Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  BUSINESS  »  Industria farmaceutică

Dragoș Damian: „În 2021 și 2022 cu siguranță vom avea soluții terapeutice pentru COVID-19”

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 21 iulie 2020, ora 16:26

Chiar dacă rezultatele sunt promițătoare, Dragoș Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, nu crede că mai devreme de vara anului 2021 vom avea un vaccin împotriva COVID-19.

Preşedintele APMGR a spus astăzi la un post de televiziune că este improbabil ca un vaccin care să lupte împotriva virusului SARS-CoV-2 să poată fi expus pe piață mai repede de 12 luni, „pentru că este nevoie de timp: 6 luni, 12 luni, 24 de luni pentru a se evalua răspunsul imunologic”.

vaccin covid tratament declaratii dragos damian producatori medicamente

Dragoș Damian a declarat la Digi 24, într-o intervenție telefonică, faptul că în momentul în care vor fi vaccinați împotriva COVID-19 milioane, poate chiar zeci sau sute de milioane de oameni, aceștia vor trebui să aibă „un răspuns imunologic de cel puțin șapte luni, dar ideal 12 luni, altfel vaccinul nu are niciun efect”.

În plus, arată reprezentantul APMGR, acest răspuns imunologic trebuie să fie suficient de puternic pentru ca organismul uman să poată să lupte cu virusul în eventualitatea unei noi infectări cu SARS-CoV-2.

„Sunt niște etape și niște termene care sunt deja tipice pentru industria vaccinurilor și care nu pot fi sărite. Ceea ce trebuie spus este că capacitățile de producție ale fabricanților de vaccinuri – mai ales că sunt mai multe vaccinuri – sunt destul de limitate. Să ne reamintim că ele trebuie să fabrice și restul vaccinurilor antigripale, antirujeolice ș.a.m.d. Deci este improbabil ca aceste companii să aibă capacități de producție care să fabrice – cum citeam în anumite declarații ale OMS – șapte miliarde de doze de vaccin mai devreme de 12 luni”, a declarat Dragoș Damian la Digi 24.

Acesta a adăugat că 12 luni este chiar un termen foarte bun, având în vedere că acest coronavirus este cunoscut oamenilor de știință de abia de șase luni:

„Practic, cercetătorii companiilor farmaceutice reușesc să pună pe piață un vaccin după 18 luni, ăsta este un lucru fenomenal dacă ne uităm la termenele de cinci, zece ani ale vaccinurilor care au fost puse pe piață anterior”.

Dragoș Damian a amintit de importanța studiilor clinice în aceste eforturi de dezvoltare a unui vaccin împotriva COVID-19: „de aceea există studiile clinice, pentru a se vedea în mod real efectul vaccinului asupra subiectului uman”.

În concluzie, a mai spus reprezentantul APMGR, există foarte multe companii care se duc și pe direcția tratamentului împotriva coronavirusului.

„Din acest punct de vedere, în 2021 și 2022 cu siguranță vom avea soluții terapeutice, medicamente eficiente împotriva coronavirusului. Deci nu numai vaccin, ci și tratament”, a subliniat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: dragos damian APMGR producator de medicamente producator farmaceutic

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.