Newsflash
Industria farmaceutică

Studiu de prognoză: medicamentul care poate reduce povara economică a COVID-19

de Florentina Ionescu - ian. 27 2021
Studiu de prognoză: medicamentul care poate reduce povara economică a COVID-19

O cercetare realizată în Italia a ajuns la câteva concluzii interesante despre eficacitatea utilizării remdesivir în tratarea cazurilor de COVID-19.

Studiul a fost publicat în jurnalul medical „About Science”, iar rezultatele provin de la Centrul Național de Evaluare a Tehnologiilor Medicale, Institutul de Sănătate Superioară, din Italia.

medicament antiviral eficacitate covid-19 povara

Utilizarea remdesivir în cazurile pacienților internați cu diagnostic de COVID 19 ce primesc terapie cu oxigen, cu debit redus, poate preveni până la 6.923 de morți, spun cercetătorii.

Este redusă mai ales rata mortalității

Același studiu de prognoză realizat cercetătorii din Italia preconizează că utilizarea remdesivir în cazul pacienților internați cu diagnostic de COVID-19 poate reduce atât povara economică a bolii, cât mai ales rata mortalității, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Conform acestuia, utilizarea remdesivir în contextul unui val pandemic de 20 de săptămâni poate ajuta la evitarea a 17.150 de spitalizări și a 6.923 de decese. De asemenea, medicamentul ar ajuta și la reducerea poverii economice a bolii, în contextul în care ar genera economii în valoare de 431 milioane de euro.

Studiul, publicat în jurnalul medical „About Science”, are scopul de a evalua impactul terapiei cu remdesivir asupra costurilor asistenței medicale cât și asupra capacității de terapie intensivă, în actualul context pandemic provocat de infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2.

El a fost realizat de cercetori de la Centrul Național de Evaluarea Tehnologiilor Medicale (Institutul Național de Sănătate Superioară, Roma), cât și din cadrul unor universități precum Universitatea Internațională pentru Științe Medicale (Roma), Facultatea de Economie, Universitatea „Niccolo Cussano”, Departamentul de Administrare a Afacerilor (Universitatea John Cabot) și Facultatea de Economie, Universitatea NCI.

Pentru estimarea eficacității utilizării remdesivir în reducerea numărului de internări și a mortalității în cazul pacienților diagnosticați cu COVID-19 ce necesită terapie cu oxigen la nivel redus, cercetarea a luat în calcul concluziile studiului de tip randomizat, controlat, dublu-orb realizat de Beigel et al, finanțat de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase ce a evidențiat impactul pozitiv al terapiei cu remdesivir în scurtatea timpului până la recuperare, la adulții spitalizați cu COVID-19 cât și reduceri în rata mortalității.

Remdesivir, acțiune antivirală de spectru larg

Veklury (remdesivir) este un analog nucleotidic inventat de compania Gilead, ce are la bază experiența de peste un deceniu de cercetare în domeniul anti-viralelor a companiei.

Remdesivir a dovedit o acțiune anti-virală de spectru larg atât in vitro cât și in vivo la modele animale împotriva mai multor agenți patogeni virali, precum Ebola, SARS, Marburg, MERS cât și SARS-Cov-2, virusul ce provoacă COVID-19.

Remdesivir a fost aprobat sau autorizat temporar pentru tratarea COVID-19 în mai bine de 50 de țări.

Beneficiile acestuia au fost demonstrate în urma a trei studii clinice controlate, randomizate, unul dintre acestea fiind ACTT-1, un studiu clinic dublu-orb, controlat placebo, considerat un standard de aur în ceea ce privește evaluarea eficacității și a siguranței medicamentelor inovatoare.

În decembrie 2020, Comitetul Pentru Medicamente de Uz Uman a emis un aviz pozitiv actualizarea Rezumatului Caracteristicilor Produsului Veklury (remdesivir), primul anti-viral aprobat pentru tratamentul COVID-19.

Astfel, Comitetul continuă să recomande utilizarea remdesivir pentru tratarea adulților și a adolescenților cu COVID-19, cu diagnostic de pneumonie ce necesită oxigen suplimentar (fie că e vorba de un debit mic sau mare de oxigen sau de alte forme de ventilație non-invazivă).

Avizul transmis de Comitetul Pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) este o consecință a evaluării rezultatelor finale din studiul ACTT-1 care demonstrează că perioada de recuperare a pacienților spitalizați cu pneumonie provocată de COVID-19 a fost în medie de 10 zile în cazul celor tratați cu remdesivir, spre deosebire de 15 zile, în cazul celor din grupul placebo.

Aceste revizuiri confirmă rolul remdesivir ca standard de tratament pentru pacienții adulți sau adolescenți diagnosticați cu COVID-19 și care suferă de pneumonie ce necesită suplimentare cu oxigen (debit scăzut, ridicat sau orice altă formă de ventilație non-invazivă) încă de la începutul tratamentului și subliniază încă o dată importanța tratării pacienților cu remdesivir înainte ca aceștia să necesite ventilare mecanică.


Notă autor:

Credit foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe