Newsflash
Industria farmaceutică

Cabazitaxel Accord 20 mg/ml are risc de erori de medicație

de Florentina Ionescu - mar. 17 2023
Cabazitaxel Accord 20 mg/ml are risc de erori de medicație

Medicamentul Cabazitaxel Accord 20 mg/ml concentrat pentru soluție perfuzabilă are, potrivit unei informări transmise de ANMDMR, risc de erori de medicație și de confuzie cu medicamentul Jevtana (60 mg/1,5 ml) concentrat și solvent pentru soluție perfuzabilă.

De comun acord cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), compania Accord Healthcare S.L.U. Spania, dorește să îi informeze pe profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la medicamentul Cabazitaxel Accord 20 mg/ml (concentrat pentru soluție perfuzabilă). 

Citiți și: ANMDMR: autorizaţia de fabricaţie a unui producător de medicamente, suspendată 

perfuzie1

- Există un risc de erori de medicație din cauza prezenței pe piață a diferitelor prezentări de cabazitaxel:

o Cabazitaxel Accord (20 mg/ml) concentrat pentru soluție perfuzabilă necesită un proces de diluare într-o singură etapă;

o Jevtana (60 mg/1,5 ml) concentrat și solvent pentru soluție perfuzabilă necesită un proces de diluare în două etape.

- Înainte de etapa finală de diluare, fie în soluție perfuzabilă de glucoză 5%, fie în soluție perfuzabilă de clorură de sodiu 9 mg/ml (0,9%), concentrația de cabazitaxel este:

o 20 mg/ml pentru Cabazitaxel Accord

o 10 mg/ml pentru Jevtana

- O confuzie între produse poate duce la erori de medicație care au ca rezultat fie un supradozaj cu rezultat potențial letal, fie un subdozaj cu reducerea efectului terapeutic (a se vedea secțiunea de mai jos privind contextul).

- „Verificați întotdeauna cu atenție care produs este utilizat și instrucțiunile de diluare pentru a vă asigura că pacientul primește doza corectă de cabazitaxel”, recomandă compania Accord Healthcare S.L.U. Spania.

Informații suplimentare referitoare la medicamentul Cabazitaxel Accord 20 mg/ml concentrat pentru soluție perfuzabilă găsiți pe site-ul anm.ro. Tot în comunicarea directă către profesioniștii din domeniul sănătății veți găsi informații despre diferențele dintre Cabazitaxel Accord și Jevtana. 

diferente medicamente

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe