Newsflash
Industria farmaceutică

Pembrolizumab a dublat rata de supraviețuire la 5 ani la pacienții cu cancer pulmonar

de Florentina Ionescu - nov. 20 2020
Pembrolizumab a dublat rata de supraviețuire la 5 ani la pacienții cu cancer pulmonar

Tratamentul de prima linie cu medicamentul Keytruda (pembrolizumab) dezvoltat de compania MSD a dublat rata de supraviețuire la 5 ani (31,9%) prin comparație cu chimioterapia (16,3%).

Acest lucru s-a înregistrat la anumiți pacienți cu cancer pulmonar metastatic non-microcelular (NSCLC), ale căror tumori exprim PD-L1 cu un scor tumoral proporțional (STP) ≥ 50%.

Rezultatele din studiul KEYNOTE-024 (detaliat mai jos) reprezintă cea mai îndelungată perioadă de monitorizare a unei imunoterapii într-un studiu randomizat de fază 3 pentru tratamentul de primă linie al cancerului pulmonar, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Durata răspunsului cu Keytruda (pembrolizumab) ca monoterapie (29,1 luni) a fost de aproape de cinci ori mai lungă decât în cazul chimioterapiei (6,3 luni).

medicament Keytruda (pembrolizumab)

Compania MSD a anunțat zilele acestea rezultatele privind supraviețuirea la 5 ani din studiul de fază 3 KEYNOTE-024 care a evaluat Keytruda, terapia anti-PD-1 a companiei, ca monoterapie în primă linie pentru pacienții cu cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC), ale căror tumori exprima  PD-L1 cu un scor tumoral proporțional (STP) de ≥50%.

Acestea demonstrează un beneficiu de supraviețuire pe termen lung și răspunsuri durabile în cazul tratamentului cu KEYTRUDA, comparativ cu chimioterapia ca tratament de primă linie la pacienții cu cancer pulmonar metastatic non-microcelular (NSCLC) ale căror tumori exprimă PD-L1 (scor proporțional al tumorii [STP] ≥50%), fără anomalii genomice EGFR sau ALK la nivelul tumorii.

La 5 ani, rata globală de supraviețuire (OS) a fost de două ori mai mare la pacienții care au primit Keytruda (31,9%; n = 154) față de chimioterapie (16,3%; n = 151). KEYTRUDA a redus, de asemenea, riscul de deces cu 38% (HR = 0,62 [IC 95%, 0,48-0,81) comparativ cu chimioterapia, cu o valoare mediană a supraviețuirii generale de 26,3 față de 13,4 luni.

Rezultatele din studiul KEYNOTE-024 reprezintă cea mai lungă perioadă de monitorizare și aduce primele date privind supraviețuirea la 5 ani pentru o imunoterapie într-un studiu randomizat de fază 3 pentru tratamentul de primă linie al cancerului pulmonar non-microcelular.

„Înainte de 2014, rata de supraviețuire la 5 ani pentru pacienții din SUA cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) în stadiu avansat era doar 5%. Datele studiului KEYNOTE-024 au arătat că 31,9% dintre pacienții tratați cu Keytruda erau în viață la 5 ani ", a declarat dr. Martin Reck, de la Lung Clinic Grosshansdorf, Germania.

Acesta a adăugat că rezultatele privind supraviețuirea obținute la acești pacienți cu cancer pulmonar metastatic nu păreau posibile pentru mulți oncologi, inclusiv pentru el, în urmă cu câțiva ani.

„Beneficiul de supraviețuire pe termen lung, obținut cu Keytruda ca monoterapie în acest studiu, este un exemplu excelent al progresului pe care l-am făcut în tratarea cancerului pulmonar, pentru a oferi pacienților mai mult timp fără progresia bolii și șansa la o viață mai lungă”, a mai spus dr. Martin Reck.

Un aliat în tratamentul cancerului pulmonar

„Keytruda a devenit un tratament fundamental în cancerul pulmonar metastatic, pe baza beneficiului susținut, pe termen lung, de supraviețuire demonstrat în studiile noastre clinice. Aceste noi rezultate privind supraviețuirea la 5 ani aduse de KEYNOTE-024 contribuie în mod esențial la înțelegerea rolului important pe care Keytruda îl are acum în tratamentul cancerului pulmonar”, a declarat dr. Roy Baynes, Senior Vice President & Head Global Clinical Development, Chief Medical Officer, MSD Research Laboratories.

Acesta a amintit un lucru remarcabil, și anume faptul că aproape jumătate dintre pacienți nu mai necesitau tratament.

„Este remarcabil faptul că, la 5 ani, 81,4% dintre pacienții care au finalizat doi ani de tratament cu KEYTRUDA erau în viață și aproape jumătate dintre acești pacienți nu mai necesitau tratament, ceea ce reprezintă un nou precedent încurajator în tratamentul de primă linie al cancerului pulmonar metastatic non-microcelular (NSCLC). Suntem recunoscători numeroșilor pacienți și furnizori de servicii medicale care s-au implicat în acest studiu și în celelalte studii clinice pentru rolul esențial pe care l-au jucat în a determina noi progrese în tratarea cancerului”, a adaugat Roy Baynes.

În România, pembrolizumab este medicament compensat

În ceea ce privește cancerul pulmonar, medicamentul Keytruda este disponibil în România în sistem compensat ca monoterapie

  • pentru tratamentul de primă linie al pacienților eligibili cu cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC), metastatic, la adulți ale caror tumori exprimă PD-L1 cu un scor tumoral proporțional (STP) >= 50%, fara mutații tumorale EGFR sau ALK pozitive;
  • în asociere cu pemetrexed și chimioterapie pe bază de săruri de platină pentru tratamentul de primă linie al carcinomului pulmonar, altul decât cel cu celule mici, metastatic non-scuamos, la adulţi ale căror tumori nu prezintă mutații EGFR sau ALK pozitive,
  • precum și pentru indicația de asociere cu carboplatină și fie paclitaxel, fie nab-paclitaxel, pentru tratamentul de primă linie al carcinomului pulmonar, altul decât cel cu celule mici, metastatic scuamos.

Date de supraviețuire globale la 5 ani din studiul KEYNOTE-024 (Rezumat # LBA51)

Noile date privind studiul KEYNOTE-024 (ClinicalTrials.gov, NCT02142738) au demonstrat un beneficiu de supraviețuire pe termen lung cu KEYTRUDA versus chimioterapie după 59,9 luni de urmărire mediană (interval, 55,1 până la 68,4).

Studiul pivot de fază 3, randomizat, deschis, a evaluat Keytruda ca monoterapie versus tratament standard cu chimioterapie pe bază de platină ca tratament de primă linie la pacienții cu NSCLC metastatic, ale căror tumori exprimă niveluri ridicate de PD-L1 (TPS ≥50%) fără anomalii tumorale genomice EGFR sau ALK.

KEYTRUDA (pembrolizumab) a redus riscul de deces cu 38% (HR = 0,62 [IC 95%, 0,48-0,81]) comparativ cu chimioterapia, cu o mediană a supraviețuirii generale (SG) de 26,3 față de 13,4 luni.

Rata de supraviețuire la 5 ani a fost de 31,9% pentru pacienții care au primit KEYTRUDA, comparativ cu 16,3% pentru cei care au primit chimioterapie.

Beneficiul SG a fost observat, în ciuda unei rate efective de încrucișare de 66% (n = 99/150) de la chimioterapie la o terapie ulterioară anti-PD-1 / PD-L1.

KEYTRUDA a redus, de asemenea, riscul de progresie a bolii sau deces la jumătate (HR = 0,50 [95% CI, 0,39-0,65]) comparativ cu chimioterapia, astfel cum a fost evaluată de investigatori, cu o mediana a supraviețuirii fără progresie de 7,7 față de 5,5 luni.

Rata de răspuns obiectivă (RRO) a fost de 46,1% pentru KEYTRUDA versus 31,1% pentru chimioterapie. Durata medie a răspunsului a fost de 29,1 luni (interval, 2,2 până la 60,8+) pentru KEYTRUDA versus 6,3 luni (interval, 3,1 până la 52,4) pentru chimioterapie.

Dintre pacienții care au finalizat doi ani de tratament cu KEYTRUDA (n = 39/154), 81,4% erau în viață la 5 ani și aproape jumătate (46%) nu mai necesitau tratament.

Aceste date sugerează că pacienții care au finalizat doi ani de tratament cu KEYTRUDA au prezentat un beneficiu de supraviețuire pe termen lung. RRO a fost de 82% pentru pacienții care au finalizat doi ani de tratament cu KEYTRUDA. În plus, 12 pacienți au primit o a doua terapie.

Nu au fost identificate date noi în ceea ce privește siguranța în urmărirea pe termen lung. Dintre toți pacienții care au fost tratați, 31,2% dintre cei care au primit Keytruda și 53,3% dintre cei care au primit chimioterapie au prezentat reacții adverse legate de tratament de gradul 3-5 (Treatment related adverse event, TRAE). Dintre pacienții care au finalizat doi ani de tratament cu Keytruda, TRAE de grad 3-5 au apărut la 15,4%.

Indicații terapeutice KEYTRUDA aprobate în Europa

Melanom

Keytruda (pembrolizumab) este indicat în monoterapie pentru tratamentul melanomului avansat (nerezecabil sau metastatic) la pacienți adulţi.

- este indicat în monoterapie pentru tratamentul adjuvant al adulților cu melanom stadiul III și extindere la nivelul ganglionilor limfatici, la care s-a efectuat rezecție completă

Carcinom pulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC, non-small cell lung carcinoma)

- Este indicat în monoterapie pentru tratamentul de primă linie al carcinomului pulmonar, altul decât cel cu celule mici, metastatic, la adulţi ale căror tumori exprimă PD-L1 cu un scor tumoral proporţional (STP) ≥ 50%, fără mutații tumorale EGFR sau ALK pozitive.

- Este indicat în asociere cu pemetrexed și chimioterapie pe bază de săruri de platină pentru tratamentul de primă linie al carcinomului pulmonar, altul decât cel cu celule mici, metastatic non-scuamos, la adulţi ale căror tumori nu prezintă mutații EGFR sau ALK pozitive.

- Este indicat în asociere cu carboplatină și fie paclitaxel, fie nab-paclitaxel, pentru tratamentul de primă linie al carcinomului pulmonar, altul decât cel cu celule mici, metastatic scuamos, la adulţi.

- Este indicat în monoterapie pentru tratamentul carcinomului pulmonar, altul decât cel cu celule mici, local avansat sau metastatic, la adulţi ale căror tumori exprimă PD-L1 cu un STP ≥ 1% și cărora li s-a administrat anterior cel puțin o schemă de chimioterapie.

Pacienților cu mutații tumorale EGFR sau ALK pozitive trebuie, de asemenea, să li se fi administrat tratament specific înaintea administrării KEYTRUDA.

Limfom Hodgkin clasic (LHc)

Este indicat în monoterapie pentru tratamentul pacienților adulți cu limfom Hodgkin clasic recidivat sau refractar, la care transplantul autolog de celule stem (TACS) și tratamentul cu brentuximab vedotin (BV) au eșuat sau care nu sunt eligibili pentru transplant în condițiile eșecului tratamentului cu BV.

Carcinom urotelial

- Este indicat în monoterapie pentru tratamentul carcinomului urotelial local avansat sau metastatic, la adulţi cărora li s-a administrat anterior chimioterapie care conţine săruri de platină.

- Este indicat în monoterapie pentru tratamentul carcinomului urotelial local avansat sau metastatic, la adulţi care nu sunt eligibili pentru chimioterapie care conţine cisplatină și ale căror tumori exprimă PD-L1 cu un scor combinat pozitiv (CPS - Combined Positive Score) ≥ 10.

Carcinom cu celule scuamoase al capului şi gâtului (HNSCC, head and neck squamous cell carcinoma)

- Este indicat în monoterapie sau în asociere cu chimioterapia pe bază de săruri de platină și 5-fluorouracil (5-FU) pentru tratamentul de primă linie al carcinomului cu celule scuamoase al capului şi gâtului, metastatic sau recurent nerezecabil, la adulţi ale căror tumori exprimă PD-L1 cu un CPS ≥ 1.

- Este indicat în monoterapie pentru tratamentul carcinomului cu celule scuamoase al capului şi gâtului, recurent sau metastatic, la adulţi ale căror tumori exprimă PD-L1 cu un STP ≥ 50% și la care afecțiunea progresează în timpul sau după chimioterapia care conţine săruri de platină

Carcinom renal (RCC, renal cell carcinoma)

- Este indicat în asociere cu axitinib pentru tratamentul de primă linie al carcinomului renal avansat, la adulţi

Informații importante de siguranță despre KEYTRUDA (pembrolizumab)

Pembrolizumab este asociat cel mai frecvent cu reacții adverse mediate imun. Cele mai multe dintre acestea, inclusiv reacțiile adverse severe, s-au remis după inițierea tratamentului medical adecvat sau întreruperea administrării pembrolizumab, se arată în comunicatul companiei MSD.

Pneumonită mediată imun

La pacienții cărora li s-a administrat pembrolizumab s-au raportat cazuri de pneumonită. Pacienţii trebuie monitorizaţi pentru depistarea semnelor şi simptomelor de pneumonită. Pneumonita suspectată trebuie confirmată prin imagistică radiografică și trebuie exclusă prezența altor cauze.

Trebuie administrați corticosteroizi pentru evenimente de gradul ≥ 2 (doză inițială de 1-2 mg/kg și zi prednison sau echivalent, urmată de scăderea treptată a acesteia); administrarea pembrolizumab trebuie amânată în cazul pneumonitei de gradul 2 și întreruptă definitiv în cazul pneumonitei de gradul 3, gradul 4 sau pneumonitei de gradul 2 recurente.

Colită mediată imun

La pacienții cărora li s-a administrat pembrolizumab s-au raportat cazuri de colită (vezi pct. 4.8). Pacienţii trebuie monitorizaţi pentru depistarea semnelor şi simptomelor de colită și trebuie excluse alte cauze.

Trebuie administrați corticosteroizi pentru evenimente de gradul ≥ 2 (doză inițială de 1-2 mg/kg și zi prednison sau echivalent, urmată de scăderea treptată a acesteia); administrarea pembrolizumab trebuie amânată în cazul apariției colitei de gradul 2 sau gradul 3 şi întreruptă definitiv în cazul colitei de gradul 4 sau recurenței de gradul 3. Trebuie luat în considerare riscul potențial de perforație gastro-intestinală.

Hepatită mediată imun

La pacienții cărora li s-a administrat pembrolizumab s-au raportat cazuri de hepatită. Pacienții trebuie monitorizaţi pentru depistarea modificărilor funcţiei hepatice (la momentul iniţierii tratamentului, periodic pe durata acestuia şi la momentul indicat în funcţie de evaluarea clinică) şi a simptomelor de hepatită şi trebuie excluse alte cauze.

Trebuie administrați corticosteroizi (doză iniţială de 0,5-1 mg/kg și zi (pentru evenimente de gradul 2) și 1-2 mg/kg și zi (pentru evenimente degrad ≥ 3) prednison sau echivalent, urmată de scăderea treptată a dozelor) și, în funcție de severitatea creșterii valorilor enzimelor hepatice, se amână sau se întrerupe definitiv administrarea pembrolizumab.

Nefrită mediată imun

La pacienții cărora li s-a administrat pembrolizumab s-au raportat cazuri de nefrită. Pacienții trebuie monitorizaţi pentru depistarea modificărilor funcţiei renale și trebuie excluse alte cauze de disfuncție renală.

Trebuie administrați corticosteroizi pentru evenimente de grad ≥ 2 (doză inițială de 1-2 mg/kg și zi prednison sau echivalent, urmată de scăderea treptată a acesteia) și, în funcție de severitatea creșterii valorilor creatininei, administrarea pembrolizumab trebuie amânată în cazul nefritei de gradul 2 și întreruptă definitiv în cazul nefritei de gradul 3 sau gradul 4.

Endocrinopatii mediate imun

La administrarea tratamentului cu pembrolizumab s-au observat cazuri de endocrinopatii severe, inclusiv insuficienţă suprarenală, hipofizită, diabet zaharat tip 1, cetoacidoză diabetică, hipotiroidism și hipertiroidism.

Reacții adverse cutanate mediate imun

Reacţii cutanate severe mediate imun au fost raportate la pacienții cărora li s-a administrat pembrolizumab. Pacienții trebuie monitorizaţi pentru depistarea reacţiilor cutanate severe suspectate și trebuie excluse alte cauze.

În funcţie de gradul de severitate a reacţiei adverse, administrarea pembrolizumab trebuie amânată în cazul reacțiilor cutanate de gradul 3 până la ameliorarea la gradul ≤ 1 sau întreruptă definitiv în cazul reacțiilor cutanate de gradul 4 şi trebuie administrați corticosteroizi.

Alte reacţii adverse mediate imun

În plus, următoarele reacţii adverse mediate imun, semnificative din punct de vedere clinic, au fost raportate în studiile clinice sau în timpul experienţei după punerea pe piaţă: uveită, artrită, miozită, miocardită, pancreatită, sindrom Guillain-Barré, sindrom miastenic, anemie hemolitică, sarcoidoză, encefalită și mielită.

Reacții asociate administrării în perfuzie

La pacienții cărora li s-a administrat pembrolizumab s-au raportat reacții adverse severe asociate administrării în perfuzie, inclusiv hipersensibilitate şi anafilaxie. În cazul reacțiilor adverse de gradele 3 sau 4 asociate perfuzării, trebuie întreruptă administrarea perfuziei şi trebuie întrerupt definitiv tratamentul cu pembrolizumab.

Pacienții cu reacții adverse de gradele 1 sau 2 asociate administrării perfuziei pot continua tratamentul cu pembrolizumab în condițiile monitorizării stricte; poate fi luată în considerare administrarea de antipiretice și antihistaminice ca premedicație.

Complicații ale transplantului alogen de celule stem hematopoietice (TCSH alogen)

TCSH alogen după tratamentul cu pembrolizumab

Cazuri de boală grefă contra gazdă (BGcG) și boală veno-ocluzivă (BVO) hepatică au fost observate la pacienții cu LHc la care s-a efectuat TCSH alogen, după expunerea anterioară la pembrolizumab.

Până când devin disponibile date suplimentare, o analiză atentă a beneficiilor potențiale ale TCSH și a riscului posibil crescut de complicații asociate transplantului trebuie efectuată pentru fiecare caz în parte.

Femeile cu potențial fertil

Femeile cu potențial fertil trebuie să utilizeze măsuri contraceptive eficace în timpul tratamentului cu pembrolizumab şi timp de cel puţin 4 luni după administrarea ultimei doze de pembrolizumab.

Sarcina

Nu există date privind utilizarea pembrolizumab la femei gravide. Nu au fost efectuate studii la animale privind efectele pembrolizumab asupra funcţiei de reproducere; cu toate acestea, la modelele gestante de murine s-a demonstrat că blocarea semnalizării pe calea PD-L1 afectează toleranța față de făt și crește incidenţa cazurilor de avort feta.

Dat fiind mecanismul de acţiune, aceste rezultate indică un risc potenţial ca administrarea de pembrolizumab în timpul sarcinii să aibă efecte nocive asupra fătului, inclusiv creşterea incidenţei avortului sau a nașterii de feţi morţi.

Se cunoaște faptul că imunoglobulinele umane G4 (IgG4) traversează bariera feto-placentară; prin urmare, fiind o IgG4, pembrolizumab are potențialul de a fi transferat de la mamă la fătul aflat în dezvoltare. Pembrolizumab nu trebuie utilizat în timpul sarcinii cu excepţia cazului în care starea clinică a femeii impune tratamentul cu pembrolizumab.

Alăptarea

Nu se cunoaşte dacă pembrolizumab se excretă în laptele uman. Întrucât este cunoscut faptul că anticorpii pot fi secretați în laptele uman, riscul pentru nou-născuți/sugari nu poate fi exclus.

Decizia de a întrerupe fie alăptarea, fie tratamentul cu pembrolizumab trebuie luată având în vedere beneficiul alăptării pentru copil şi beneficiul tratamentului cu pembrolizumab pentru mamă.

Fertilitatea

Nu sunt disponibile date clinice privind efectele posibile ale pembrolizumab asupra fertilităţii. Pe baza studiilor efectuate la maimuţe privind toxicitatea după doze repetate, cu durata de 1 lună şi 6 luni, nu au existat efecte notabile asupra organelor de reproducere masculine şi feminine.

Copii şi adolescenţi

În cadrul KEYNOTE-051, la 154 pacienți copii și adolescenți (60 copii cu vârsta de 6 luni până la mai puțin de 12 ani și 94 adolescenți cu vârsta de 12 ani până la 18 ani) cu melanom în stadiu avansat sau tumori solide în stadiu avansat, recidivate sau refractare, cu status PD-L1 pozitiv, sau limfom, li s-a administrat pembrolizumab 2 mg/kg la interval de 3 săptămâni.

Tuturor pacienților li s-a administrat pembrolizumab pentru o mediană de 3 doze (interval 1-35 doze), la 130 pacienți (84,4%) fiind administrat pembrolizumab pentru 2 doze sau mai mult. Participanții au fost înrolați din rândul a 28 tipuri de tumori, în baza diagnosticului primar.

Cele mai frecvente tipuri de tumori în funcţie de histologie au fost limfomul Hodgkin (11,7%), glioblastomul multiform (9,1%), neuroblastomul (6,5%), osteosarcomul (6,5%) și melanomul (5,2%). Dintre cei 154 pacienți, au fost înrolați 134 cu tumori solide, 18 cu limfom Hodgkin și 2 cu alte tipuri de limfoame.

La pacienții cu tumori solide și alte tipuri de limfoame, RRO a fost 5,9%, niciun pacient nu a avut un răspuns complet, iar 8 pacienți (5,9%) au avut un răspuns parțial. La populația cu limfom Hodgkin, RRO a fost 50,0%, 2 pacienți (11,1%) au avut un răspuns complet, iar 7 pacienți (38,9%) au avut un răspuns parțial.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a suspendat temporar obligaţia de depunere a rezultatelor studiilor efectuate cu pembrolizumab la una sau mai multe subgrupe de copii şi adolescenţi în tratamentul limfomului Hodgkin.

Puteți consulta informațiile complete de prescriere ale Keytruda (pembrolizumab) pe site-ul www.ema.europa.eu.


Notă autor:

Credit foto: Christina Victoria Craft pe unsplash.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe