Newsflash
Industria farmaceutică

COVID-19: 26 de companii farma sunt în cursa pentru dezvoltarea vaccinurilor și medicamentelor

de Florentina Ionescu - apr. 21 2020
COVID-19: 26 de companii farma sunt în cursa pentru dezvoltarea vaccinurilor și medicamentelor

Atât giganții din domeniul farmaceutic, cât și companiile mai mici din domeniul biotehnologiei din întreaga lume sunt în cursa contracronometru pentru a dezvolta vaccinuri și tratamente care să țină în frâu pandemia de COVID-19.

Potrivit theorg.com, în prezent 26 de coompanii farmaceutice fac eforturi pentru a dezvolta cele mai promițătoare vaccinuri pentru COVID-19, cât și cele mai promițătoare medicamente antivirale. Companiile acestea lucrează în principal pe trei fronturi: dezvoltarea unui vaccin pentru a oferi imunitate la această boală, crearea de noi medicamente cu scopul precis de a trata sau de a preveni infecțiile cu coronavirusul SARS-CoV-2 și stabilirea unor noi scopuri pentru medicamentele existente deja, care sunt folosite acum ca tratament pentru pacienții cu COVID-19.

vaccin covid 19 cercetare

Companiile care lucrează acum la vaccinuri experimentale, potrivit sursei citate, se bazează pe o gamă largă de tehnologii inovative, cum ar fi ADN-ul, ARNm (ARN-ul mesager) și platformele de vaccinuri cu vector adenovirus, care permit un proces de dezvoltare mai rapid și cu costuri mai mici.

Citește și: Roche lucrează la un nou test de detectare a anticorpilor anti SARS-CoV-2

Articolul theorg.com arată că trei dintre cele mai promițătoare vaccinuri pentru COVID-19 sunt dezvoltate de firma americană de biotehnologie Moderna, de CanSino Biologics din China și de Johnson & Johnson. CanSino se află în cursa pentru a dezvolta un vaccin contra noului coronavirus, mai ales că a anunțat că planifică să înceapă un trial clinic de fază 2 pentru a testa un vaccin experimental în China.

Alți doi candidați vaccinali sunt dezvoltați de Moderna și de  Johnson & Johnson și se află printre cei care sunt urmăriți îndeaproape de autoritățile din SUA (U.S. Department of Health and Human Services).

Citește și: OMS: 70 de vaccinuri pentru coronavirus, în curs de dezvoltare

Medicamentele în curs de dezvoltare

Companii precum Eli Lilly și Regeneron Pharmaceuticals lucrează în prezent la dezvoltarea unor noi tratamente pentru COVID-19, iar în același timp încearcă să creeze un nou scop pentru medicamentele create inițial pentru alte boli, cum ar fi artrita, malaria și HIV și care pot fi folosite pentru a trata pacienții cu infecție cu noul coronavirus.

companii cercetare coronavirus vaccin medicamente

Pe alte fronturi, tot mai mulți giganți din industria farmaceutică, precum Pfizer și GlaxoSmithKline fac echipă cu firme mai mici din industria de biotehnologie, pentru a accelera dezvoltarea, testarea și producerea unui vaccin, oferind fonduri și expertiză, precum și tehnologiile proprii. Aceste parteneriate private, potrivit sursei citate, pot fi cruciale în ceea ce privește punerea pe piață cât mai repede posibil a unui vaccin sau a unui tratament pentru COVID-19.

Citește și: Două mari companii își unesc forțele pentru a obține un vaccin pentru COVID-19

Potrivit theorg.com, care a alcătuit o listă cu cele 26 de companii care lucrează în prezent la medicamente și vaccinuri împotriva COVID-19, aceste companii fac toate eforturile pentru a trata sau pentru a preveni COVID-19 și se află în stadii diferite de cercetare și dezvoltare.

Citește și: Studiu: un medicament eficient împotriva unei enzime a virusului SARS-CoV-2


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash, theorg.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe