Newsflash
Industria farmaceutică

Pfizer și BioNTech au obținut aprobarea FDA pentru două vaccinuri anti-COVID-19

de Dorina Novac - iul. 14 2020
Pfizer și BioNTech au obținut aprobarea FDA pentru două vaccinuri anti-COVID-19

Pfizer și BioNTech au anunțat că două dintre vaccinurile lor experimentale împotriva COVID-19 au obținut avizul Agenției de Medicamente și Alimente din Statele Unite de a grăbi procesul de dezvoltare și aprobare.

Potrivit reprezentanților Pfizer, BNT162b1 și BNT162b2 sunt cei mai avansați candidați ai vaccinului din programul BNT162, în prezent fiind evaluați în studiile clinice de fază 1/2 în derulare în Statele Unite și Germania.

vaccin coronavirus
Sursă imagine: Pixabay

 

Avizul Agenției de Medicamente și Alimente din Statele Unite (FDA) înseamnă că cele două companii au primit aprobarea de a grăbi procesul de dezvoltare a celor două vaccinuri, precum și de analiză a rezultatelor testelor clinice și aprobare finală a produselor.

Mai mult, acest aviz se aprobă în cazul unor medicamente sau vaccinuri care tratează sau previn boli grave și pentru care încă nu există soluții medicale.

„Avizul a fost acordat pe baza datelor preliminare din studiile de fază 1/2 care sunt în curs de desfășurare în Statele Unite și Germania, precum și în baza studiilor de imunogenitate la animale. Companiile au oferit date preliminare din studiul de fază 1/2 pentru vaccinul potențial BNT162b1 la 1 iulie 2020 și care în prezent sunt supuse evaluării colegiale”, se arată într-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că programul BNT162 evaluează cel puțin patru vaccinuri experimentale, fiecare reprezentând o combinație unică de format ARN-mesager (ARNm) și antigen țintă.

BNT162b1 și BNT162b2 sunt ARN-uri modificate de nucleozide, formulate în nanoparticule lipidice. BNT162b1 codifică un antigen de domeniu de legare la receptor (RBD) SARS-CoV-2 optimizat, în timp ce BNT162b2 codifică un antigen proteic de lungime completă SARS-CoV-2 optimizat.

„Decizia FDA de a acorda acestor doi candidați la vaccinul COVID-19 desemnarea Fast Track semnifică o etapă importantă în eforturile de a dezvolta un vaccin sigur și eficient împotriva SARS-CoV-2”, a declarat Peter Honig, vicepreședinte senior, Global Regulatory Affairs,a Pfizer.

Pfizer menționează că programul de dezvoltare a vaccinului Proiectul Lightspeed se bazează pe platformele de tehnologie ARN-mesager ale BioNTech și sunt sprijinite de capacitățile globale de dezvoltare a vaccinurilor ale Pfizer.

Candidații la vaccinul BNT162 se află în curs de studii clinice și nu sunt în prezent aprobați pentru distribuție nicăieri în lume.

„Pfizer și BioNTech se angajează să dezvolte aceste vaccinuri noi cu date pre-clinice și clinice, ca prioritate zero pentru ambele companii. Sub rezerva aprobării autorităților de reglementare, companiile se așteaptă să înceapă un proces de faza 2b / 3 în luna iulie și anticipează înscrierea a până la 30.000 de subiecți”, informează sursa citată.

Compania mai precizează că dacă studiile în curs au succes, iar candidatul la vaccin primește aprobarea autorităților, se așteaptă în prezent să producă până la 100 de milioane de doze până la sfârșitul anului 2020 și, probabil, mai mult de 1,2 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe