Newsflash
Industria farmaceutică

Crizotinib dă tulburări vizuale, inclusiv risc de pierdere a vederii la copii și adolescenți

de Florentina Ionescu - nov. 9 2022
Crizotinib dă tulburări vizuale, inclusiv risc de pierdere a vederii la copii și adolescenți

Într-o comunicare directă către profesioniștii din domeniul sănătății de luna aceasta, ANMDMR atrage atenția că Xalkori (crizotinib) dă tulburări vizuale.

Medicamentul menționat ar avea inclusiv riscul de pierdere a vederii și de aceea ANMDMR subliniază necesitatea monitorizării în rândul copiilor și adolescenților.

De comun acord cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), compania Pfizer Europe MA EEIG dorește să informeze profesioniștii din domeniul cu privire la medicamentul Xalkori (crizotinib). 

tulburari de vedere
Imagine de Victoria Model de la Pixabay 

 

În informarea de pe site-ul anm.ro se arată că tulburările vizuale sunt un risc cunoscut asociat cu administrarea de crizotinib și au fost raportate la 61% dintre copiii și adolescenții pozitivi pentru kinaza limfomului anaplazic (ALK-pozitiv), cu limfom anaplazic cu celule mari (ALCL) recidivat sau recurent sau cu tumora miofibroblastică inflamatorie (IMT) recurentă sau refractară și inoperabilă, pozitivă pentru kinaza limfomului anaplazic (ALK-pozitiv), în studiile clinice cu crizotinib.

„Deoarece este posibil ca pacienții copii și adolescenți să nu raporteze sau să nu observe tulburările de vedere, în mod spontan, profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să informeze pacienții și aparținătorii acestora cu privire la simptomele tulburărilor de vedere și asupra riscului de pierdere a vederii și să contacteze medicul curant în cazul în care încep să apară simptomele vizuale sau pierderea vederii”, conform documentului publicat în mediul online.

Copiii și adolescenții trebuie monitorizați pentru tulburări vizuale. O evaluare oftalmologică de bază trebuie efectuată înaintea începerii tratamentului cu crizotinib, cu examinări ulterioare în decurs de 1 lună, mai apoi la fiecare 3 luni și la observarea unor tulburări de vedere nou apărute. 

Citiți și: WEBMED 4. Dezbaterea „Părinții întreabă medicul” va avea loc pe 10 noiembrie 

În rândul copiilor și adolescenților, trebuie luată în considerare o reducere a dozelor, dacă apar tulburări oculare de gradul 2, iar tratamentul cu crizotinib trebuie întrerupt permanent pentru tulburări oculare de gradul 3 sau 4, cu excepția cazului în care se identifică o altă cauză, conform rezumatului publicat de ANMDMR.

Informaţii suplimentare despre crizotinib

Xalkori este autorizat din 2012 în monoterapie pentru adulţii cu neoplasm pozitiv pentru kinaza limfomului anaplazic (ALK-pozitiv) altul decât cel cu celule mici (NSCLC) avansat și NSCLC pozitiv pentru ROS1 din 2016.

La adulți, tulburări vizuale au fost raportate la 1084 din 1722 (63%) pacienți înrolați în studiile clinice cu NSCLC ALK-pozitiv sau ROS1-pozitiv, tratați cu Xalkori. Defectul de câmp vizual de gradul 4, cu pierderea vederii, a fost raportat în cazul a 4 (0,2%) pacienți. Atrofia optică și tulburările nervului optic au fost raportate ca fiind cauzele posibile ale pierderii vederii.

Din noiembrie 2022, Xalkori este indicat și pentru copii și adolescenți (cu vârstă ≥ 6 până la <18 ani) în monoterapie pentru tratamentul pacienților cu ALCL sistemic recidivant sau refractar ALK pozitiv sau al pacienților cu IMT pozitivă recurentă sau refractară și inoperabilă ALK pozitiv.

La copii și adolescenți (cu vârstă ≥ 6 până la < 18 ani), tulburările de vedere au fost raportate la 25 din 41 (61%) de pacienți tratați cu crizotinib în studiile clinice pentru aceste indicații. Cele mai frecvente simptome vizuale au fost vedere încețoșată (24%), reducerea acuității vizuale (20%), fotopsie (17%) și flocoane vitreene (15%). Dintre cei 25 de pacienți care au prezentat tulburări de vedere, un pacient a prezentat afectarea nervului optic de gradul 3.

Recomandări pentru profesioniștii din domeniul sănătății

Tulburările de vedere sunt mai dificil de detectat la copii și adolescenți, deoarece este posibil ca aceștia să nu raporteze sau să nu observe modificările de vedere, fără a pune la îndoială, în mod specific, simptomele și evaluările.

Din aceste motive, se recomandă pentru copiii și adolescenții cu ALCL ALK-pozitiv sau IMT ALK-pozitiv următoarele aspecte, de care profesioniștii din domeniul medical să țină cont:

  • Informați pacienții și persoanele care îngrijesc pacienții cu privire la simptomele tulburărilor de vedere (de exemplu, perceperea de scântei de lumină, vedere încețoșată, sensibilitate la lumină, flocoane) și riscul potențial de pierdere a vederii.
  • Solicitați un examen oftalmologic pentru pacienții tineri cu ALCL sau IMT înaintea începerii tratamentului cu crizotinib.
  • Efectuați examinări ulterioare în decurs de 1 lună de la începerea tratamentului cu crizotinib, apoi la 3 luni, și la apariția oricăror simptome vizuale noi. Evaluarea oftalmologică trebuie să constea în determinarea celei mai bune acuități vizuale corectate, realizarea de fotografii ale retinei, câmpuri vizuale, tomografie în coerență optică (OCT) și alte evaluări, după caz.
  • Luați în considerare o reducere a dozei de crizotinib pentru pacienții care dezvoltă tulburări oculare de gradul 2.
  • Opriți tratamentul cu crizotinib pe parcursul evaluării tulburărilor oculare de gradul 3 sau 4 și întrerupeți permanent tratamentul cu crizotinib pentru tulburări oculare de gradul 3 sau 4, cu excepția cazului în care se identifică o altă cauză.

Informațiile despre medicament și materialele educaționale pentru pacienți și persoanele care îngrijesc pacienții au fost actualizate pentru a conține instrucțiuni/recomandări cu privire la riscul de tulburări de vedere, inclusiv pierderea severă a vederii în rândul copiilor și adolescenților, au conchis reprezentanții ANMDMR.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe