Newsflash
Industria farmaceutică

Medicament injectabil pentru managementul greutății pe termen lung

de L. Budin - ian. 7 2022
Medicament injectabil pentru managementul greutății pe termen lung

Un medicament injectabil, având drept substanță activă liraglutidul, poate fi prescris pacienților români obezi sau supraponderali, inclusiv tinerilor de peste 12 ani.

Compania farmaceutică Novo Nordisk anunță extinderea portofoliului produselor disponibile în România, prin introducerea pe piață a unei soluții novatoare pentru managementul greutății pe termen lung. Datele clinice de eficacitate și siguranță au fost furnizate printr-un amplu program de cercetare clinică și au dat rezultate „atât în managementul greutății corporale, cât și al complicațiilor asociate”, se arată într-un comunicat.

control-greutate

Substanța activă a medicamentului Saxenda® este liraglutidul. Din punct de vedere structural, liraglutidul este un analog al peptidei umane, asemănătoare glucagonului (GLP-1), cu structură de aminoacizi identică în proporţie de 97% cu GLP-1 endogen uman. GLP-1 este un hormon care este eliberat în mod fiziologic de organism după masă și care crește sațietatea și scade pofta de mâncare.

Programul de studii care au evaluat eficacitatea și siguranța Saxenda® a demonstrat că, față de intervențiile comparatoare, un număr semnificativ mai mare dintre pacienții tratați cu acest medicament au obținut scăderi ponderale de peste 5% sau chiar de peste 10% din greutatea inițială. Aceste scăderi ponderale au fost menținute în timp și au fost însoțite și de reduceri semnificative ale riscului de apariție a unor complicații asociate obezității, precum diabetul zaharat tip 2 și episoadele de apnee în somn. De asemenea, medicamentul a demonstrat și efecte benefice de reducere a anumitor factori de risc cardiovascular precum tensiunea arterială, trigliceridele și LDL colesterolul”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog, președintele Societății Române de Endocrinologie.

Disponibil pacienților din România pe bază de prescripţie medicală, tratamentul are administrare subcutanată. Este indicat ca adjuvant la un regim alimentar hipocaloric şi o activitate fizică crescută pentru scădere ponderală, la pacienţii adulţi cu un Indice de Masă Corporală (IMC) de  ≥30 kg/m² (obezitate), sau  ≥27 kg/m² până la <30 kg/m² (supraponderali), în prezenţa a cel puţin unei comorbidităţi legate de hiperponderalitate, reprezentate de modificări ale controlul glicemic (pre-diabet sau diabet zaharat tip 2), hipertensiunea arterială, dislipidemia sau apneea obstructivă în somn.

Saxenda® poate fi folosit ca adjuvant la o alimentație sănătoasă și o activitate fizică crescută pentru scădere ponderală, la pacienții adolescenți cu vârsta de 12 ani și peste, cu obezitate, IMC corespunzător ≥30 kg/m² pentru adulți, în funcție de punctele limită internaționale, și cu greutate corporală de peste 60 kg.

Obezitatea este o boală cronică însoțită de multiple comorbidități, care a atins o frecvență alarmantă. În acest an, atât Comisia Europeană cât și Organizația Mondială a Sănătății au semnalat importanța deosebită a acestei boli. Datele statistice arată că 53%3 din populația europeană înregistrează probleme de control ponderal (obezitate, suprapondere). Și în România avem o situație similară (...) Prevenirea obezității și îngrijirea persoanelor cu obezitate devine astfel o sarcină prioritară a sistemelor de sănătate”, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Novo Nordisk este o companie farmaceutică globală bazată pe cercetare și dezvoltare, lider în diabet

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe