizația de punere pe piață, cât și la nivelul distribuitorilor angro, în așa fel încât aceasta să se reflecte în capacitatea farmaciei de a răspunde nevoilor pacienților.

„În plus, datele estimative privind numărul de pacienți români care au nevoie de acest medicament, solicitate Comisiei de Endocrinologie a Ministerului Sănătății, au fost transmise către compania producătoare, pentru ca aceasta să-și planifice corespunzător producția și să livreze cantitățile optime de medicament în România”, arată informarea Agenției.

Stocurile sunt monitorizate

ANMDMR anunță că monitorizează permanent situația stocurilor și a livrărilor de Euthyrox către farmacii, solicitând în același timp măsuri urgente din partea companiei producătoare pentru asigurarea pieței din România conform nivelului cererii.

Pacienții care se confruntă cu dificultăți în procurarea medicamentelor pot sesiza acest lucru pe adresa de e-mail dedicată, lipsamedicament@anm.ro.


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe