Newsflash
Industria farmaceutică

ARPIM: România are oportunitatea de a crea cadrul unei abordări unitare a cancerului

de Dorina Novac - sept. 23 2022
ARPIM: România are oportunitatea de a crea cadrul unei abordări unitare a cancerului

ARPIM salută progresele la nivel european și național cu privire la Planul de luptă împotriva cancerului.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) susține noua abordare prezentată de CE pentru a sprijini statele membre să prioritizeze și să diversifice screeningul pentru depistarea cancerului.

cancer

„ARPIM salută propunerea Comisiei pentru o Recomandare revizuită a Consiliului privind screeningul cancerului, publicată la 20 septembrie 2022. La 20 de ani de la ultima Recomandare, acest moment mult așteptat este un pas important în îndeplinirea ambiției UE pentru combaterea cancerului, dar mai ales pentru susținerea planurilor de control al cancerului elaborate și implementate de Statele Membre”, se arată într-un comunicat.

Citește și: O nouă abordare a Uniunii Europene în privința depistării cancerului

Potrivit ARPIM, nivelul actual de depistare a cancerului variază foarte mult între Statele Membre ale UE, România fiind în coada clasamentului european atât în privința diagnosticării precoce cât și în privința accesului la tratamente de ultimă generație.

Cu toate acestea, România este prima țară europeană care a elaborat un Plan Național de Combatere a  Cancerului (PNCC) după adoptarea celui european și are o șasă unică de a deveni un exemplu de bună practică în regiune.

„Apreciem eforturile autorităților și ale Parlamentului României  de a propune un Plan Național de Combatere a  Cancerului care urmează modelul european și este aliniat  standardelor europene de abordare a cancerului. Planul Național de Combatere a Cancerului a fost dezbătut și adoptat în Senat chiar la o zi după declarațiile doamnei Kyriakides și România are o oportunitate unică de a crea cadrul unei abordari unitare a cancerului, la standarde europene”, a declarat dr. Ioana Bianchi, director relații externe ARPIM.

Sursa citată precizează că încă dinainte de declarațiile Comisarului European pentru Sănătate privind extinderea programelor de screening la cancerul bronhopulmonar, de prostată și gastric, România inclusese în Planul Național de prevenire şi combatere a cancerului în România programe de screening pentru cancerul pulmonar și de prostată ca priorități.

„Salutăm faptul că România este prima țară europeană care a elaborat un Plan Național de Combatere a  Cancerului (PNCC) după adoptarea celui european și sperăm într-o adoptare cât mai rapidă a acestuia la nivelul Parlamentului, pentru a permite implementarea acțiunilor prevăzute. Credem că este important ca implementarea acțiunilor să fie monitorizată atent, pe baza unor indicatori relevanți și, mai ales, să beneficieze de o finanțare adecvată”, a subliniat dr. Ioana Bianchi.

Comisia pentru Sănătate din Senatul României a dat, la 20 septembrie, raport favorabil fără amendamente legii de aprobare a „Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România”. A doua zi, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Senatului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe