Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  BUSINESS  »  Industria farmaceutică

EMA oferă informații actualizate despre riscurile fingolimod

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 10 noiembrie 2020, ora 13:01

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), prin intermediul ANMDMR, a oferit recent câteva informații extrem de importante pentru profesioniștii din domeniul sănătății. Cea mai recentă comunicare a EMA se referă la medicamentul fingolimod.

La începutul lunii noiembrie, pe site-ul www.anm.ro au fost postate informații referitoare la fingolimod. Este vorba despre mai multe recomandări actualizate pentru reducerea la minimum a riscului de apariție a afectării hepatice indusă medicamentos.

afectare hepatica

Compania care produce medicamentul fingolimod dorește să aducă la cunoștință informații actualizate pentru a-i ajuta pe profesioniștii din domeniul sănătății să reducă la minimum riscul apariției afectării hepatice indusă medicamentos la pacienții tratați cu acest medicament.

Iată, pe scurt, care sunt aceste informații și ce pot face medicii pentru a reduce riscul apariției afectării hepatice:

- Au fost raportate cazuri de insuficiență hepatică acută, care necesită transplant hepatic, și afectare hepaticăsemnificativă la pacienții tratați cu fingolimod.

- Recomandările privind monitorizarea funcției hepatice și criteriile pentru întreruperea tratamentului au fost actualizate cu detalii suplimentare pentru a reduce la minimum riscul afectării hepatice indusă medicamentos:

* Trebuie efectuate analize ale funcției hepatice, inclusiv bilirubinemie, înainte de începerea tratamentului și în lunile 1, 3, 6, 9 și 12 în timpul administrării terapiei și, ulterior, periodic, timp de până la2 luni de la întreruperea administrării fingolimod.

* În absența simptomelor clinice, dacă valorile transaminazelor hepatice sunt:

▪mai mari de 3 ori limita superioară a normalului(LSN), dar sub de5 ori LSN, fără creșterea bilirubinemiei, trebuie instituită o monitorizare mai frecventă, incluzând bilirubinemie și fosfatază alcalină.

▪de minimum 5 ori LSN sau de minimum 3 ori LSN, în asociere cu orice creștere a bilirubinemiei, trebuie întreruptă administrarea fingolimod. Dacă valorile plasmatice revin la normal, poate fi reluată administrarea fingolimod pe baza unei atente evaluări a raportului beneficiu/risc privind pacientul.

* În prezența simptomelor clinice care sugerează o disfuncție hepatică:

▪Valorile enzimelor hepatice și ale bilirubinei trebuie verificate prompt și administrarea fingolimod trebuie oprită,dacă se confirmă o afectare hepatică semnificativă.

Mai multe detalii despre fingolimod găsiți pe site-ul www.anm.ro.

Credit foto: youngseok park de la Pixabay

Etichete: fingolimod afectare hepatica risc medicamente agentia europeana pentru medicamente ANMDM ANMDMR

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.