Newsflash
Industria farmaceutică

Confirmare: tratamentul cu remdesivir scurtează durata îmbolnăvirii cu COVID-19

de Florentina Ionescu - mar. 29 2021
Confirmare: tratamentul cu remdesivir scurtează durata îmbolnăvirii cu COVID-19

Tratamentul cu medicamentul remdesivir este asociat cu o scădere semnificativă a timpului de recuperare clinică pentru pacienții internați în spital, cu diagnostic de COVID-19. Acestea sunt concluziile unui studiu prezentat recent de postul internațional CNN.

Studiul, publicat în revista JAMA Network Open, a fost realizat de o echipă de doctori care a analizat fișele medicale ale 2.483 de pacienți cu COVID-19, tratați în rețeaua de spitale Johns Hopkins Medicine. 

remdesivir

Dintre aceștia, 342 au primit remdesivir, iar suplimentar, 184 dintre ei au primit și corticosteroizi, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Rezultatele prezentate publicului oferă dovezi suplimentare că antiviralul remdesivir este foarte eficient în reducerea duratei de tratament împotriva COVID-19, ducând la diminuarea presiunii pentru unitățile medicale atât de aglomerate de la debutul pandemiei.

Astfel, un curs de minimum 5 zile de tratament s-a dovedit a fi suficient pentru ameliorarea simptomelor, chiar și pentru pacienții cu forme mai ușoare ale bolii, ei fiind cei care au observat cel mai repede beneficiile acestui tratament.

Noutatea acestui studiu se referă la includerea în analiză a unei proporții mai mari de pacienți cu forme ușoare ale bolii, nu doar la observarea pacienților cu forme grave de COVID-19 care au necesitat și oxigen suplimentar.

Datele au arătat eficacitatea administrării remdesivir și pentru aceste grupuri. Cu toate acestea, combinația de remdesivir și corticosteroizi nu a fost însă asociată cu o mortalitate mai redusă, fiind necesare și justificate și alte studii suplimentare care evaluează pacienții cu COVID-19.

Studiul poate fi consultat în întregime la acest link.

Articolul publicat pe CNN poate fi accesat la acest link.

Primul anti-viral aprobat pentru tratamentul COVID-19

Remdesivir este un analog nucleotidic inventat de compania Gilead Sciences, ce are la bază experiența de peste un deceniu de cercetare în domeniul anti-viralelor. Remdesivir a fost aprobat sau autorizat temporar pentru tratarea COVID-19 în peste 50 de țări din întreaga lume.

Beneficiile acestuia au fost demonstrate în urma a trei studii clinice controlate, randomizate, unul dintre acestea fiind ACTT-1, un studiu clinic dublu-orb, controlat placebo, considerat un standard de aur în ceea ce privește evaluarea eficacității și a siguranței medicamentelor inovatoare.

În decembrie 2020, Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman a emis un aviz pozitiv în actualizarea Rezumatului Caracteristicilor Produsului remdesivir, primul anti-viral aprobat pentru tratamentul COVID-19. Astfel,

Comitetul continuă să recomande utilizarea remdesivir pentru tratarea adulților și a adolescenților cu COVID-19, cu diagnostic de pneumonie ce necesită oxigen suplimentar (fie că e vorba de un debit mic sau mare de oxigen sau de alte forme de ventilație non-invazivă). Remdesivir este folosit cu succes și în spitalele suport COVID din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe