Newsflash
Industria farmaceutică

Reacția GILEAD Sciences în legătură cu recomandările OMS în privința remdesivir

de Florentina Ionescu - nov. 20 2020
Reacția GILEAD Sciences în legătură cu recomandările OMS în privința remdesivir

Compania biofarmaceutică GILEAD Sciences a transmis o poziție privind folosirea medicamentului Veklury (remdesivir), în contextul ultimelor recomandări publicate de Organizația Mondială a Sănătății, în tratarea COVID-19.

Ca urmare a recomandărilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), publicate vineri, 20 noiembrie, compania biofarmaceutică GILEAD Sciences face mai multe precizări, conform unui comunicat remis redacției.

remdesivir

Veklury (remdesivir) este recunoscut drept un standard de îngrijire pentru pacienții spitalizați cu COVID-19 în ghidurile de tratament ale mai multor organizații naționale cu credibilitate, inclusiv Institutele Naționale ale Sănătății și Societățile de Boli Infecțioase din America, Japonia, Marea Britanie și Germania, se arată în document.

Aceste recomandări au la bază dovezi robuste din multiple studii controlate, randomizate, ale căror rezultate au fost publicate în reviste medicale și revizuite de specialiști.

Acestea demonstrează beneficiile clinice ale Veklury, precum recuperarea semnificativ mai rapidă a pacienților, ceea ce conduce la eliberarea resurselor limitate ale spitalelor.

„Este dezamăgitor faptul că noile recomandări ale OMS par să ignore aceste dovezi într-un moment în care numărul cazurilor crește dramatic în jurul lumii, iar doctorii se bazează pe Veklury ca fiind primul și singurul tratament antiviral pentru pacienții cu COVID-19, aprobat sau autorizat în aproximativ 50 de țări”, se arată în declarația de presă a companiei GILEAD Sciences.

V-ar putea interesa și: Remdesivir, nerecomandat în cazurile severe de COVID-19?

Câteva date-cheie despre remdesivir

Beneficiile Veklury au fost demonstrate în trei studii clinice randomizate, controlate, inclusiv un studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo (ACTT-1) – cel mai înalt standard pentru evaluarea eficacității și siguranței medicamentelor aflate în cercetare, arată compania menționată mai sus.

Studiul ACTT-1 al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) a demonstrat că remdesivir duce la o recuperare mai rapidă cu cinci zile în cazul pacienților internați în spital și la o recuperare mai rapidă cu șapte zile la persoanele care au necesitat oxigen din momentul inițial, comparativ cu placebo.

Datele ACTT-1 au fost evaluate de specialiști și publicate în New England Journal of Medicine și susțin includerea lui Veklury (remdesivir ) în mai multe ghiduri de tratament.

De asemenea, datele au contribuit la obținerea aprobărilor de reglementare sau a autorizațiilor temporare pentru tratarea COVID-19 în aproximativ 50 de țări din întreaga lume.

„Recomandările OMS se bazează pe date provenite din studiul SOLIDARITY realizat de OMS. Date cheie din studiul SOLIDARITY care ar permite specialiștilor, autorităților de reglementare și companiei Gilead să evalueze calitatea și siguranța rezultatelor intermediare ale studiului nu au fost puse la dispoziție și nu au fost evaluate de specialiști. Rezultatele publicate până în prezent sunt incompatibile cu dovezi concrete din studiul NIAID și din studiile deschise (de tip open-label) ale Gilead, ale căror rezultate au validat beneficiul clinic al Veklury”, se arată în comunicatul de presă.

Tratarea bolilor critice cu ajutorul terapiilor care acționează împotriva agentului cauzal este piatra de temelie a îngrijirii medicale. Ca antiviral, Veklury (remdesivir ) inhibă puternic SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, reducând capacitatea virusului de a se multiplica în organism.

Combinațiile de Veklury cu agenți antiinflamatori sunt studiate în prezent pentru a identifica potențiale îmbunătățiri ale rezultatelor pozitive în cazul pacienților cu COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe