Newsflash
Industria farmaceutică

Un vaccin care protejează împotriva serotipurilor pneumococice ajunge în România

de Florentina Ionescu - ian. 11 2021
Un vaccin care protejează împotriva serotipurilor pneumococice ajunge în România

Compania MSD a anunțat că lansează în România un vaccin polizaharidic de primă generație care oferă cea mai largă protecție împotriva serotipurilor pneumococice, adesea asociate cu infecții severe.

Datele Eurostat arată că mortalitatea atribuibilă infecțiilor pneumococice în România este semnificativ mai mare decât media Uniunii Europene (UE28). Rata standardizată a mortalității cauzată de pneumonie a crescut în perioada 2011 - 2017 în România cu 31% (de la 30,7 la 40,4 decese/100.000 locuitori), în timp ce în UE28 rata a stagnat (1).

vaccin pneumococic
Sursa foto: www.rawpixel.com

 

Risc mai mare la vârstnici

Seniorii de 65 ani și peste au un risc de deces prin pneumonie de circa zece ori mai mare decât adulții sub 65 de ani, probabilitatea de deces la seniori fiind substanțial mai mare în România și în creștere evidentă spre deosebire de situația generală la nivel european (2), se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Pneumonia pneumoccocică este o co-infecție raportată frecvent în timpul epidemiilor de boli respiratorii (3). În 2020, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat vaccinarea pneumoccocică a adulților din grupele de risc pentru reducerea infecțiilor respiratorii și a riscului de deces la pacienții COVID-19.

Programele de imunizare antipneumococică la copii au condus la scăderea prevalenței serotipurilor incluse în vaccinurile administrate la vârste mici, dar nu pot contribui la scăderea circulației unor serotipuri regăsite în boala pneumococică invazivă a adultului (4). Este vorba de alte 11 serotipuri unice din Pneumovax23®, înalt prevalente și cu patogenitate crescută, responsabile pentru aproximativ 43% din infecțiile pneumococice invazive la adulți conform statisticilor cele mai recente.

Pneumovax23® este vaccinul cu cea mai largă acoperire a serotipurilor circulante (23 tipuri), acestea fiind responsabile în prezent pentru 72% din infecțiile pneumococice (5).

Infecție bacteriană frecventă în pandemie

Streptococcus Pneumoniae este cea mai frecventă co-infecție bacteriană în pandemia de COVID-19, având în vedere că majoritatea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 au prezentat co-infecții bacteriene (91,8% din 257 pacienți), iar dintre acestea majoritatea (59,5%) au fost pneumonii streptococice (6), ceea ce susține inițiativa vaccinării persoanelor din grupele de risc și a vârstnicilor.

De altfel, pe fondul pandemiei de COVID-19, statele europene precum Germania și Marea Britanie au intensificat eforturile de vaccinare a adulților. Serbia, de exemplu, și-a actualizat recent programul național de vaccinare prin includerea intervenției de imunizare a adulților cu Pneumovax23®.

„Este recunoscut faptul că prevenția primară a îmbolnăvirilor abordabile prin vaccinare este în general cea mai cost-eficace măsură de sănătate publică. Prin urmare, intervenții finanțate din fonduri publice vizând vaccinarea vârstnicilor și a adulților cu risc crescut sunt implementate cu succes în state precum SUA și numeroase țări europene”, a declarat Ana Dodea, Policy & Market Access Director, MSD România.

Aceasta a mai subliniat că necesitatea unor astfel de intervenții de sănătate publică derivă și din impactul pandemiei COVID-19 în România - „ce poate determina presiuni suplimentare asupra sistemului de sănătate în lipsa măsurilor preventive cu potențial de reducerea a spitalizărilor și mortalității evitabile”.

Poate fi făcut începând cu vârsta de 2 ani

Vaccinul polizaharidic este produs de compania farmaceutică MSD și este recomandat pentru imunizarea activă împotriva infecţiei pneumococice la copii începând cu vârsta de 2 ani, adolescenţi şi adulţi.

Datele de supraveghere din 2017 ale Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) arata că circa o tremie din cazurile de boală pneumococică invazivă (BPI) survenite între 5 și 65 de ani au fost cauzate de serotipurile din PPV23 (~29%). La seniorii cu vârsta peste 65 de ani, circa 7 din 10 din cazurile BPI au fost cauzate de serotipuri cuprinse în Pneumovax23® (~72%).

Despre Pneumovax23

Pneumovax 23 este un vaccin împotriva bolii pneumococice și se administrează printr-o injecție intramusculară (i.m.) sau subcutanată. Vaccinul pneumococic poate fi administrat în acelaşi timp cu vaccinul antigripal, atât timp cât sunt utilizate ace şi locuri de injectare diferite.

Pneumococii cauzează infecţii ale plămânilor (în special pneumonie) şi ale învelişurilor creierului şi măduvei spinării (meningită), precum şi ale sângelui (bacteriemie sau septicemie). Vaccinul va asigura protecţie numai împotriva infecţiilor pneumococice cauzate de bacteriile incluse în compoziţia vaccinului. Cu toate acestea, cele 23 de tipuri de pneumococi din vaccin le includ pe cele responsabile pentru 72% din infecțiile pneumococice.

Doze de administrare

Se recomandă administrarea unei singure doze de vaccin. A doua doză de vaccin nu se administrează de obicei decât după minimum trei ani de la administrarea primei doze. Persoanele sănătoase nu au, de obicei, nevoie de o a doua doză.

Cu toate acestea, în cazul persoanelor cu risc crescut de infecţie pneumococică gravă (precum cele fără splină sau a căror splină nu funcţionează corespunzător), poate fi recomandată administrarea unor doze suplimentare de vaccin, de obicei la interval de 3-5 ani de la prima doză.

De regulă, nu este recomandată repetarea dozei de vaccin la interval mai mic de 3 ani de la prima doză, din cauza riscului crescut de reacţii adverse.


Notă autor:

1. Raportul Național Al Stării De Sănătate a Populației României, 2017, pag. 65. Disponibil la: https://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2018/11/SSPR-2017.pdf
2. Ibidem.
3. Yoon YK, Yang KS, Sohn JW et al. Impact of preceding respiratory viral infections on the clinical severity of patients with pneumococcal pneumonia. 2014, June
4. Matanock A et al. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2019;68(46):1069–1075; Hanquet G, Krizova P, Valentiner-Branth P, et al. Thorax 2019;74:473–482
5. ecdc.europa.eu/en/publications-data/invasive-pneumococcal-disease-annual-epidemiological-report-2017
6. Xiaojuan Zhua, Yiyue Gea et.al; Co-infection with respiratory pathogens among COVID-2019 cases; Virus Research Journal;285 (2020) 198005

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe