Newsflash
Industria farmaceutică

Consiliul Concurenței a aplicat amenzi pe piața imunoglobulinelor

de Florentina Ionescu - feb. 15 2022
Consiliul Concurenței a aplicat amenzi pe piața imunoglobulinelor

Consiliul Concurenței a anunțat că a aplicat amenzi de 71 de milioane euro pe piața imunoglobulinelor.

Consiliul Concurenței a sancționat cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline și alte medicamente derivate din plasma umană, precum și asociația reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia) cu amenzi în valoare totală de 353.393.694 lei (aproximativ 71 de milioane euro), se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

imunoglobuline sange virus
Sursa foto: Pixabay

Companiile sancționate sunt, potrivit sursei menționate:

  1. Baxalta Gmbh, Elveția: 109.372.066 lei;
  2. CSL Behring Gmbh, Germania: 76.840.182 lei;
  3. Biotest AG, Germania: 25.512.194 lei;
  4. Kedrion Spa, Italia: 16.111.871 lei;
  5. Octapharma AG, Elveția: 125.181.860 lei;
  6. PPTA, Belgia: 375.521 lei.

„În urma investigației, declanșate în 2018, autoritatea de concurență a constatat că, în perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi chiar întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităților de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. În acest fel, companiile urmăreau să își creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit.”, arată reprezentanții Consiliului Concurenței.

Despre PPTA, în comunicat se precizează că această companie „a facilitat aceste practici anticoncurențiale și a contribuit prin propriile acțiuni la atingerea obiectivului comun, depășind, prin aceasta, sfera activităților specifice la nivelul unei asociații cu scopul de a influența procesul legislativ”. 

Lipsa accesului la imunoglobuline, ca medicamente esențiale destinate tratamentului unor multiple afecțiuni grave, a pus în pericol viața pacienților și a determinat autoritățile să adopte măsuri de criză pentru a asigura medicametele necesare pacienților, prin declanșarea Mecanismului European de protecție civilă, ceea ce indică, implicit, amploarea gravității situației generate pe piața națională, se precizează în același comunicat.

Decizia Autorității de Concurență, care va fi publicată în formă neconfidenţială pe pagina web a instituției, www.consiliulconcurentei.ro, poate fi atacată la Curtea de Apel București.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe