Newsflash
Industria farmaceutică

Campanie educațională dedicată vaccinării antigripale

de Florentina Ionescu - oct. 25 2021
Campanie educațională dedicată vaccinării antigripale

Riscurile gripei și importanța vaccinării antigripale vor fi explicate publicului larg printr-o campanie educațională organizată de o companie farmaceutică.

Compania Sanofi Romania, prin divizia de vaccinuri Sanofi Pasteur, anunță lansarea unei campanii de educare şi informare a publicului larg cu privire la importanța vaccinării antigripale. 

Banner campanie vaccinare antigripala

Desfășurată sub sloganul „Probabil ai o scuză să nu te vaccinezi... Întreabă medicul sau farmacistul despre vaccinarea antigripală!”, campania își propune să informeze publicul larg despre importanța prevenției și a vaccinării antigripale, dar și să contribuie la creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile gripei, se arată într-un comunicat transmis redacției.

„De multe ori, oamenii folosesc diverse scuze pentru a nu se vaccina antigripal, cum ar fi lipsa timpului, percepția greşită a unui risc redus de a contracta gripa sau existența protecției oferite de sistemul imunitar. Dar, nicio scuză nu schimbă realitatea: gripa poate cauza complicații și mortalitate, inclusiv în rândul adulților sănătoși. Gripa poate pune și mai multă presiune pe sistemul medical românesc deja suprasolicitat, iar în cazul pacienților care au fost infectați cu SARS-CoV-2 gripa poate afecta și mai tare organismul deja sensibil. De aceea, nevoia implementării unei astfel de campanii de informare şi educare a publicului larg este cu atât mai evidentă”, a declarat dr. Mirela Puchiliță, nedical head al Sanofi Pasteur, România și Moldova.

Pe fondul agresivității crescute a valului patru al pandemiei generate de virusul SARS-Cov-2, dar și al unui grad redus de acoperire vaccinală, gripa rămâne o amenințare serioasă. Coinfecția gripă – COVID 19 poate cauza complicații serioase, cu un risc de mortalitate dublă (1), iar complicațiile gripei pot afecta și adulții sănătoși, nu doar populația din grupele de risc. 

Vă recomandăm și: Dr. Marinela Stănculete: „Nu amânați să vă vaccinați antigripal” 

Informații din surse avizate

Unul dintre principalele instrumente utilizate în cadrul campaniei educaționale demarată de Sanofi este site-ul www.despregripa.ro unde publicul larg are la dispoziție informații din surse avizate despre gripă și vaccinare antigripală.

În plus, campania utilizează o varietate de tipuri de materiale educaţionale pentru a ajunge la un număr cât mai mare de persoane pe canalele de difuzare consacrate, inclusiv: spoturi radio, broșură informativă, material video pentru publicul larg și pacienții din grupele la risc, bannere online, comunicare media. 

Poster campanie vaccinare antigripala 1

Totodată, pentru a răspândi pe scară largă mesajele legate de importanța prevenției și a vaccinării antigripale, campania va include și colaborări cu persoane publice, lideri de opinie din domeniul sănătății, influenceri din domeniul mass-media și jurnaliști, arată sursa citată.

Campania este aprobată de Ministerul Sănătății și se desfășoară cu susținerea Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF). Aceasta se va desfășura până la finalul lunii martie a anului viitor.

„În timp ce la nivel global se depun eforturi consistente pentru a încetini rata de răspândire a SARS CoV-2 prin vaccinarea în masă, virusurile gripale reprezintă în continuare o amenințare la sănătatea populației. Încă de la debutul pandemiei COVID-19, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să lanseze campanii extinse de vaccinare antigripală, pentru a reduce riscul de infectare simultană cu virus gripal și SARS-CoV-2 în sezonul gripal. Așadar, campanii precum aceasta sunt nu doar recomandate, ci şi necesare, pentru a spori încrederea populației în vaccinuri și în eficiența acestora. Ne bucurăm să susținem această inițiativă și, împreună, să atragem atenția asupra riscurilor gripei și a beneficiilor multiple ale vaccinării antigripale,” a declarat dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședinte și coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).

gindrovel dumitra medic de familie SNMF
Dr. Gindrovel Dumitra

Gripa poate declanșa complicații cardiovasculare și la adulții fără istoric de infarct miocardic sau accident vascular cerebral (2), gripa crește de 100 de ori riscul de pneumonie (3), iar procentul pacienților spitalizați cu gripă este ridicat și în cazul adulților sănătoși. Spre exemplu, în România, în sezonul gripal 2018-2019, unul din trei adulți care au contractat gripa a avut nevoie de spitalizare (4). Pentru mai multe informații despre gripă, accesați www.despregripa.ro.

Uneori, simptomele se ameliorează în șapte zile

Gripa sezonieră este o infecție virală acută, care se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta, cauzată de virusurile gripale care circulă pe tot parcursul anului în întreaga lume. Gripa sezonieră este caracterizată prin declanșarea bruscă a febrei, asociată cu tuse (de obicei seacă), frisoane, dureri de cap, dureri la nivelul ochilor, dureri musculare și articulare, sensibilitate la lumină. 

Vă recomandăm și: Dr. Sandra Alexiu: „Vaccinul gripal este sigur” 

Tusea poate fi severă și poate dura 2 sau mai multe săptămâni. În cazul majorității persoanelor, febra și alte simptome se ameliorează în termen de o săptămână, fără a fi nevoie de spitalizare. La persoanele cu risc crescut însă, gripa poate cauza boli grave sau chiar deces.

Cel mai mare risc de complicații apare în rândul femeilor gravide (OMS consideră gravidele cel mai important grup de risc), copiilor cu vârsta mai mică de 59 de luni (recomandarea OMS este de a vaccina copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 59 de luni), vârstnicilor, persoanelor care suferă de afecțiuni medicale cronice precum astm, afecțiuni cardiace sau pulmonare cronice, persoanelor cu boli imunosupresive, cum sunt HIV/SIDA.

Personalul din sistemul de îngrijire medicală prezintă un risc crescut de a contracta infecția gripală din cauza contactului direct cu pacienții (5).

Cea mai bună metodă de prevenție a gripei 

Recunoscând amenințarea semnificativă a gripei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și autoritățile naționale din domeniul sănătății din întreaga lume recomandă vaccinarea, ca fiind cea mai bună metodă de prevenție în cazul gripei și de reducere a riscurilor de complicații. (6) 

 

(1) Sarkar, S et al., Impact of COVID-19 in patients with concurrent co-infections: A systematic review and meta-analyses. Journal of Medical Virology, 2020
(2) Warren-Gash, C. et al. Eur. Respir. J. 51(3). pii: 1701794 (2018)
(3) The role of influenza in the epidemiology of pneumonia, Sourya Shrestha, Betsy Foxman, Joshua Berus, Willem G. van Panhuis, Claudia Steiner, Cécile Viboud & Pejman Rohani, www.nature.com/scientificreports
(4) Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Disponibil la: http://www.cnscbt.ro/index.php – analiză sezon gripal 2018-2019. Data ultimei accesări: septembrie 2021
(5) Raport OMS din noiembrie 2018 - http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en/
(6) Organizația Mondială a Sănătății. Gripa (sezonieră), Factsheet, actualizat în noiembrie 2018: http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe