Newsflash
Industria farmaceutică

Indicație nouă pentru clopidogrel, aprobată acum în UE

de Florentina Ionescu - feb. 25 2021
Indicație nouă pentru clopidogrel, aprobată acum în UE

Comisia Europeană a aprobat o indicație suplimentară pentru clopidogrel, medicament folosit pentru reducerea accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic și a decesului de cauze vasculare.

Această decizie a fost luată pentru a include utilizarea Plavix (clopidogrel) în asociere cu aspirină la pacienți adulți cu accident vascular cerebral ischemic tranzitoriu (AIT) cu risc moderat până la crescut (scor ABCD2 ≥4) sau cu accident vascular cerebral ischemic (AVC ischemic) minor (NIHSS1 ≤3), în decurs de 24 de ore fie de la evenimentul de AIT, fie de la evenimentul de AVC ischemic2.

medicament aprobare ue

Utilizarea conform acestei noi indicații poate continua timp de 21 de zile, urmată de monoterapie antiagregantă plachetară pe termen lung, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Indicația suplimentară se bazează pe rezultatele a două studii clinice dublu-orb, randomizate, controlate cu placebo, inițiate de investigator, de fază 3, care au inclus peste 10.000 de pacienți. Studiile au arătat faptul că asocierea de clopidogrel și aspirină inițiată în decurs de 24 de ore este superioară tratamentului cu aspirină în monoterapie pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral ulterior, cu un profil de siguranță general acceptabil3,4.

„O nouă indicație terapeutică aprobată de autorități pentru clopidogrel, o medicație consacrată deja în arsenalul terapeutic antitrombotic, reprezintă o speranță în plus pentru viață. Studiile clinice recente, care au stat la baza obținerii acestei noi indicații, au demonstrat reducerea riscului de recurență a unui Accident Vascular Cerebral după un AVC ischemic minor sau un AIT cu risc moderat până la crescut și extind astfel gama de cazuri clinice în care clopidogrel poate fi utilizat”, a declarat dr. Eduard Prisăcariu, Medical Head South Europe în cadrul Sanofi.

Acest succes, spune reprezentantul companiei farmaceutice, se adresează întregii comunități medicale, ca o dovadă a angajamentului ferm pentru creșterea nivelului de îngrijire a pacienților cu patologie cardiovasculară.

Utilizat pentru diferite boli vasculare

De la lansarea sa acum 20 de ani, clopidogrel a fost utilizat de peste 200 de milioane de pacienți, cu sau fără aspirină, pentru diferite boli vasculare. A fost studiat la peste 250.000 de pacienți în cadrul studiilor clinice cu rezultate cardiovasculare (CVOT).

În cadrul unei populații internaționale, studiul POINT3 a testat asocierea de clopidogrel și aspirină pe 4.881 de pacienți, constatându-se faptul că un procent cu 25% mai mic de persoane au suferit evenimente ischemice majore după tratamentul cu clopidogrel și aspirină, comparativ cu tratamentul cu aspirină în monoterapie (5,0% față de 6,5%; HR: 0,75; IÎ 95%: 0,59 până la 0,95; p=0,02).

În cadrul studiului CHANCE4, care a randomizat 5.170 de pacienți din China după un eveniment inițial de AVC ischemic minor sau AIT cu risc crescut, cu 32% mai puține persoane tratate cu clopidogrel și aspirină au suferit accidente vasculare cerebrale ulterioare comparativ cu cele tratate cu aspirină în monoterapie (8,2% față de 11,7%; rata hazardului (HR): 0,68%; interval de încredere (IÎ) 95%: 0,57 până la 0,81; p<0,001) la 90 de zile.

Aprobat în peste 100 de țări

Plavix (clopidogrel) este un inhibitor P2Y12, care face trombocitele mai puțin „lipicioase”, cu scopul de a preveni formarea cheagurilor de sânge în arterele pacientului. Este aprobat în peste 100 de țări la nivel mondial, în cadrul Uniunii Europene (UE), America de Nord și de Sud, Asia, Africa și Australia.

Clopidogrel a fost aprobat prima dată în UE în 1998 pentru reducerea accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic și a decesului de cauze vasculare la pacienții cu istoric de accident vascular cerebral ischemic, infarct miocardic și boala vasculară periferică. Medicamentul antiplachetar a fost primul antagonist al receptorului ADP care a fost aprobat în UE.

În cei peste 20 de ani de la lansarea sa, acesta a fost utilizat de peste 200 de milioane de pacienți, cu sau fără aspirină, pentru diverse boli vasculare și a fost studiat la peste 250.000 de pacienți în cadrul studiilor clinice. 

Referințe:
  1. National Institutes of Health, “NIH Stroke Scale”, disponibilă la https://www.ninds.nih.gov/sites/default/files/NIH_Stroke_Scale_Booklet.pdf [accesat în februarie 2021]
  2. Sanofi (2021): „Plavix: Annex I - Summary of Product Characteristics”, disponibil la: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/plavix-epar-product-information_ro.pdf
  3. Johnston SC et al., 2018, N Engl J Med 2018; 379:215-225, DOI: 10.1056/NEJMoa1800410.
  4. Wang Y et al., 2013, N Engl J Med 2013; 369:11-19, DOI: 10.1056/NEJMoa1215340.

Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe